SiolNET. Sportal Drugi športi
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svarilo zaleglo, Španija bo športnikom s Kosova dovolila nastopati z nacionalnimi simboli

0,06

termometer

Majlinda Kelmendi | Kosovska judoistka Majlinda Kelmendi je na olimpijskih igrah v Riu osvojila zlato medaljo (2016). | Foto: Getty Images
Kosovska judoistka Majlinda Kelmendi je na olimpijskih igrah v Riu osvojila zlato medaljo (2016). Foto: Getty Images

Španska vlada je upoštevala resno svarilo Mednarodnega olimpijskega komiteja in se odločila, da bodo športniki s Kosova v bodoče lahko na mednarodnih tekmovanjih v Španiji nastopali opremljeni z nacionalnimi simboli in da jim bodo ob potrebi zavrteli tudi kosovsko himno, poročajo agencije.

Mednarodni olimpijski komite je v začetku tedna pozval mednarodne panožne športne zveze, naj Španiji ne dodeljujejo organizacije velikih tekmovanj, dokler država vsem športnikom ne bo dovolila na tekmovanjih nastopati z nacionalnimi simboli. Do zapleta je prišlo pred dnevi na svetovnem prvenstvu v karateju, kjer so španske oblasti kosovskim športnikom prepovedale nacionalne simbole, na semaforjih pa je bila namesto kratice za Kosovo izpisana kratica Mednarodne karate zveze.

Španija je ena tistih držav, ki Kosova še niso priznale, poznavalci razmer pa trdijo, da je to v tem trenutku zaradi teženj po samostojnosti v Kataloniji tudi nemogoče. A Mednarodni olimpijski komite je Kosovo priznal že leta 2014 in zahteva za kosovske športnike enake pogoje, kot jih imajo drugi nastopajoči na tekmovanjih.

Patrick Baumann Sportal Umrl član Moka in glavni tajnik Fibe olimpijska vas, zastava Sportal Športniki kritični do nastajanja kataloga Moka

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin