Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
7.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 7.04

7 let, 12 mesecev

Stopnički v Atlanti: Markovičeva druga, Vidmarjeva tretja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mina Markovič in Maja Vidmar sta se odlično odrezali na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Markovičeva je osvojila drugo mesto, Vidmarjeva je bila tretja.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Atlanti vpisala nov ekipni uspeh. V finalu sta Vidmarjeva in Škofic postavila osebna dosežka sezone, Škofic se je celo veselil najboljšega dosežka kariere, Markovičevo pa je od zmage ločil le nekoliko slabši dosežek v polfinalu. Markovičeva in zmagovalka Južnokorejka Jain Kim sta namreč v finalu padli na istem gibu tik pod vrhom smeri. Južnokorejka je bila v polfinalu druga, medtem ko je bila Markovičeva šesta.

Mina Markovič tudi po peti od devetih tekem vodi v svetovnem pokalu v težavnostnem plezanju, prav tako prepričljivo vodi v skupnem seštevku kombinacije. Na prvi letošnji tekmi SP v težavnosti v Chamonixu je zmagala, v Brianconu je bila četrta, nato pa se je v Imstu zopet zavihtela na stopničke, ko je bila druga. V Puursu pa je potrdila vrnitev po poškodbi s četrtim mestom, tik pod stopničkami. V Atlanti se ni izneverila napovedim in se je prvič po poškodbi povzpela na oder za zmagovalke.

"S plezanjem sem zadovoljna, napako iz polfinala mi je uspelo popraviti in dobro odplezati. Zelo sem vesela ponovnih stopničk in dejstva, da se forma ponovno počasi vrača, vendar pa še to ni povsem to. Sedaj pa domov in še malo dodati do Kitajske," je bila novega dosežka vesela najboljša slovenska športna plezalka.

Lepo je presenetil 18-letni Domen Škofic, aktualni svetovni mladinski podprvak z letošnjega mladinskega svetovnega prvenstva v Singapurju, ki je v polfinalu Atlante vpisal šesti dosežek, v svojem krstnem finalu na tekmah največje ravni v članski konkurenci pa je tudi prikazal dobro predstavo ter padel šele v drugi polovici zelo zahtevne smeri. "Finalni nastop bi bil lahko boljši, vendar sem zadovoljen. To je moja najboljša uvrstitev do sedaj in sem motiviran da jo izboljšam že na naslednji tekmi," je bil uspeha kariere vesel Škofic.

Najbolje se je od Slovencev v polfinalu odrezala Maja Vidmar ter se s tretjim mestom prebila v svoj prvi letošnji finale, v katerem je suvereno plezala večji del smeri, padla pa je pet gibov od mesta, na katerega se je pred njo povzpela Markovičeva. "'Ful' sem vesela stopničk. Plezala sem dobro, ampak malo prepočasi. Na mestih, kjer bi lahko počivala, sem vedela, da se ne smem ustavljati in da moram plezati naprej, ker sem imela še veliko pred sabo, časa pa premalo. Kljub 'navitim' rokam sem vztrajala in si priplezala stopničke. Želim si nadaljevati svetovni pokal v tem stilu," je bila vesela Vidmarjeva. V kvalifikacijah sta sicer Slovenki preplezali obe kvalifikacijski smeri do vrha. Četrti slovenski predstavnik v Atlanti Urban Primožič je tekmo končal v polfinalu na 22. mestu.

S slovenskimi nastopi v Atlanti je bil zelo zadovoljen selektor članske reprezentance Simon Margon: "Domen je v finalu do padca odplezal odlično. Na tistem mestu so imeli težave tudi številni drugi. Domnu so tokrat dejansko manjkale le izkušnje, saj je padel praktično spočit. Vsekakor je osmo mesto na svetovnem pokalu za Domna super rezultat in odlično izhodišče za nadaljevanje sezone. Mina je zopet odplezala odlično. Njena forma sicer še ni na takšni ravni kot pred poškodbo, kar ji zagotovo povzroča še dodaten psihični pritisk, ki pa ga je danes dobro prenesla in zopet prikazala vrhunski nastop."

Slovenska ekipa je na tekmi osvojila skupno tretje mesto (194 točk), pred njo sta se uvrstili le Avstrija (275) in Francija (240).

Do konca svetovnega pokala v težavnostnem plezanju po Atlanti sledijo še štiri tekme, s finalno tekmo zopet v domačem Kranju. Oktobra sledi azijska turneja s tekmami v kitajskem Xiningu, južnokorejskem Mokpoju in japonskem Inzaiju. Kranjska zaključna tekma letošnjega svetovnega pokala bo 17. in 18. novembra.

Ne spreglejte