Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2008,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 15. 11. 2008, 21.56

8 let

V finalu štirje Slovenci; Vidmarjeva po tretji naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi dan tekme za svetovni pokal v športnem plezanju v Kranju je v polfinalu prinesel uspeh štirim slovenskim športnim plezalcem, ki so se uvrstili v nedeljski finale.

Edinemu finalistu Klemenu Bečanu so se pridružile tri finalistke: dvakratna zmagovalka Kranja Maja Vidmar, Mina Markovič in Natalija Gros, ki je lani za las zgrešila kranjski finale.

Vse tri plezalke so v ožjem izboru za odličja v ženski konkurenci v težavnosti. Kakorkoli se bo razpletla kranjska tekma, bosta v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju Slovenki zanesljivo na zmagovalnih stopničkah. Takoj za prvouvrščeno, komaj 15-letno Avstrijko Johanno Ernst, ki je letošnje odkritje, sta na drugem in tretjem mestu slovenski plezalki, Ptujčanka Mina Markovič in Škofjeločanka Maja Vidmar.

Trenutno je evropska prvakinja v balvanskem plezanju še ena vrhunska plezalka iz Škofje Loke Natalija Gros na drugem mestu v skupnem seštevku vseh disciplin, v skupnem seštevku tekem svetovnega pokala pa je na šestem mestu. Kje na zmagovalnih stopničkah bo na koncu, je odvisno od razpleta v Kranju. Pri moških je Tržičan Klemen Bečan v skupnem seštevku kombinacije še višje kot v sami težavnosti: pred zadnjo tekmo je na šestem mestu, sicer pa na devetem mestu. Najboljši slovenski športni plezalec, aktualni državni prvak Klemen Bečan s prikazanim v kvalifikacijah in polfinalu bo vsekakor skušal v nedeljskih odločilnih bojih mešati štrene favoriziranim plezalcem.

Noben moški na vrh

Med plezalci sta se v polfinalu najbolje odrezala češki prvak Tomaš Mrazek in nizozemski plezalec Jorg Verhoeven, ki sta tudi na vrhu v skupni uvrstitvi tekem svetovnega pokala. Med tekmovalci, ki so v igri za odličja, so tudi lanski zmagovalec Kranja Švicar Cedric Lachat ter lanski zmagovalec svetovnega pokala Patxi Usobiaga Lakunza iz Španije. Blestel pa je tudi Avstrijec Jakob Schubert. Med finalisti sta še Francoz Flavien Guerimand ter Japonec Sači Anma.

Poleg treh Slovenk, ki se jih je v medijih že oprijel pridevnik vražje, so kranjske finalistke v ženski konkurenci še Avstrijka Ernstova, Rusinja Jana Čerešneva, Japonka Akijo Noguči ter Francozinji Caroline Ciavaldini in Charlotte Durif.

Medtem ko je v kvalifikacijah vrh smeri osvojilo kar osem plezalcev in 14 plezalk, pa se v dramatičnem polfinalu prav nobenemu plezalcu v moški smeri ni uspelo zavihteti na sam vrh. V ženski smeri pa je v polfinalu vrh osvojila le Avstrijka Ernstova, tik za njo (samo en gib ji je zmanjkal) pa je splezala najvišje Slovenka Vidmarjeva. V smeri se je spopadala sicer s precejšnjimi težavami, vendar pa jih je uspela uspešno premagati.

Selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Aleš Jensterle je pred finalnimi boji optimističen. "Jutri je nova tekma. Vsi štirje imajo možnosti stopiti na stopničke, če bodo 'odplezali' tako kot znajo, v kar pa ne dvomim," je dejal trener plezalcev.

Deset slovenskih tekmovalcev pa je že končalo z nastopi. V polfinalu so izpadli štirje slovenski tekmovalci, ki se pa lahko kljub temu veselijo točk svetovnega pokala. Med njimi sta Matej Sova na 26. mestu, ki je že na začetku v polfinalu s storjeno tehnično napako zapravil boljšo uvrstitev, in brat Klemena Jure Bečan na 24. mestu. V ženski konkurenci je polfinalistka Asja Gosar osvojila končno 21. mesto. Veliki podvig je z uvrstitvijo v polfinale uspel debitantki Leji Kos, ki je svoja pričakovanja izpolnila že s prvimi dobljenimi točkami svetovnega pokala ter osvojenim 25. mestom.

Velik podvig z uvrstitvijo v polfinale ni uspel debitantu Izidorju Zupanu, ki pa si je z osvojenim 30. mestom priboril prve točke tekem svetovnega pokala. Uteha za Anžeta Štremflja, ki je za las zgrešil polfinale (na 28. mestu), so tudi vsaj osvojene točke svetovnega pokala. Blaž Rant, Miha Škof in debitant Urban Primožič pa so ostali brez polfinala in točk. Patriciji Levstek je uvrstitev v polfinale predstavljala prevelik zalogaj in je končala z nastopi v Kranju na 29. mestu. Sicer pa se debitantka enako kot Kosova lahko pohvali s prvimi osvojenimi točkami v svetovnem pokalu.

Kranjska tekma v težavnostnem plezanju predstavlja sklepno tekmovanje sezone. Odločilni boji se bodo v športni dvorani na Zlatem polju začeli v nedeljo ob 17. uri.

Ne spreglejte