Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 11. 2008,
20.27

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 6. 11. 2008, 20.27

8 let, 2 meseca

Telovadcem in telovadkam v Ostravi deset finalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski telovadci in telovadke so uspešno nastopili v kvalifikacijah 3. tekme svetovnega pokala v sezoni. V Ostravi na Češkem si je desetčlanska vrsta priborila kar deset finalov.

Uvrstitve med najboljšo osmerico na posameznih orodjih so si v odsotnosti Mitje Petkovška, ki je moral tekmo zaradi poškodbe prsta na treningu izpustiti, pritelovadili Aljaž Pegan (drog), Sašo Bertoncelj (konj), Alen Dimic (preskok, bradlja), Rok Klavora, Žiga Šilc (oba parter), Adela Šajn (gred in parter), Saša Golob (parter) in Alenka Dolničar (preskok).

Peganu druga ocena kvalifikacij

Najizkušenejši slovenski telovadec Pegan si je finale na drogu pritelovadil z drugo oceno kvalifikacij (15,1 točke). "Kaj naj rečem? Preživeli smo, finale je tu, vse gre torej po načrtih," je uvodoma povedal 34-letni Ljubljančan. "Povezava pegan-ribalko mi je lepo uspela, a sem proti koncu vaje nekaj 'zaštrikal', zato sem imel zbir težin 6,6 točke. Seskok je bil dober, malo sem se bal, ker sem zaradi napake v sestavi prišel v drugo smer kot ponavadi, a naredil sem le majhen poskok. Zelo sem zadovoljen," je pojasnil telovadec Trnovega in priznal, da mu bo dan premora do finalnega nastopa prišel še kako prav: "Glede novega elementa v vaji, zvinka za 360 stopinj, se bom odločil tik pred zdajci. Po mojem ni potrebe, a glavni jeziček na tehtnici bodo seveda želje 'coacha' (Peganov trener Jože Mešl, op. p.)."

Dimicu spodletelo na paradnem orodju

Junak minulih tekem Dimic si je tudi v Ostravi pritelovadil dva finalna nastopa, na preskoku in bradlji, a spodletelo mu je na paradnem orodju drogu, kjer se je v Glasgowu povzpel na najvišjo stopničko. "Slabe volje sem, ker sem na drogu spet naredil 'štalo'. Res škoda, ker ni bila potrebna visoka ocena za finale, a pri meni vmesne poti očitno res ni. Ali naredim super vajo ali pa pravo polomijo. Se zgodi. V mrzli dvorani sem več kot dve uri in pol čakal, da sem prišel na vrsto, in to brez ogrevanja. Že pri prvem elementu sem naredil napako in motivacija mi je padla. Nato sem se še nekaj trudil, a je bilo le še slabše," je po nastopu o svoji predstavi na drogu povedal 24-letni telovadec Narodnega doma, ki ima zato na bradlji tretjo oceno kvalifikacij (15,05) in osmo na preskoku (15,275): "Sestava na bradlji mi je zelo lepo uspela, na preskoku pa imam še rezervo, saj sem pri prvem skoku naredil napako."

Kljub napaki finale tudi za Bertonclja

Finale na konju z ročaji si je kljub napaki s peto oceno (14,35) pritelovadil tudi Bertoncelj. "Vaja ni bila ravno najboljša, a k sreči imam zdaj že tako visoko izhodišče, da se kljub kakšni napaki prebijem do finala. Za jutri si želim, da bi bolje nastopil, a začetek vaje mi dela kar nekaj težav," je po nastopu povedal 24-letni Škofjeločan, ki so mu sodniki tokrat na konju njegov element prvič ocenili kot D (0,4 točke), kar je desetinko več kot na preostalih svetovnih pokalih.

Že v petek bo imela Slovenija na parterju kar dva finalista, saj si je Klavora po svetovnem pokalu v Glasgowu tudi tokrat pritelovadil finale svetovnega pokala; tokrat s peto oceno (14,75), v finale pa se je z osmo oceno uvrstil tudi Žiga Šilc (14,2). Brez finala je ostal le Žiga Britovšek, ki je na konju z ročaji zasedel 13. mesto (13,8).

Zelo zadovoljni v ženskem taboru

Zelo zadovoljni so tudi v ženskem taboru, saj so si potihoma želeli dva finala, dobili pa dvakrat toliko. Šajnova ima četrto oceno na gredi (13,5 točke) in tretjo na parterju (13,05), kjer ji bo družbo v sobotnem finalu delala še Golobova (12,55), ki ima peto oceno. Finale na preskoku, svoj prvi nastop med najboljšo osmerico svetovnega pokala, si je s sedmo oceno pritelovadila tudi Alenka Dolničar (13,15).

"Adela je danes nastopila solidno, vendar ima za finalna nastopa tako na gredi kot parterju še precej rezerve. Saša je v obeh vajah padla; na parterju ima kljub temu peto oceno, na gradi pa je ostala zunaj finala. A prvovrstno presenečenje za mene je Alenka, ki sta ji dobro uspela oba skoka na preskoku in se je gladko uvrstila v finale. Zelo sem zadovoljen, saj smo dobili več, kot smo pričakovali, čeprav je bila tekma zelo težka, v dvorani je bilo zelo mrzlo in vlekla se je kot jara kača," je dejal trener Mitija P. Samardžija.

V petek finalni nastopi čakajo Klavoro in Šilca na parterju, Bertonclja na konju z ročaji in Dolničarjevo na preskoku, v soboto pa bodo na sporedu preostali slovenski finalisti.

Ne spreglejte