Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2011,
19.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Adela Šajn Mitja Petkovšek Sašo Bertoncelj

Ponedeljek, 4. 4. 2011, 19.23

7 let, 12 mesecev

Sposoben za peto zlato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska odprava se že mudi v Berlinu na prizorišču evropskega prvenstva v športni gimnastiki. Med tistimi, ki znova pričakuje odličje, je Mitja Petkovšek. Je sposoben do petega zlata?

V vitrinah hrani osem odličji s prvenstev stare celine, od tega kar štiri najžlahtnejše. Po kopici težav v lanskem letu, ko so mu poškodbe preprečile nastop na EP v Birminghamu, je leto kasneje v formi kot že dolgo ne. "Ko v telovadnici vidim fante, ki so mlajši od mene, kako trenirajo in so pravi profesionalci, povsem predani športu, dobim še dodaten zagon," pravi 34-letni Petkovšek, ki trenira kot že dolgo ne.

Znova Coucherat – Petkovšek

Med peterico slovenskih moških predstavnikov je ob odsotnosti Aljaža Pegana nedvomno najbolj izkušen. Našega gimnastičnega asa pozna ves svet, še najbolj pa veliki rivali. Kot je že v navadi bo tudi tokrat na bradlji eden največjih konkurentov Yann Coucherat. Francoz brani naslov evropskega prvaka. Prav slednjega je premagal na zadnji tekmi pred EP na svetovnem pokalu v Parizu. "Upam, da si s to zmago nisem naredil medvedje usluge in prevelikega pritiska nase. Le da suvereno opravim nastope ter se trudim za eno kolajn." O svojem tekmecu in možnostih za zlato pa: "Definitivno je Cucherat največji tekmec. A za nama so še drugi fantje, ki so vzklili zadnja leta. Verjamem, da vsi računajo na to, da bo spet med nama s Cucheratom velika bitka in bodo imeli sodniki težko delo, ko se bodo odločali, kdo je boljši. A vseeno se nadejam, da če oba narediva 'perfektni' vaji, da bi vseeno moja večja eleganca morala odločiti meni v prid."

Že v pogovoru za Sportal, ko smo ga januarja obiskali na treningu v Študijski telovadnici je razlagal, da ne more verjeti za novo priložnost, ki se mu je ponudila. Zato tudi na sedanja tekmovanja gleda nekoliko drugače kot pred leti. "Seveda je tekmovalni naboj tisti, ki me žene naprej, a predvsem si želim uživati. Delati lepe vaje, navdušiti sebe in tiste, ki me gledajo. V gimnastiki uživam, zato brez nje ne morem" je še povedal Petkovšek.

Moški del čakajo kvalifikacije v četrtek, 7. aprila, Petkovška pa finale najboljše osmerice na bradlji – če se tja uvrsti – v nedeljo zgodaj popoldan. V izjemni karieri je Mitja Petkovšek dvakrat stopil na svetovni prestol ter štirikrat na evropskega. Forma je v tem trenutku prava, zaradi let in milijon ponovitev vaj so posledice na telesu seveda očitne, a "Mitko" ne tarna, temveč le gleda proti devetemu odličju z evropskega prvenstva.

Poleg Petkovška je kandidat za medaljo še Sašo Bertoncelj, slovenske barve pa bodo zastopali tudi Alen Dimic, Rok Klavora, Žiga Šilc ter Adela Šajn.

Ne spreglejte