Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
1. 7. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Natisni članek

Euro 2016 Renato Sanches

Petek, 1. 7. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

ZGODBE, KI JIH PIŠE EP (21.) – Renato Sanches

Čudežni deček portugalskega nogometa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Ima vsega 18 let, ob sebi na igrišču Cristiana Ronalda, a na letošnjem evropskem prvenstvu vleče voz portugalskega nogometa. Kdo je Renato Sanches, ki je bil pri uspehih tako v osmini finala kot tudi četrtfinalu izbran za najboljšega posameznika?

Prejšnje zgodbeJakub Blaszczykowski (Poljska), Ricardo Quaresma (Portugalska), Kolbeinn Sigthorsson (Islandija), Gianluigi Buffon (Italija), Theodor Elmar Bjarnason (Islandija), Hrvoje Ćustić/Danijel Subašić (Hrvaška), ZlatanIbrahimović (Švedska), IslandijaAnte Čačić (Hrvaška), Will Grigg (Severna Irska)Neil Taylor (Wales), Davor Šuker (Hrvaška),Armando Sadiku (Albanija), Marcus Rashford (Anglija), György Garics (Avstrija), Gabor Kiraly (Madžarska), Graziano Pelle (Italija), Darijo Srna (Hrvaška), Gareth Bale (Wales), Dimitri Payet (Francija). 

Junija 2014 je ta univerzalni vezist, ki ga mnogi označujejo kot novega Edgarja Davidsa oziroma Yaya Toureja, igral za mladince Benfice, danes je Renato Sanches eden izmed glavnih zvezdnikov evropskega prvenstva in nogometaš Bayerna, za katerega so Münchenčani odšteli 35 milijonov evrov, posel pa bi ob koncu lahko dosegel tudi vrtoglavih 80 milijonov, če bodo Lizbončani zaslužili vse dodatke, ki so zapisani v pogodbi.

Hvalili so ga že pred prvenstvom

Navduševal je že v dresu Benfice. | Foto: Navduševal je že v dresu Benfice. "Je z naskokom najboljši med vrstniki v Evropi," je pred časom o njem povedal novopečeni trener Manchester Cityja Španec Josep Guardiola.

"Ima odličen udarec, sijajno vizijo igre in je zagotovo eden izmed najboljših mladih igralcev, ki sem jih kadarkoli videl," je Portugalcu laskal Argentinec, ki navdušuje na klopi madridskega Atletica Diego Simeone.

"Z njim bomo še močnejši," pa so bile besede, s katerimi je Portugalčev podpis z Bayernom komentiral eden izmed ključnih mož Bavarcev, legendarni Karl-Heinz Rummenigge.

Toliko pohval za nogometaša, ki šteje komaj 18 let, a je tudi z nastopi na letošnjem evropskem prvenstvu dokazal, da je za svoja leta neverjetno zrel. V Francijo je prišel s petimi nastopi v članski izbrani vrsti, v njej je debitiral konec marca na prijateljski tekmi proti Bolgariji.

Na tekmi osmine finala proti Hrvaški je navdušil in bil izbran za najboljšega posameznika tekme. | Foto: Na tekmi osmine finala proti Hrvaški je navdušil in bil izbran za najboljšega posameznika tekme.

V Franciji je postavil kar nekaj mejnikov

Dva, tri tedne pozneje jih ima devet, je najmlajši nogometaš v zgodovini Portugalske z nastopom in golom na velikem tekmovanju in najmlajši strelec v izločilnih delih evropskih prvenstev.

V skupinskem delu je na tekmah proti Islandiji in Madžarski na igrišče prihajal s klopi. Najprej je igral 19 minut, na drugi tekmi je dobil že ves polčas. V osmini finala je proti Hrvaški ob izidu 0:0 na igrišče prav tako prišel ob polčasu in navdušil. Ob koncu tekme je bil izbran za najboljšega posameznika tekme.

Neverjetno miren mladenič, ki se je znašel v središču pozornosti

Enajstmetrovko je mirno spremenil v gol. | Foto: Enajstmetrovko je mirno spremenil v gol. V četrtkovem četrtfinalu proti Poljski je z izjemnim strelom v prvem polčasu poskrbel za izenačenje in zabil prvenec v reprezentančnem dresu, na igrišču zdržal vseh 120 minut in k napredovanju Portugalcev pripomogel z enajstmetrovko, ki jo je hladnokrvno spremenil v gol, in bil še drugič zapored izbran za najboljšega posameznika tekme.

