Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
12. 9. 2009,
9.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 12. 9. 2009, 9.16

7 let, 12 mesecev

V boje za prva odličja

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko so v četrtek in petek potekale kvalifikacijske vožnje, bodo danes na vrsti prvi boji za odličja. In sicer se bodo najboljši kajakaši in kanuisti pomerili v ekipnih vožnjah.

Trije tekmovalci iz iste države se bodo skupaj spustili po progi in skušali doseči čim boljši čas. Pomembno pri ekipnih vožnjah je, da so tekmovalci med seboj čim bolj usklajeni in da odpeljejo brez kazenskih sekund. Slovenci bomo imeli na tem svetovnem prvenstvu ekipe prav v vseh disciplinah.

Kot že zadnjih nekaj let lahko spet največ pričakujemo od kajakaške trojice Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, ki so skupaj dosegli že vrsto izvrstnih rezultatov. Zadnjega leta 2007, ko so na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu osvojili naslov evropskih prvakov. Na svetovnih prvenstvih pa nimamo medalje v moštvenih vožnjah že od leta 2005, ko smo Slovenci v avstralskem Penrithu osvojili 3. mesto. Takrat so nas zastopali Nolimal, Kralj in Kauzer. Za ekipne vožnje lahko rečemo, da so velika loterija, predvsem pa je pomembno, da fantje progo odpeljejo ''čisto'', kar pomeni brez dotika vrat in tako brez kazenskih sekund. Če na kratko povzamemo besede nekdanjega vrhunskega kanuista in danes uspešnega trenerja Srečka Masleta: "Hitro in brez napak!" Potem ko je Peter zmagal kvalifikacije, smo ga povprašali še o današnjih ekipnih vožnjah: "Ekipne vožnje so prava tombola in če bomo odpeljali tako kot znamo in da se nam 'repi ujamejo', potem bo prišel tudi rezultat."

Tudi pri kanuistih imamo letos zelo kakovostno zasedbo. Izkušenost in vihrava mladost – če bodo znali Simon Hočevar, Dejan Stevanovič in naš najmlajši Benjamin Savšek to dvoje dobro unovčiti, se lahko z malo športne sreče uvrstijo zelo visoko, tudi v boj za odličja. Zadnjo ekipno medaljo na velikih tekmovanjih so slovenski kanuisti med člani osvojili leta 2002, ko so Simon Hočevar, Dejan Stevanovič in Jurij Korenjak na svetovnem prvenstvu v francoskem Bourg St. Mauricu zasedli 3. mesto. Takoj po včerajšnjih kvalifikacijah je Benjamin Savšek spregovoril tudi o ekipni tekmi: Vse ekipe so letos izredno močne, upam da se nam bo poklopilo in da bomo držali pravo razdaljo med čolni. Mislim, da nam bo šlo,« je optimistično zaključil Savšek, ki računa na visoko uvrstitev tudi na posamični tekmi.

Podobna zgodba je pri dekletih. Izkušena Nina Mozetič, mlada Urška Kragelj in še mladinka Eva Trčelj lahko z neobremenjeno vožnjo in brez kazenskih sekund dosežejo lep rezultat.

Nekoliko manj lahko pričakujemo od naših dvojcev. V kanuju dvosedu nas bodo prvič v samostojni Sloveniji zastopali Sašo Taljat/Luka Božič, Blaž Oven/Urban Jarc ter brata Anže in Jure Janežič.

Ne spreglejte