Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2009,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 30. 6. 2009, 18.25

8 let

Uspešni uvodni nastopi Slovenk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Xiningu, glavnem mestu kitajske province Qinghai, se je danes s kvalifikacijami v balvanih začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju.

Uvodne nastope so opravili tudi slovenski tekmovalci. Maja Vidmar, Natalija Gros in Mina Markovič so se uspešno uvrstile v polfinale, moški tabor pa je v tej disciplini ostal brez polfinalnih uvrstitev.

Slovenska ekipa na deseti izvedbi največjega plezalskega tekmovanja šteje sedem tekmovalcev. Medtem ko bodo barve Slovenije v nedeljskem polfinalu v balvanskem plezanju branile tri tekmovalke, pa bo sobotni polfinale v moški konkurenci brez slovenskih predstavnikov. Slovenke so se sicer v kvalifikacijah dobro odrezale, Maja Vidmar je zasedla peto mesto, Markovičeva šesto, Grosova pa sedmo. Z nastopi tekmovalk je zadovoljen tudi selektor reprezentance Aleš Jensterle, ki ob tem pravi, da so bili bolderji zelo tehnični in so zahtevali natančno in sproščeno plezanje.

Četrta slovenska predstavnica Katja Vidmar, ki na SP tekmuje zgolj v balvanih, je že končala nastope. Veliki preboj ji je spodletel za las, saj se je v kvalifikacijah prebila na 22. mesto, kar pa ni zadoščalo za polfinale in uvrstitev med 20 polfinalistk.

Klemnu Bečanu in debitantu na članskih svetovnih prvenstvih Jerneju Krudru se kvalifikacijska nastopa nista posrečila ter se nista uvrstila med dvajseterico najboljših. Kruder je tekmo v balvanih končal na 27. mestu, Bečan pa je bil 37.

"Jernej je odločilno napako napravil na četrtem balvanu, ki ga je sicer splezal, a je bil nepazljiv na vrhu, saj si je pomagal preko črte, ki je omejevala bolder. Klemen pa enostavno ni imel dobrega dneva, trudil se je, a mu je zmanjkalo nekaj zbranosti v ključnih trenutkih. Žal je tudi Katja na zadnjem bolderju zapravila priložnost za uvrstitev v polfinale," je nastope varovancev s prizorišča tekme na višini več kot 2000 m nad morjem opisal Jensterle.

Bečan bo tekmoval še v hitrostnem in težavnostnem plezanju, Kruder pa v hitrosti. Natalija Gros in Mina Markovič na SP nastopata v vseh treh disciplinah in se bosta tako borili tudi za čim višja mesta v kombinaciji. Enako bo skušal nekoliko slabši uvodni vtis v nadaljevanju prvenstva popraviti Bečan. Maja Vidmar bo na startu še v težavnosti. Še en Slovenec Matej Sova bo na SP nastopil le v težavnosti.

Tekmovanje se bo nadaljevalo v sredo z uradno slovesnostjo ob začetku SP ter z nastopi v hitrosti, v panogi, ki v Sloveniji nima domovinske pravice. Kvalifikacije v težavnosti bodo na sporedu v četrtek, po petkovem prostem dnevu pa v soboto in nedeljo sledijo polfinalni in finalni nastopi v glavnih panogah slovenskih tekmovalcev, balvanih in težavnosti.

Slovenija ima na dosedanjih SP dve kolajni, obe v težavnosti. Tisto najžlahtnejšo z zlatim sijem, ki jo je pred osmimi leti osvojila Martina Čufar, in bronasto z zadnjega prvenstva pred dvema letoma, ki je šla v roke Maje Vidmar.

Ne spreglejte