Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 4. 2008,
16.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 12. 4. 2008, 16.08

8 let

Žolnirjeva tretja, Sedej na OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Drugi dan EP v judu je prineslo novo slovensko odličje, saj je Urška Žolnir (do 63 kg) s tretjim mestom ponovila uspeh Petre Nareks. Aljaž Sedej si je zagotovil nastop na OI.

Sedej je postal četrti slovenski predstavnik, ki ima v žepu vozovnico za olimpijske igre v Pekingu, medtem ko je Raša Sraka s sedmim mestom ostala brez nastopa na igrah.

Žolnirjeva je začela z zmago proti Alice Schlesinger (10:0), z vazarijem pa je nato ugnala še Portugalko Andreio Cavalleri. V polfinalu je bila od slovenske predstavnice boljša Nemka Claudia Malzahn, ki je ugnala Žolnirjevo s koko. V borbi za tretje mesto je z Urška z vazarijem premagala Grkinjo Ioulietto Boukouvalo. "Nisem zadovoljna. Predvsem bi morala prikazati boljše borbe. Žreb je bil sicer dober, a ga nisem do konca izkoristila. Ni šlo povsem po mojih željah. Šla sem sicer na vse ali nič, saj nisem imela ničesar izgubiti, a vseeno sem si želela še višje," je po borbi povedala Urška Žolnir, ki ima olimpijski nastop sicer že dalj časa zagotovljen, tako d bo na Kitajskem branila bron izpred štirih let.

Aljaž Sedej je v svojem prvem nastopu na članskem evropskem prvenstvu dosegel deveto mesto. Prvo borbo je dobil proti Špancu Jorgeju Benaventeju z iponom, v drugem krogu pa je moral priznati premoč Latvijcu Konstantinsu Ovcinnikovsu (0:7). V repasažu je bil boljši od Avstrjica Floriana Rinnerthalerja (10:0), nato pa izgubil proti Italijanu Giuseppeju Maddaloni (0:10). Kljub porazu si je Aljaž zagotovil mesto na olimpijskih igrah, ki bodo njegove prve.

"Vsaka stvar ima v sebi nekaj dobrega in nekaj slabega. Na olimpijske igre sem se uvrstil, a na EP bi lahko pokazal več. S prvo borbo sem bil zelo zadovoljen, po njej pa sem bil preveč samozavesten in sem zaradi tega naredil dve napaki, ki sta me stali boljše uvrstitve. Pred prvenstvom nisem želel biti prevelik optimist, a sem po tihem le upal na peto mesto. Kljub temu imam razloge za veselje, a mora vse skupaj še priti za mano. Pri zadnji borbi sem si zvil prst, upam da ni zlomljen," pa je po tekmovanju povedal zgovorni mladenič iz Ljubljane, ki je z 19 leti drugi najmlajši udeleženec prvenstva v svoji kategoriji, tako da bo časa za dokazovanje še kar nekaj.

Sraka (do 70 kg) je v prvem krogu ugnala prvo neposredno konkurentko v boju za nastop na OI, Britanko Sally Conway, nato pa izgubila proti Italijanki Ylenii Scapin (0:3), slednje ni premagala še nikoli v karieri. V repasažu je začela z zmago proti Ukrajinki Nataliji Smalovi (1:0), nato izgubila proti Nemki Kerstin Thiele (0:7), kar je pomenilo sedmo mesto in konec sanj o nastopu na olimpijskih igrah v Pekingu, saj je Rusinja Julija Kuzina pred repasaža prišla do boja za tretje mesto.

"Sodnik je v rednem delu na žalost prekinil dvoboj, ko je Raša nasprotnico držala, da bi s končnim prijemom dvoboj lahko dobila. Vedel sem, da če bo šlo potem za zlato točko, da imamo velike možnosti, saj je bila Raša kondicijsko boljše pripravljena. Vse karte so se 'poklopile', a majhna napaka, ko si je Nemka izborila napad, je bila za sodnika dovolj, da je sodil v korist nasprotnice in poraz je bil tu. Ob poškodbah, ki so Rašo letos pestile, se očitno tokrat ni dalo višje od sedmega mesta, razočaranje je zato veliko," je dejal trener Gregor Brod, ki ni skrival razočaranja, kljub temu, da se je na OI uvrstil njegov drugi tekmovalec Aljaž Sedej.

V nedeljo bodo na "tatamije" stopili še Primož Ferjan (do 100 kg), Matjaž Ceraj (nad 100 kg), Regina Jernejc (do 78 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg).


Izidi EP v judu, 2. dan:

ženske: do 63 kg: 1. Lucie Decosse (Fra) 2. Claudia Mahlzahn (Nem) 3. Urška Žolnir (Slo) . Alice Schesinger (Izr)

do 70 kg: 1. Ylenia Scapin (Ita) 2. Leire Iglesias (Špa) 3. Kerstin Thiele (Nem) . Gevrise Emane (Fra) ... 7. Raša Sraka (Slo)

moški: do 73 kg: 1. Dirk van Tichelt (Bel) 2. Kioshi Uematsu (Špa) 3. Akoš Braun (Mad) . David Kevkišvili (Gru)

do 81 kg: 1. Joao Neto (Por) 2. Guillaume Elmont (Niz) 3. Mikalaj Barkuski (Blr) . Giuseppe Maddaloni (Ita) ... 9. Aljaž Sedej (Slo)

Ne spreglejte