"Trener je vprašal, kdo si želi izvajati enajstmetrovke. Ronaldo se je javil za prvi strel, jaz sem se za drugega in bil sem prepričan, da bom zadel," je najstnik mirno govoril po četrtkovi drami enajstmetrovk v Marseillu.

Vse, kar se v zadnjem času dogaja okoli njega, ga niti najmanj ne vrže s tira. Pa bi ga lahko. Robustni nogometaš, ki pozornost vzbuja tudi z nevsakdanjo pričesko, je v vsega nekaj mesecih prehodil pot od popolne anonimnosti do nogometaša, ki ima v žepu milijone, je postal idol Portugalcev in zdaj še marsikoga drugega.

Zanj so dobili 750 evrov in 25 nogometnih žog

Rodil se je v Lizboni, ima afriške korenine in je odraščal v revščini. Z nogometom se je začel ukvarjati, ko je bil star osem let. Vpisal se je v lokalni klub Aguias. "Kmalu je na vrata njegovih staršev potrkala Benfica. Njeni skavti so ga gledali le 15 minut in bili takoj odločeni, da ga morajo pripeljati," se je spomnil eden izmed njegovih nekdanjih trenerjev v tem malem klubu, ki je z njegovo prodajo v sloviti lizbonski klub leta 2007 zaslužil 750 evrov in dobil še 25 nogometnih žog.

Še manj kot pred dvema letoma je igral za mladince Benfice. | Foto: Še manj kot pred dvema letoma je igral za mladince Benfice. Zaslužili so vsaj štiristokrat več

Zdaj je Benfica z njim zaslužila vsaj štiristokrat več, vmes je na igriščih po Portugalskem navduševal vselej, ko je stopil nanje. Najprej v mlajših kategorijah, vse od takrat je bil tudi redno član mlajših portugalskih državnih selekcij, v njih je zdaj zbral že več kot 40 nastopov, potem se je prebil na člansko raven. S 17 leti so ga priključili B-ekipi, a v njej ni ostal dolgo. Z odličnimi igrami v drugi portugalski ligi je namreč vse bolj začel opozarjati nase in že po nekaj mesecih ga je trener članske ekipe Rui Vitoria povabil k sebi.

Ko je debitiral, je Benfica začela zmagovati

Benfica je z njim mastno zaslužila. | Foto: Benfica je z njim mastno zaslužila. Takrat se je zgodba o meteorskem vzponu začela. Ko je Benfica konec oktobra lani izgubila proti Sportingu z 0:3, je bila v državnem prvenstvu na tretjem mestu in imela šest točk zaostanka za mestnim tekmecem. Po tej tekmi je Sanchez dočakal debi in za začetek odigral 15 minut, v katerih je povsem zadovoljil. Na naslednjih dveh tekmah je igral že od prve do zadnje minute in ko je pri zmagi nad Academici zabil sijajen gol, je bila zvezda rojena.

Od takrat naprej se ni umaknil iz ekipe, na katero je prisegal trener Benfice. Ta je medtem zmagovala in na koncu sezone osvojila dvojno lovoriko. Najboljša je bila tako v prvenstvu kot v pokalnem tekmovanju, zelo dobro se je obnesla tudi v ligi prvakov, v kateri je prišla do četrtfinala. Sanches je medtem vseskozi igral, zbral je kar 35 nastopov v vseh tekmovanjih, in svet nase opozoril tudi z odzivom na rasistične opazke, ki jih je moral poslušati na eni izmed tekem. Nestrpnežem je odgovoril tako, da je začel oponašati opico.

"Včasih se sprašujem, ali je vse skupaj sploh res." | Foto: "Včasih se sprašujem, ali je vse skupaj sploh res."

Bik se sprašuje, ali so vse skupaj samo sanje

Zgodba o mladeniču, ki se odziva tudi na ime Bik, tako ga je v rani mladosti klicala babica, je šla iz tedna v teden bolj v ušesa številnih nogometnih navdušencev povsod po svetu in v zadnjih dneh stopila na novo raven. Danes polni časopisne stolpce povsod po svetu, njegovi dresi izginjajo s prodajnih polic, obožujejo ga množice navijačev, znašel se je v središču slave.

"Včasih se sprašujem, ali je vse skupaj sploh res. Sem in tja se še vedno uščipnem, da bi preveril, ali sanjam," je ob vsem skupaj pred kratkim dejal nogometaš, ki je zunaj nogometnih zelenic še vedno sramežljiv. Na igriščih? Tam je zgodba povsem drugačna.

Ne spreglejte