Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
10. 4. 2014,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Božič Sašo Taljat kajak kanu

Četrtek, 10. 4. 2014, 12.31

8 let

Zmeraj bolj se vozi "na glavo" in zmeraj bolj se bo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah se konec tedna odpravljajo na prvo resno preizkušnjo. V Avstraliji jih čaka svetovno prvenstvo mlajših članov in mladincev.

Med potniki v Penrith bo tudi eden najboljših slovenskih kanuistov Luka Božič, ki je lani na svetovnem prvenstvu mlajših članov zaradi dotika vrat iz rok spustil zlato medaljo. Tokrat ga v Avstraliji čaka nov preizkus. Primorski kanuist je letos odpeljal tri tekme in dosegel 3., 4. in 6. mesto.

"Kot prvo sem se moral po tekmi v Solkanu nekoliko odpočiti, ker je bil naporen ritem tekmovanj. Na tekmah s svojimi vožnjami nisem bil najbolj zadovoljen, saj nisem dobil tistega pravega tekmovalnega občutka. Na treningih mi gre dobro, na tekmi pa se mi potem vse podre. Kaj je vzrok temu, še ne vem. Upam, da bom te težave do svetovnega prvenstva odpravil in da bom pokazal še boljše vožnje kot na zadnjih tekmah," je uvodoma povedal Luka, ki je lani prvič začel tekmovati v kanuju enosedu in z rezultati presenetil marsikoga.

Na lanskem svetovnem prvenstvu za mlajše člane se je na koncu uvrstil na nehvaležno četrto mesto, zdaj bi rad to mesto izboljšal. "Logično je, da si želim letos še višje uvrstitve. Rezultatsko ne bi rad nič napovedoval. Želim si le dobre vožnje in mehkobo, ki sem jo imel že lani," je povedal Božič, ki ga takoj po vrnitvi čakajo še izbirne tekme za člansko reprezentanco.

Proga v Penrithu mu je do neke mere poznana

Luka je v preteklosti že večkrat treniral na progi v Avstraliji, saj je bila še do pred kratkim med Slovenci eno glavnih prizorišč za zimske priprave. "Proge še nikoli nisem prevozil v kanuju enosedu, vedno sem tam treniral s Sašem (Taljatom) v dvojcu. Mislim, da s progo ne bi smel imeti večjih težav," je povedal Luka, ki bo imel deset dni časa, da dodobra spozna progo.

Če bo imel dvojni program, se ga bo lotil nekoliko drugače

Če se Luka uvrsti v člansko reprezentanco v kanuju enosedu, ga letos znova čaka naporen dvojni program, a tokrat se ga bo lotil nekoliko drugače. "Za uvrstitev za člansko reprezentanco je še vse odprto. Bi se pa seveda rad uvrstil tudi v člansko ekipo. Razmišljali smo že, da bomo to sezono malo drugače zapeljali, saj se je lani pokazalo, da na svetovnem prvenstvu ni bilo več prave energije in dinamike. Letos bomo verjetno izpustili eno tekmo svetovnega pokala," je povedal 23-letni kanuist, ki je lani na izbirnih tekmah napadal iz ozadja. Letos je slika drugačna, saj vsi računajo nanj.

"Breme je takšno, kot si ga sam naložiš. Jaz mislim, da to ne bi smelo vplivati name. Za tekmo se bom skušal čim bolj sprostiti, ampak že zdaj vem, da ne bo enako kot lani. Vsi pričakujejo več od mene in na tem sem tudi veliko delal. S kanujem sem se začel ukvarjati šele lani in še vedno se trudim za konstantnost svojih voženj. A kolikor spremljam vse skupaj, sem ugotovil, da mi manjka tudi kakšen presežek. To pomeni, da kakšna vrata odpeljem še hitreje ali "na glavo", kot rečemo pri nas. Tako se je začelo voziti in zmeraj bolj se bo, ampak menim, da bo na izbirnih tekmah pomembna tudi konstantnost," je razkril svoje razmišljanje Božič.

Po olimpijskih igrah nista našla pravega čolna

Ob vsem tem primorski kanuist ne zanemarja dvojca, kjer vesla v paru s Sašem Taljatom, s katerim sta kljub mladosti že nekaj let v samem vrhu. V zadnjih dveh letih sta imela nemalo težav z izbiro pravega modela čolna. Luka upa, da sta tokrat izbrala pravega, ki je narejen prav po njunih merilih. "Ravno zdaj urejam nov čoln. Po olimpijskih igrah nikakor nisva našla pravega in upam, da nama je zdaj uspelo. Ta je malo večji kot lanski in malo bolj skupaj sediva, tako da upam, da bova imela prave občutke. Saj konec koncev lanski rezultati v dvojcu sploh niso bili slabi, samo občutki niso bili pravi in s tem se nikakor nisva mogla zadovoljiti," je razlagal mlajši član najboljšega slovenskega dvojca. Očitno je, da oba s Sašem stremita k perfekcionizmu in še po boljših rezultatih.

Ne spreglejte