Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2008,
21.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2008, 21.03

8 let

Žolnirjeva do četrte zmage na domačih tleh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska judoistka Urška Žolnir je na tekmi svetovnega pokala v Celju v kategoriji do 63 kilogramov premagala vse tekmice in tako še četrtič zapovrstjo osvojila domači turnir.

Tekmovanje je ena zadnjih preizkušenj pred olimpijskim turnirjem, zato je v mesto ob Savinji prispelo preko 400 tekmovalcev iz 30 držav.

Žolnirjeva, ki bo na letošnjem olimpijskem turnirju v Pekingu branila bron iz Aten, na domačih blazinah pokala Dax, kot se ta tekma svetovnega B pokala uradno imenuje, ne pozna poraza. Tokrat je že četrtič zapored po letih 2005, 2006 in 2007 ugnala vse tekmice, med drugimi tudi Avstrijko Claudio Heill, ki ji je pot prekrižala prav v Atenah 2004. Takrat je Žolnirjeva proti Avstrijki izgubila in se namesto v finale morala podati v borbo za bron, medtem ko je bila Heillova na koncu srebrna.

"Borila sem se katastrofalno"

Tokrat se je Slovenka avstrijski borki maščevala, kot je to storila že na turnirju neposredno po Atenah, saj je Heillovo na domačih blazinah ugnala že pred tremi leti. Kljub temu varovanka celjskega trenerja Marjana Fabjana s svojo tokratno predstavo ni bila zadovoljna. "Borila sem se katastrofalno. S takšno formo nimam na olimpijskih igrah česa iskati. Do finala sem vse borbe dobila z majhno prednostjo, v Pekingu bi to lahko pomenilo slovo že v prvem krogu. Zadovoljna sem šele s finalom, kjer sem zmagala z iponom. Na zadnjo borbo me je psihično dobro pripravil predvsem trener," je po vnovični zmagi povedala Žolnirjeva.

Njenega uspeha pa ni ponovila Lucija Polavder v najtežji ženski kategoriji nad 78 kilogramov. Polavderjeva je na svoji poti premagala Nemko Koeppen, nato Ukrajinko Prokofjevo in v polfinalu še Britanko Arlingtonovo. V finalu pa je morala po končnem prijemu po slabih dveh minutah borbe priznati premoč precej težji tekmici, Nemki Franziski Konitz, in se zadovoljiti z drugim mestom. V tej kategoriji je Slovenka Urška Urek osvojila peto mesto.

Lepo presenečenje je z drugim mestom pripravila Tina Trstenjak v kategoriji do 57 kilogramov. Celjska judoistka, ki bo šele avgusta dopolnila 18 let, je na svoji poti do srebra ugnala kar dve potnici na olimpijski turnir, nato pa je v finalu klonila proti olimpijki s Poljske, Ingi Kolodziej.

"Zelo sem vesela, da sem premagala dve judoistki, ki bosta nastopili na olimpijskem turnirju, tako da lahko rečem, da je to ena mojih najpomembnejših kolajn. No, vseeno menim, da bi se lahko borila še bolje. Zdaj me čakajo priprave, uvrstiti se moram na mladinsko svetovno prvenstvo, kjer si prav tako želim na zmagovalne stopničke. Pohvaliti moram publiko, ki mi je res dala krila, saj so vsi res lepo navijali," pa je dejala Trstenjakova. Vesna Đukić je bila v isti kategoriji tretja, Ana Tatalovič pa peta.

Slovensko zastopstvo med moškimi je bilo danes zaradi odsotnosti težkokategornika Matjaža Ceraja, ki se je pozno vrnil s priprav v Minsku, nekoliko okrnjeno. Kljub temu je Matjaž Trbovc poskrbel za kolajno tudi v slovenskem moškem taboru. Trbovc je borbi za bron ugnal Nizozemca Diemela Sjoerda in tako rešil slovensko čast. Igor Spasojevič je bil v kategoriji do 90 kilogramov sedmi.

Nedelja bo v Celju dan za nastopajoče v šestih kategorijah, pri moških bodo moči merili judoisti do 66 kg z olimpijcem Rokijem Drakšičem, do 81 kg z olimpijcem Aljažem Sedejem in do 100 kg. Dekleta bodo tekmovala v kategorijah do 52 kg, do 70 kg in do 78 kg. Predtekmovanja se bodo v celjski dvorani Golovec začela ob 9.30, finalne borbe pa ob 17. uri.

Ne spreglejte