Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
18. 6. 2016,
12.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Zdravko Mamić Davor Šuker Hrvaška huligani Euro 2016

Sobota, 18. 6. 2016, 12.49

6 let, 6 mesecev

Davor Šuker in Zdravko Mamić o petkovih neredih v St. Etiennu

''Uefa ne bo izključila Hrvaške,'' je prepričan Šuker

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Skupina navijačev, ki je v 86. minuti dvoboja EP 2016 med Hrvaško in Češko igrišče zasula s pirotehničnimi sredstvi ter poskrbela za prekinitev, ne skriva sovraštva do vodstva Hrvaške nogometne zveze. Razočarana Davor Šuker in Zdravko Mamić sta obsodila njihovo ravnanje in vrgla žogico hrvaškim oblastem.

Kolumna: Hrvaška nogometna vojna na vse ali nič.
Odziv hrvaških nogometašev in politikov.
Odziv Janice Kostelić.

Nogometna Evropa se v teh dneh sprašuje, kakšna bo kazen disciplinske komisije Evropske nogometne zveze (Uefa) za nešportno obnašanje skupine hrvaških navijačev, ki so z metanjem pirotehničnih sredstev poskrbeli za prekinitev srečanja.

Lahko slovenske sosede, ki so po dveh krogih na Euru še neporaženi, tako da se jim nasmiha nastop v osmini finala, doleti najhujši scenarij in bodo odpotovali domov še pred dvobojem zadnjega kroga skupinskega dela s Španijo?

''Ne bodo nas vrgli z evropskega prvenstva, ampak nam naložili denarno kazen. Kazen bomo plačali in še naprej pošiljali vabila našim navijačem, da obiskujejo naše tekme,'' je dejal predsednik Hrvaške nogometne zveze (HNS) Davor Šuker in opomnil, da se podoben eksces v znak nestrinjanja z delom in sestavo hrvaške krovne zveze ni zgodil prvič.

Razočaran, ker ni bilo politikov

Hrvaški huligani so v 86. minuti zasuli igrišče z baklami. | Foto: Hrvaški huligani so v 86. minuti zasuli igrišče z baklami. ''To se nam dogaja že deset let. Spomnite se le na Milano, Poljud (štadion Hajduka v Splitu, op. p.) in svastike. Očitno niso naše napake nikogar izučile. Niti države, politike ali institucij, ki ne želijo rešiti tega problema,'' je bil po poročanju hrvaškega portala Index kritičen nekdanji napadalec madridskega Reala, ki je po petkovih neredih v St. Etiennu izkoristil priložnost in podal kritiko hrvaškemu političnemu vrhu.

''Je bil kdo iz hrvaške vlade sploh prisoten na tekmah na Euru? Na voljo imamo deset sedežev, a ni bilo nobenega. To je sramotno. Poglejte samo, kdo je prišel iz Nemčije in kakšen odnos imajo tamkajšnji politiki do lastne reprezentance,'' ni skrival nezadovoljstva s tem, da so sedeži na častnih tribunah v Parizu in St. Etiennu, namenjeni visokim političnim gostom, samevali.

Bo Hrvaška ponovno segla le v žep?

Kakšna bo kazen za Hrvaško na EP 2016? | Foto: Kakšna bo kazen za Hrvaško na EP 2016? Šuker, nekdanji nogometni zvezdnik in najboljši strelec SP 1998, je član izvršnega odbora Uefe. Hrvaška javnost je prepričana, da bo zaradi tega kazen Uefe milejša, kot bi lahko bila sicer. Hrvaška jo je za podobne navijaške ekscese v preteklosti, prekinitev srečanja zaradi metanja pirotehničnih sredstev v Milanu (2014) ter kljukastega križa, izrisanega na igrišču v Splitu (2015), ponovno sta se merili Hrvaška in Italija, odnesla relativno blago.

Kaznovana je bila z odvzemom točke v kvalifikacijah, morala je plačati visoko denarno kazen, dve domači tekmi v kvalifikacijah za SP 1998 pa igrala pred praznimi tribunami. Bo zdaj kazen ostrejša, ali bodo Hrvati ponovno segli v žep? Zanimivo je, da bi se lahko Hrvaška z Italijo, te tekme so postale magnet za navijaške izgrede, kmalu pomerila tudi na Euru. Obstaja velika verjetnost, da se bosta slovenski sosedi pomerili v osmini finala, kjer se bo najboljša reprezentanca v skupini E (trenutno Italija) srečala z drugouvrščeno v skupini D (trenutno Hrvaška).

Zdravko Mamić: Dvesto huliganov uničuje Hrvaško že 25 let

Na štadionu Geoffroy Guichard v St. Etiennu se je v petek mudil tudi podpredsednik HNS Zdravko Mamić. Najvplivnejši mož v hrvaškem nogometu, kot ga pogosto opisujejo tamkajšnji mediji, ni skrival jeze in razočaranja nad dejanjem, ki je hitro obšel svet.

''Dvesto huliganov uničuje Hrvaško že 25 let. Vse, ki so bili na hrvaški oblasti, je lahko sram. Ogorčen sem. To dejanje je posledica tega, da se niso ukvarjali s tem vprašanjem. Najbolj žalosten od vsega pa je občutek nemoči, ki ga doživljamo zaradi skupinice huliganov,'' je za hrvaški časnik Večernji list povedal dolgoletni alfa in omega zagrebškega Dinama.

"To je dokaz, kako je država nesposobna," je podal ostro kritiko hrvaškemu političnemu vrhu Zdravko Mamić. | Foto: "To je dokaz, kako je država nesposobna," je podal ostro kritiko hrvaškemu političnemu vrhu Zdravko Mamić.

Kontroverzni funkcionar, ki ga Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bremeni za utajo datkov, je dvignil glas zoper vodstvo države. ''Navijači so že teden dni vedeli, da se bo to zgodilo. To je dokaz, kako je država nesposobna. Politične elite sodelujejo s huliganskimi skupinami. In to le zaradi tega, da bi poceni pridobili politične glasove,'' je izpostavil Mamić, začuden, da se še vedno iščejo storilci, ki so na igralni površini splitskega štadiona izrisali nacistični križ.

Popoldan bo Hrvaška nogometna zveza priredila novinarsko konferenco v Franciji.

Ne spreglejte