Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2017,
12.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Anja Klinar Martin Bau Peter John Stevens

Nedelja, 23. 7. 2017, 12.12

6 let, 7 mesecev

SP v plavanju, Budimpešta

Klinarjeva z drugim izidom kariere za las ob finale SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Anja Klinar | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski plavalci so dobro začeli letošnje svetovno prvenstvo v Budimpešti. Najvišje je bila prvi dan Anja Klinar, ki je tekmo na 400 m prosto z drugim izidom v karieri - 4:07,75 - končala na devetem mestu.

Odlična uvrstitev 29-letne Jeseničanke, ki nastopa za radovljiški klub, je hkrati tudi sol na stare rane plavalke, ki desetletje in pol dokazuje kakovost, a tudi na zadnjem SP je bila z devetim in dvema desetima mestoma osmoljenka tekme in zelo blizu nastopu najbolje osmerice na svetu. S 3:59,06 je svojo prvo zlato medaljo napovedala Američanka Katie Ledecky.

"Ne smem biti razočarana"

"Malo me je pobralo na drugi polovici. Začela sem dobro, morala pa bi vrniti hitreje. Za jutranje plavanje sem zelo zadovoljna, saj je to moj drugi izid v karieri. Imela sem tudi malce smole, saj so na eni strani tekmice zaostale, na drugi je Kitajka pobegnila in plavala sem sama s sabo. Če bi imela konkurenco, bi bila lahko še kakšno sekundo hitrejša, bolj bi stisnila, a s tem izidom ne smem biti razočarana," je po tekmi povedala štirikratna udeleženka olimpijskih iger, z vedenjem, da bi njen slovenski rekord na tej tekmi pomenil sedmo mesto.

Govejškova upa na rekord

Slovenske nastope je odprla Velenjčanka Nastja Govejšek, ki je pred tekmo priznala, da se po decembrski selitvi na univerzo Louisville v Kentuckyju še malce lovi, vseeno pa se je z dosežkom 1:00,25 na vsega štiri desetinke približala osebnemu rekordu in osvojila 25. mesto. Razred zase je bila Švedinja Sarah Sjöström, ki se je lastnemu svetovnemu rekordu s 55,96 približala na manj kot pol sekunde.

Nastja Govejšek upa na osebni rekord na 50 metrov delfin. | Foto: Sportida Nastja Govejšek upa na osebni rekord na 50 metrov delfin. Foto: Sportida

"To je moje najhitrejše jutranje plavanje in z izidom sem res zadovoljna, saj na 100 m delfin glede na sezono nisem veliko pričakovala. Današnji izid sicer ni tisto, kar si dolgoročno želim, vseeno pa sem vesela dosežka," je po tekmi povedala Štajerka, ki je pred tednom dni dopolnila 20 let.

Njena osrednja tekma bo petkov boj na 50 m delfin. "Tudi tam si obetam dober nastop. Vem, da sem hitra in tudi ta bazen mi odgovarja. Podobno je kot v Londonu, tribune segajo do neba in upam, da bom v tem vzdušju lahko dosegla osebni rekord," je še povedala plavalka, pred petimi leti v Londonu najmlajša slovenska udeleženka olimpijskih iger.

Na 200 m mešano je Madžarka Katinka Hosszu z 2:07,49 konkurenco že dopoldan deklasirala za tri sekunde.

Bau blizu državnega rekorda

Fužinarjev Martin Bau je na 400 m prosto osvojil 19. mesto, osebni in slovenski rekord, dosežen pred mesecem dni na Reki, pa je v jutranjem plavanju zgrešil le za pol sekunde.

Martin Bau je osvojil 19. mesto. | Foto: Sportida Martin Bau je osvojil 19. mesto. Foto: Sportida

"Na treningih sem videl, da sem še vedno hiter. Bilo je podobno kot na Reki. Seveda, si vedno želim osebni rekord, a plaval sem 3:50 in ne smem biti nezadovoljen. Še enkrat sem si dokazal, da sem se lani pravilno odločil, ko sem odšel k ravenskemu Fužinarju," je bil drugega najboljšega izida v karieri vesel 22-letni Mariborčan na začasnem delu na Koroškem in priznal, da so zanj v ospredju še vedno doseženi izidi, čez leto ali dve pa si želi stik z najboljšimi.

Glede na današnjo tekmo veliko pričakuje tudi na 800 m prosto. "Tukajšnji objekt je res izjemen. Spominja me na Rio de Janeiro, vzdušje je izredno dobro že dopoldan, sam pa sem imel še srečo, da sem nastopil zraven madžarskega plavalca," je še razlagal Bau, ki pred SP ni bil popolnoma prepričan v formo, saj je to tempiral za tekmo na Reki, kjer je lovil normo.

Stevensu bolezen preprečila boj za višja mesta

Triglavan Peter John Stevens je na 100 m prsno z 1:03,03 sicer dosegel svoj najboljši izid letos in s prvega mesta na letošnji slovenski lestvici zrinil Aljaža Kerča, vseeno pa je bil zaradi bolezni in izgube šestih kilogramov daleč od lastnih načrtov. Po 48. mestu mu je v tolažbo lahko le odličen začetek na prvih 50 metrih, kjer je dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi.

Stevensu je bolezen "vzela" šest kilogramov in prepotrebno moč. | Foto: Vid Ponikvar Stevensu je bolezen "vzela" šest kilogramov in prepotrebno moč. Foto: Vid Ponikvar

"Danes ni bilo optimalno. Vidi se, da nimam moči. Plaval sem isti ritem celih 100 metrov, a ni šlo. Izgubil sem šest kilogramov in na koncu me je pobralo. Glede na vse, sem zadovoljen," je povedal 21-letni študent univerze Tennessee, ki na 50 m prsno napoveduje osebni rekord. Vnovič je bil Stevens prepričljiv na startu, kjer je tako kot v lanski sezoni tekmecem ušel neposredno po skoku v vodo, kar bo njegovo najmočnejše orožje v torek.

V ponedeljek se bosta na SP predstavili še preostali Slovenki. Ravenčanki Tjašo Oder in Gajo Natlačen čaka tekma na 1500 m prosto.

Ne spreglejte