Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
18. 6. 2016,
18.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

2

Natisni članek

Hrvaška Euro 2016 huligani

Sobota, 18. 6. 2016, 18.58

6 let, 6 mesecev

Hrvaška zveza po petkovi sramoti s prstom pokazala na Torcido

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

2

Hrvaška nogometna zveza je dan po petkovih navijaških izgredih na srečanju med Hrvaško in Češko (2:2) sklicala novinarsko konferenco in priznala, da je strah, kako bi se lahko nemili dogodki ponovili na torkovi tekmi med Hrvaško in Španijo, upravičen.

Na izredni novinarski konferenci v Franciji sta spregovorila uslužbenca Hrvaške nogometne zveze (HNS), zadolžena za področje varnosti. Miroslav Marković je pojasnil, kako je treba govorice o tem, da bi se lahko navijaški izgredi pripetili tudi na zadnji tekmi skupinskega dela med Hrvaško in Španijo (v torek v Bordeauxu), jemati skrajno resno.

"Pridobili smo nekaj novih informacij, ki jih bomo posredovali varnostnim službam,'" je po poročanju hrvaškega časnika Večernji list dejal Marković, nato pa pojasnil, kaj vse se je dogajalo pred črnim petkom v St. Etiennu.

"Načrt" neredov na srečanju med Hrvaško in Španijo v Bordeauxu, ki kroži po družbenih omrežjih:

Opozorili so francosko policijo, Uefo in delegata

Zaradi stalnih govoric o nameri navijačev, ki so v sporu s hrvaško krovno zvezo, po prekinitvi srečanja, so sklenili, da bodo o vsem obvestili prireditelje. Tri dni pred tekmo so obvestili francosko policijo, v sredo še Evropsko nogometno zvezo (Uefa), pred tekmo pa so povedali delegatu srečanja, da je na štadionu prisotno kar nekaj pripadnikov skrajnih navijaških skupin. To so tudi fotodokumentirali. S podatki, s katerimi so razpolagali, je bilo rečeno, da bo do prekinitve prišlo v 85. minuti.

"Navijači naj bi odvrgli bakle, hkrati pa še vdrli na igrišče. Ker se je pred njimi pojavil kordon francoskih policistov, so zmetali le pirotehnična sredstva," je pojasnil Marković, ki je pred odhodom v Francijo sporočil, da bo Euro najbolj varovan športni dogodek v zgodovini. V petek se je izkazalo, da so bile varnostne kontrole pred in na štadionu neučinkovite, saj so navijači, ki so prekinili srečanje, na tribune prinesli več deset bakel.

Zlonamerni hrvaški navijači so prekinili tekmo v 86. minuti. | Foto: Reuters Zlonamerni hrvaški navijači so prekinili tekmo v 86. minuti. Foto: Reuters

Hrvaški preti ostra kazen Uefe. Ne le zaradi prekinitve tekme, metanja pirotehničnih sredstev na igrišče in poškodbe francoskega gasilca, ki je želel z zelenice odstraniti vrženo pirotehniko, ampak tudi zaradi širjenje rasizma. Uefa je ustaški znak U uvrstila na seznam prepovedanih obeležij z rasističnim sporočilom. Na štadionu jih je na različnih transparentih in oblačilih zabeležila kar nekaj. Disciplinska komisija Uefe bo kazen sporočila v ponedeljek.

Predsednik HNS Davor Šuker, tudi član izvršnega odbora Uefe, verjame, da ne bo tako rigorozna in bodo lahko kockasti nadaljevali z nastopi, na Hrvaškem pa je vse več dvomljivcem, ki napovedujejo, da bo nadarjena generacija povlekla krajši konec.

Naloga za kriminalistično policijo

Splitska Torcida stiska pesti za nogometni klub Hajduk. | Foto: Splitska Torcida stiska pesti za nogometni klub Hajduk. Francoska policija še ni sporočila hrvaški zvezi, ali so kateremu izmed navijačev, odgovornih za nešportno obnašanje v zadnjih minutah srečanja s Češko, odvzeli prostost. Krešimir Antolić, podpredsednik komisije HNS za varnost, je opisal navijače, ki so prekinili temo, za zgube, stare med 18 in 25 let. "Treba je ugotoviti, kdo jih financira. Kako lahko pridejo v Francijo, tu spijo, jedo, nato pa napravijo cirkus na tekmi? To je naloga kriminalistične policije," je dejal in nadaljeval, da za vsem po njim dosegljivih podatkih stoji splitska Torcida.

"V St. Etienne naj bi prišlo okrog sto do 150 njenih pripadnikov. So v prijateljskih odnosih s skupino Magic Fans St. Etienna, ki jim je pomagala logistično. Na tribuni so izobesili transparent podpore Anteju Vučici, članu najbolj ekstremne skupine Torcide, ki se trenutno nahaja v zaporu," je postregel z informacijo ter opozoril ministra za notranje zadeve, da ne bo imel mirnega spanca, saj bi se lahko takšne zadeve dogajale tudi na štadionih na Hrvaškem, ko se bo začelo prvenstvo.

Transparent v podporo članu navijaške skupine Torcida Anteju Vučici. | Foto: Transparent v podporo članu navijaške skupine Torcida Anteju Vučici.

Odločitev Uefe o kazni, ki bo doletela slovensko sosedo, bo znana v ponedeljek.

Ne spreglejte