Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
1. 10. 2010,
10.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 10.55

8 let

Začetek odbojkarskega plesa tudi v Sloveniji

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V soboto bodo odbojkarji in odbojkarice začeli s tekmami državnega prvenstva. V moški konkurenci bo tekmovalo 12 in v ženski 10 klubov. Favoriti so znani.

Kot zanimivost - pravila tekmovanja se bodo od lanske sezone nekoliko razlikovala. Tekme, ki jih bodo med seboj odigrali slovenski predstavniki v srednjeevropski ligi, (ACH Volley, Salonit Anhovo v moški in Caltic Volley in Nova KBM Branik v ženski konkurenci), se bodo štele tudi za točke v državnem prvenstvu. S tem bo organizator nekoliko pridobili na času, za dotične klube pa bo to pomenilo nekoliko manj tekem ob že tako natrpanemu urniku. Za osvežitev na slovenskih odbojkarskih igriščih je organizator poskrbel tudi z novo žogo, ta bo sedaj Mikasa MVA 200, s katero pravkar igrajo na SP v Italiji.

Sprememba pravila bo tudi v državnem pokalu. Standardnega igranja na dve dobljeni zmagi ne bo več, saj bosta ekipi v primeru izenačenega izida v zmagah odigrali zlati set.

Favoriti znani, ostali za čim boljše predstave in obstanek v ligi

Časi, ki smo jim priča v današnjih dneh, pomanjkanje denarja in s tem zmanjšanji proračuni, bodo krojili potek prve lige državnega prvenstva tudi pri odbojki. Odbojka, ki je na slovenski sceni še vedno po večini na amaterski ravni, je za sponzorje dokaj nezanimiva. Manjši klubi so si zato moštva sestavila iz domačih igralcev, kadru pa priključili tudi podmladek, ki si bo ob boku starejših vrstnikov nabiral prepotrebne izkušnje in kalil za prihodnost. Moštvo Maribora je celo brez sponzorja in le tega še vedno intenzivno išče.

Krog favoritev za končni uspeh je že bolj ali manj znan. Klubi, ki so bili že lani v samem vrhu, se jih tam pričakuje tudi letos. V moški konkurenci je tako v DP kot pokalu nesporni favorit branilec obeh naslovov in predstavnik Slovenije v elitni ligi prvakov, blejski ACH Volley. Za mesta med med prve štiri se bodo potegovali še kanalski Salonit Anhovo, Marchiol Vodi, Calcit Volley in Galex Mir. Ostalim, ki bodo v prvenstvu po večini igrali z domačo in zelo pomlajeno ekipo, bo cilj na vsaki tekmi čim dražje prodati svojo kožo in seveda obstati v ligi.

Pri ženskah, v tako imenovani ligi Radenska Naturelle, gre za podobno zgodbo, le da tukaj ni izrazitih favoritinj za naslov. Lanski državni lovoriki sta si prijateljsko razdelile Kamničanke, ki so osvojile državni, in Mariborčanke, ki so se veselile pokalnega naslova. Tudi letos naj ne bi bilo nič drugače in bosta omenjeni ekipi odstopali od drugih. Ostale ekipe se bodo hotele prikazati odbojkarski javnosti v čim boljši luči in seveda obstati v prvoligaški druščini.

Nepravilnosti v Interligi

OZS je ob tem opozorila, da nekatera moštva v moški konkurenci do predvidenega datuma niso uspela 'legalizirali' prestopov svojih novih okrepitev. Šlo naj bi za nekatera avstrijska moštva. Vodilni v ligi MEVŽA, predsednik Karl Hanzl, ki prihaja prav iz Avstrije, jih seveda niso kaznovali. Še več, prejšnji rok so podaljšali za mesec dni. OZS je že reagirala in podala pritožbo. Sedaj čakajo na pozitiven oziroma pravičen epilog. Po besedah predsednika OZS Mitje Kovačeviča se pričakuje, da se bodo nekateri dvoboji, kateri so bili že odigrani, registrirali s 3:0 in tako, kot velevajo pravila, kaznovala moštva, pri katerih so nepravilnosti.

Ne spreglejte