Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
11. 6. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

West Ham Dimitri Payet Euro 2016 Francija

Sobota, 11. 6. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Dimitri Payet

Fant, ki je selektorja rešil pred jezo 60 milijonov Francozov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

"Nogometaš, ki ga bo poleti spoznal ves svet," smo zapisali zgodaj spomladi, ko je beseda nanesla nanj, in očitno se nismo zmotili. Dimitri Payet je bil veliki junak petkove tekme ob odprtju 15. evropskega prvenstva in Francoze, predvsem njihovega selektorja Didierja Deschampsa, odrešil nemirnih dni, ki bi bili pred njimi, če na kolena ne bi spravili Romunov.

Dimitri Payet je že takoj dokazal, da utegne biti eden izmed osrednjih zvezdnikov letošnjega evropskega prvenstva. | Foto: Dimitri Payet je že takoj dokazal, da utegne biti eden izmed osrednjih zvezdnikov letošnjega evropskega prvenstva.

Selektor Francije Didier Deschamps bi v primeru spodrsljaja, kar bi zgolj remi proti Romuniji prav gotovo bil, občutil pritisk več kot 60-milijonskega naroda. Čeprav ima podporo Francozov, bi ta ob številnih zvezdniških imenih, ki jih ni vključil v reprezentanco (Karim Benzema, Samir Nasri in še kdo), katere edini cilj je evropski naslov, zagotovo začela kazati s prstom nanj in na njegove za mnoge sporne odločitve.

Tako pa ga je pred njimi odrešil prav eden izmed tistih, ki je bil še pred časom v očeh zdajšnjega selektorja prav tako v podobnem predalčku, kot sta asa madridskega Reala, Manchester Cityja in še koga. Tudi Dimitri Payet je moral vse od junija lani do konca marca letos čakati na nov reprezentančni vpoklic. Ko ga je dočakal, se je hitro izkazal, na štirih prijateljskih tekmah prispeval dva gola, podajo in si zagotovil mesto v začetni enajsterici Francije za tekmo ob odprtju težko pričakovanega prvenstva, na katerem želijo trikolori ponoviti podvig iz leta 1998, ko so pred domačimi navijači osvojili naslov svetovnega prvaka.

Pozabite na Paula Pogbaja in Antoina Griezmanna, kdo je ta fant?

Podal je za gol Olivierja Girouda in zadel tudi sam. | Foto: Podal je za gol Olivierja Girouda in zadel tudi sam. Na Stade de Franceu v Parizu je bil na vedno zahtevni tekmi ob odprtju, na kateri so Francozi kot domačini čutili dodatno breme, 29-letni as, čeprav ima ob sebi tudi soigralca, kot sta Paul Pogba in Antoine Griezmann, od prve do zadnje minute najnevarnejši domači mož. Preigraval je, podajal in streljal. Bil je tisti, ki je poskrbel za prvi francoski gol, ko se je z veliko mero sreče med strelce opisal Olivier Giroud, in predvsem tisti, ki je v 89. minuti spravil več kot 81 tisoč gledalcev na štadionu na noge in poskrbel, da so Francozi prebili led. Milijoni tistih, ki so si tekmo ogledali v televizijskem prenosu – in velik del teh Payeta še ni videl na delu –, pa so se ob tem vprašali: "Kdo je ta fant, ki tako očitno odstopa od povprečja?"

Blesti že nekaj časa

Čudno je, da zanj niso slišali že prej. Payet v zadnjih letih namreč blesti. V pretekli sezoni je bil z naskokom najboljši igralec West Ham Uniteda, enega izmed presenečenj angleške premier lige. Za Londončane je zabil devet golov in prispeval kar 12 podaj. Ti so se – v nasprotju z vsemi pričakovanji, pred sezono so jim strokovnjaki napovedovali trd boj za obstanek – dolgo časa borili celo za uvrstitev v ligo prvakov.

