Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2016,
9.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

hokej HK Playboy Slavija HK ECE Celje HDD Jesenice liga EBEL

Petek, 29. 4. 2016, 9.28

6 let, 6 mesecev

Namesto lige INL in Serie A bodo obudili Alpsko ligo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
Jesenice Celje | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Že v prihodnji sezoni bo zaživelo novo mednarodno hokejsko tekmovanje avstrijskih, slovenskih in italijanskih klubov z imenom Internationale Alpen-Eishockey-Liga, v katerem naj bi nastopalo od 12 do 18 klubov.

Dolgo se je govorilo o preoblikovanju lige INL, v kateri so v lanski sezoni igrali le avstrijski in slovenski (Jesenice, Celje, Slavija) kolektivi. V četrtek je postalo jasno, da so zeleno luč za pobeg iz domače Serie A dobili tudi Italijani. Po pisanju sosedskih medijev bomo v prihodnje spremljali mednarodno Alpsko ligo, ki bo nosila ime Internationale Alpen-Eishockey-Liga (IAHL).

 

Gre za povezovanje italijanske Serie A in lige INL. V njej naj bi tako nastopalo vsaj sedem moštev iz Italije (tisto, ki bo končalo najvišje, bo italijanski prvak), večina moštev, ki so lani sodelovala v ligi INL, mogoče pa je, da bi svoje mesto v njej našle tudi podružnice Salzburga, Celovca in Medveščaka.

 

Kakšna bosta format in sitem lige, še ni povsem jasno, po ustanovitvi pa naj bi za začetek delovala tri leta. V njej bo po prvih idejah igralo od 12 do 18 klubov, zadnji rok za prijavo pa se izteče 20. maja.  

 

Jeseničani, ki se potegujejo za vrnitev v ligo EBEL, so na svoji uradni spletni strani zapisali, da še vedno kandidirajo za razširjeno avstrijsko prvenstvo in da bo odločitev o tem, kje bodo igrali v prihodnje, padla konec maja. Vprašanje je, kako se bodo odločili Celjani in Založani in kakšen bo strošek tekmovanja, ki za večino sosedov praviloma ne predstavlja tako visoke ovire kot za naše klube.

Spomin na 90. leta preteklega stoletja

Alpsko ligo z italijanskimi, slovenskimi in avstrijskimi klubi smo sicer spremljali že v 90. letih preteklega stoletja (delovala je med letoma 1991 in 1999), ko so štirikrat zmagali hokejisti Feldkircha (v sezoni 1996/97 so v finalu premagali Olimpijo Hertz), do naslova prvaka so prišli še Bolzano, Milano in Alleghe.

Kdo je med potencialnimi kandidati za sodelovanje v IAHL*?

Tisti, ki so sodelovali v ligi INL: Lustenau, Feldkirch, Bregenzerwald, Zell am See, KSV EIshockey, Kitzbühel, Celje, Slavija, Jesenice

Iz Italije: Asiago, Cortina, Fassa, Gherdëina, Pusteral, Ritten Sport, WSV Sterzing Broncos

Podružnice: podružnica Celovca, Salzburga, Medveščaka

*Našteti so le potencialni kandidati. Kdo bo resnično sodeloval v ligi, naj bi bilo znano do konca maja.

Ne spreglejte