Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2016,
11.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

huligani Euro 2016

Sreda, 22. 6. 2016, 11.53

6 let, 7 mesecev

Turški navijači neprimerno proslavili drugi zadetek proti Čehom, peterici pa grozijo kazenske ovadbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Evropsko prvenstvo v nogometu se spreminja v prvenstvo huliganov. Kljub že za navadne smrtnike precej visokim denarnim kaznim zaradi nešportnega obnašanja navijačev ter obsodbam z vseh strani zaradi sramotnih prizorov izgredov se zadeve še niso povsem umirile. Vroče je bilo tudi na tekmi Turčija – Češka.

Turški navijači so poskrbeli za pirotehnične vložke. | Foto: Turški navijači so poskrbeli za pirotehnične vložke.

Evropska nogometna zveza (Uefa) se še ni odzvala. Vendar pa kronisti navijaških izgredov niso zaspali ter so opozorili na novo nešportno vedenje privržencev turške nogometne reprezentance, ki so neprimerno proslavili drugi zadetek na tekmi s Češko v Lensu v skupini D. 

Turčija si je v 65. minuti zagotovila udobno prednost 2:0 za končno zmago proti Čehom. Navijači, ki so znova našli način, kako pretentati francoske varnostnike ter na štadion pretihotapiti sicer prepovedana pirotehnična sredstva, so po zadetku na zelenico odvrgli najmanj tri prižgane bakle. Težave so bile že ob koncu prvega polčasa, ko so se zapletli turški navijači in redarji: nekdo na turškem sektorju tribune je namreč odvrgel dimno bombo, redarji pa so se odločili poiskati odgovornega.

Huligani so zaposlili tudi turškega vratarja Volkana Babacana, ki je bil med zaslužnejšimi za turško zmago. Vratar je bil prisiljen z zelenice odstraniti prižgano baklo.

Francoska policija aretirala 18 posameznikov

Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, je francoska policija ob tekmi v Lensu aretirala 18 posameznikov, bržkone turških privržencev, zaradi posedovanja in prižiganja pirotehničnih sredstev, bakel in dimnih bomb. Kot je v uradnem sporočilu navedla policija, so zaradi dogodkov na in ob tekmi v Lensu obravnavali vsega skupaj 27 ljudi in jih tudi pridržali, peterici pa grozijo kazenske ovadbe zaradi metanja pirotehničnih sredstev na zelenico štadiona. Devet posameznikov so obravnavali zaradi kršenja javnega reda in miru v povezavi s pijančevanjem in razgrajanjem na ulicah, uporabo prepovedanih mamil ali njihovo prodajo.

To je že tretji incident turških navijačev na prvenstvu. Pestro je bilo tudi na tekmi Turčija – Španija, ki jo je zadnja dobila s 3:0. Že pred tem je Uefa sprožila postopek proti Hrvatom in Turkom zaradi dogodkov 12. junija ob tekmi Turčije in Hrvaške.

Uefa je do zdaj zaradi navijaških incidentov na EP s plačilom denarnih kazni kaznovala nacionalne nogometne zveze Rusije, Hrvaške in Madžarske, o usodi Portugalske, Belgije, Romunije, Albanije in Turčije pa še ni odločila.

Turki so si z zmago proti Češki podaljšali upanje na napredovanje v izločilne boje turnirja v Franciji kot ena od štirih najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc.

Ne spreglejte