Čudi se, zakaj so presenečeni

Z izjemnimi zadetki, domiselnimi podajami, številnimi preigravanji in atraktivnimi potezami je bil junak prve tekme letošnjega Eura gonilna sila ekipe Slavena Bilića, ki je večji del sezone navduševala na otoških nogometnih zelenicah. "Je genij, a še bolj kot njegove nogometne veščine cenim njegov značaj. Ima miselnost šampiona," Hrvat ne more prehvaliti nogometaša, ki so ga ob asih prvaka Leicester Cityja, kot sta Jamie Vardy in Riyad Mahrez, označevali za odkritje sezone. "Ne vem, zakaj so vsi tako zelo presenečeni. Gre za nogometaša, ki je že v Marseillu, enem izmed največjih evropskih klubov, delal neverjetne stvari," je takrat še povedal nekdanji selektor hrvaške reprezentance.

Navijači pravijo, da je boljši od Zinedina Zidana

"Superslavov človek (Slaven Bilić, op. p.), boljši je od Zidana," navijači West Ham Uniteda med tekmami prepevajo Payetu, ki je po le nekaj mesecih v klubu dobil svojo navijaško pesem. "Počaščen sem, čeprav moram priznati, da malce pretiravajo. Zinedina sem pogosto gledal in jasno je, da nisem tako dober, kot je bil on," je ob tem povedal francoski zvezdnik.

Payet je bil njegova največja želja, ko je poleti prišel na Upton Park. West Ham United je izkoristil finančne težave, ki jih je imel Marseille, odštel 15 milijonov evrov in ga lani poleti pripeljal v London. "To je najboljša okrepitev v zgodovini kluba," zdaj trdijo navijači kluba, ki je najvišje v elitnem angleškem nogometnem razredu končal leta 1985, ko je bil tretji.

Hrvaški trener Slaven Bilić zdajšnjega junaka Francije preprosto obožuje. | Foto: Hrvaški trener Slaven Bilić zdajšnjega junaka Francije preprosto obožuje.

Z njim so lahko tudi prvaki, so prepričani

Navijači West Hama so prepričani, da se bodo lahko prihodnjo sezono s selitvijo z Upton Parka na Olimpijski štadion v Londonu – ta sprejme 54 tisoč navijačev (20 tisoč več od zdajšnjega), prinesel pa bo tudi več denarja – in predvsem s Payetom kmalu kosali z najbogatejšimi v Angliji ter izboljšali najboljši dosežek v zgodovini kluba. Igralec je že obljubil, da kluba zagotovo ne bo zapustil. "S Payetom smo lahko tudi prvaki!" je slišati iz ust nekaterih.

Poslali so ga nazaj v Indijski ocean

Pot do tja je še dolga, a kdo ve, morda Francozu res uspe in kladivarjem prinese prvi naslov v več kot 120-letni zgodovini kluba. Mogoče je prav vse. Če kdo, potem to dobro ve Payet. Nogometaš prihaja z majhnega otoka Reunion v Indijskem oceanu. Od tam se je, ko je bil star vsega 12 let, preselil v Le Havre, a se po štirih letih vrnil domov. Pri takratnem francoskem drugoligašu so ocenili, da ni dovolj dober.

"To je bil zame težak udarec. Prepričan sem bil, da so moje sanje končane. Nisem želel niti slišati, da bi se vrnil," se obdobja, ko je bil kot otrok šest tisoč kilometrov od doma, danes spominja Payet, ki se je posvetil igranju za domači Saint-Pierroise in s 16 leti postal najmlajši debitant v prvoligaški konkurenci na Reunionu.

Kot član Nantesa je sodeloval v resničnostnem šovu francoske televizije. | Foto: Kot član Nantesa je sodeloval v resničnostnem šovu francoske televizije.

