Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
16.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 16.22

8 let

V Penrithu že prva slalomska tekma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Do glavnih tekem olimpijske sezone v tekmovanjih na divjih vodah je še zelo daleč, a prva tekma svetovne serije v slalomu bo na sporedu že ta konec tedna v Penrithu.

Na njej bodo nastopili tudi Slovenci Peter Kauzer, Janoš Peterlin, Nina Mozetič, Dejan Stevanovič ter dvojca Nejc Višnar/Urban Jarc in Blaž Oven/Luka Slapšak.

Ti tekmovalci so na olimpijski progi iz leta 2000 že od sredine januarja, v petek pa bo tja odpotoval še zadnji del slovenske slalomske ekipe. A na prvi tekmi svetovne serije, ki za razliko od tekem svetovnega pokala ponuja tudi za kajakaške razmere bogat denarni sklad (vsaka tekma po 10.000 evrov, glavna nagrada za končnega zmagovalca pa je osebni avtomobil), bodo nastopili le uvodoma omenjeni tekmovalci.

"Konkurenca bo zelo močna, zato bodo tako tekma kot tudi vse priprave v Avstraliji, kjer se je zbralo precej ekip, že pokazale, kje so še slabosti naših tekmovalcev in kaj je treba izpiliti," sta na novinarski konferenci izpostavila glavni trener Andrej Jelenc in njegov pomočnik Fedja Marušič.

Pet tekem svetovne serije

Preizkušnja v Penrithu bo sicer prva izmed petih v sklopu svetovne serije, ki je debi doživela že v lanski sezoni, a je bila na sporedu le ena tekma. Letos verjamejo, da bodo izvedli tako tekmo v Penrithu kot tudi v Bratislavi (6. in 7. september), Tacnu (13. in 14. septembra), Markleebergu (20. in 21. septembra) in Wispu (4. in 5. oktobra), pa čeprav jim Mednarodna kajakaška zveza (ICF) vztrajno obrača hrbet.

Slednja se sicer, kot kaže, počasi prebuja iz dolgoletnega spanca, saj bodo na novembrskem kongresu v Rimu odločali tudi o novi obliki slaloma. S 1. januarjem 2009 naj bi namreč v veljavo med drugim stopila pravila, ki bi v progam vključila tudi ekstremni slalom. Ta je krajši kot klasični in poteka na progi s šestimi do desetimi vratci s po enim količkom. Sorazmerno s tem se bodo znižale tudi kazni za dotik vratc (z dveh na eno sekundo).

"Že pred osmimi, desetimi leti smo mi podobne predloge podali ICF, ampak se ni nič zgodilo. No, zdaj pa so sami predlagali to formulo, ki smo jo mi že izvajali tudi na Hitovem izzivu," je pojasnil Jelenc.

V ospredju še vedno klasičen slalom

A letos bo vseeno v ospredju še vedno klasičen slalom. Tega bodo slovenski tekmovalci in tekmovalke skušali dodelati že v Avstraliji, kjer bodo do sredine februarja oziroma marca. Tja se ne bo podal le Dejan Kralj, ki se bo na sezono pripravljal doma in v Atenah. Grška prestolnica bo sicer tudi pomembna pripravljalna postaja slovenskih slalomistov pred prvimi izbirnimi tekmami, ki bodo na sporedu sredi aprila. Maja pa bodo že olimpijske kvalifikacije - evropsko prvenstvo v Krakovu bo namreč zadnja priložnost za izpolnitev kvot za avgustovske OI v Pekingu.

Prve skupne zimske priprave slovenskih kajakašev in kanuistov so se sicer začele že v začetku januarja na Rogli, kjer so bile praktično vse članske ekipe, vključno s spustaši in mirnovodašem Jernejem Župančičem Regentom. Slednji je trenutno v Planici, kjer preizkuša tudi sobe za višinske priprave (v primeru, da se bo to izkazalo za pozitivno, jih bo izkoristil tudi pred OI). Februarja se bo podal v Maroko s francosko ekipo, marca in aprila pa bo gost olimpijskega podprvaka Bena Fouhyja na Novi Zelandiji. V Avstraliji se bo od januarja do marca pripravljala Špela Ponomarenko, medtem ko se bodo spustaši podali v Novigrad.

Ne spreglejte