Očetu, ki ga je prepričal, naj vztraja, bo večno hvaležen

Ko je leta 2005 na njegova vrata potrkal Nantes, ni hotel niti slišati, da bi se vrnil v Francijo. "Oče me je nekaj dni prepričeval, naj poskusim še enkrat, in me tudi prepričal. Zdaj sem mu seveda hvaležen," pravi danes.

Njegov vzornik je Ronaldinho

Payet v marsičem spominja na nekoč najboljšega nogometaša na svetu Ronaldinha. Brazilec je, kar ni presenetljivo, tudi njegov vzornik. "Všeč mi je bil predvsem zato, ker je bil ob šovu, ki ga je prinašal na igrišče, vseskozi koristen za svojo ekipo in ji je prinašal zmago," je ljubezen do igre nekdanjega zvezdnika Barcelone, Milana in PSG opisal francoski vezist.

Pri klubu, ki slovi po odlični mladinski šoli (iz nje so prišli nogometaši, kot so Henri Michel, Didier Deschamps, Marcel Desailly …), je bil del zanimivega projekta, pravzaprav resničnostnega šova. Nastopal je v dokumentarcu francoske televizije, ki je skoraj eno leto na vsakem koraku spremljala razvoj štirih mladih francoskih nogometnih upov. Payet je bil eden izmed njih in tudi edini, ki mu je uspelo.

V Lillu je imel nekaj težav, kot član Marseilla pa se je izstrelil med zvezde francoskega nogometa. | Foto: V Lillu je imel nekaj težav, kot član Marseilla pa se je izstrelil med zvezde francoskega nogometa.

Nastopal je v resničnostnem šovu

V četrtem izmed petih delov dokumentarne serije je prvič zaigral med člani. Na tekmi proti Bordeauxu je igral sedem minut, kar ni bilo dovolj, da bi opozoril nase. Ko je na naslednji tekmi proti Metzu igral le dve minuti, pa je bilo. Že ob prvem stiku z žogo v prvi francoski ligi je zadel. "Bil sem ves iz sebe," pravi zdajšnji zvezdnik angleške premier lige, ki se je že sezono pozneje (2006/07) ustalil v ekipi Nantesa. Kljub štirim golom, ki jih je dosegel zanj, se ta ni rešil izpada iz prve lige in Payet se je preselil v Saint Etienne.

Ta je zanj odštel štiri milijone evrov. Član desetkratnega francoskega prvaka je bil štiri leta, a je imel na začetku precej težav. Tudi disciplinskih. Med drugim je leta 2010 kar med tekmo udaril soigralca Blaisa Matuidija in bil za to kaznovan, a ko je v sezoni 2010/11 v prvenstvu zabil kar 13 golov, se je začela njegova pot navzgor.

Bo tako dober kot Eric Cantona, Thierry Henry in David Ginola?

Leta 2011, takrat že kot francoski reprezentant, se je za devet milijonov evrov preselil v Lille, ki je branil naslov francoskega prvaka. V prvi sezoni je v prvenstvu zbral šest golov in prispeval osem podaj. Sezono pozneje je dosežek več kot podvojil – kar 12 golov in 18 podaj je prispeval in poleti 2013 za devet milijonov evrov prišel v Marseille.

Prva sezona ni bila najboljša, v drugi pa je dobesedno eksplodiral in se ustavil pri kar 21 podajah v francoskem prvenstvu (ob tem je prispeval še sedem zadetkov). Pod vodstvom legendarnega argentinskega trenerja Marcela Bielse se je povzpel v višave. "Eric Cantona, Thierry Henry in David Ginola so moj navdih. Upam, da bom kdaj tako dober, kot so bili oni," je poleti dejal ob prihodu v London in poskrbel, da je marsikdo povzdignil obrvi. Takšnih ni več. Navijači West Ham Uniteda so že zdaj prepričani, da bo presegel svoje slovite rojake, ki so v angleškem prvenstvu pustili globok pečat, drugi so ga začeli spoznavati zdaj.

Kaj zmore Dimitri Payet?

Ne spreglejte