Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 3. 2008,
9.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 20. 3. 2008, 9.18

8 let

Špela Ponomarenko: Veslam bolje kot lani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če bo za slalomiste na divjih vodah eno najpomembnejših tekmovanj v sezoni EP v Krakovu (9.-11. maj), pa bo za kajakašico na mirnih vodah Špelo Ponomarenko enakega pomena EP v Milanu (15.-18. maj).

Slalomisti bodo na Poljskem skušali dobiti olimpijske kvote v C-1, C-2 in ženskem K-1, Ponomarenkova pa meri na kvoto na 500 m.

Doslej sta kvoti za nastop na avgustovskih OI v Pekingu Sloveniji v kajakaško-kanuističnih disciplinah priveslala le Peter Kauzer v moškem K-1 v slalomu in Jernej Župančič Regent med mirnovodaši na 1000 m. Olimpijska vozovnica pa se je na lanskem SP v Duisburgu izmuznila Ponomarenkovi, ki bo zadnjo priložnost zanjo imela prav v Milanu. "Cilj v letošnji sezoni je pridobiti kvoto za nastop na OI. Za enkrat vse poteka po načrtih, treniram dobro in dala bom vse od sebe, da bi mi to tudi uspelo," pravi Špela Ponomarenko.

Slednja je minulo nedeljo sklenila dvomesečne priprave v Gold Coastu. "Tam sem od 17. januarja vadila s Teo Kralj, občasno sva se pridružili drugim ekipam, ki so bile tam: Avstriji, Madžarski in Avstraliji. Priprave lahko ocenim kot zelo uspešne, saj nam je uspelo uresničiti vse zadane načrte za ta ciklus." Ponomarenkova je avstralske priprave končala s sedmim mestom na oceanijskih kvalifikacijah za OI. "Na tej tekmi nisem pričakovala odmevne uvrstitve, ker je bil moj trening podrejen bazični pripravi na vodi, kar pomeni, da krajših razdalj še ne treniram in tudi 500 m sem letos prvič veslala na tekmi," je pojasnila 26-letna Koprčanka, ki do EP ne bo več tekmovala.

"Te tekme sem se udeležila tudi zato, ker je to edina tekma, na kateri bom nastopila pred EP. Z uvrstitvijo v finale sem zelo zadovoljna, še posebej pa s svojim veslanjem, ki je v primerjavi z lanskim boljše, in z doseženim časom, ki je za to obdobje zelo dober. Boljše uvrstitve me je stal slab start oziroma to, da startov še nisem trenirala in sem večino zaostanka dobila prav tam, kjer mi gre ponavadi najbolje ..." je še sporočila najboljša slovenska mirnovodašica, ki se danes vrne v domovino. "Doma bom ostala le do ponedeljka, nato pa grem na dvomesečne priprave v Zagreb. Tam bom trenirala z Markom Bandlom, ki bo moj letošnji 'sparing' partner."

V družbi Novozelandca

Bistveno bolj razbremenjen bo v Milanu kajakaš Jernej Župančič Regent, ki že ima rezervirano vozovnico za Peking, zagotovil pa si jo je z osmim mestom na 1000 m na lanskem SP v Nemčiji. Letos je prvi del priprav opravil kar v domovini, sledila je pot v Grčijo in Maroko, kjer je tri tedne vadil s Francozi. Primerjalne tekme so pokazale, da je dobro pripravljen, ne nazadnje je v seštevku treh "internih" tekem zmagal in si - malce v šali - za ta uspeh prislužil keramično skledo za riž.

Te v Atenah, kamor se je vrnil konec februarja, verjetno ni potreboval, prav tako pa je ne niti na Novi Zelandiji, kjer je že deset dni. V deželi kivijev bo ostal praktično do EP. V družbi odličnega novozelandskega mirnovodaša Bena Fouhyja, svetovnega podprvaka iz leta 2003 in olimpijskega podprvaka iz Aten 2004, ga čaka še najtežji del treninga. "Ker mi je lani trening z njim zelo odgovarjal, verjamem, da bo letos enako, hkrati pa sem s potjo na južno poloblo pobegnil še zadnjemu delu zime. Tako se bom letos popolnoma izognil veslanju v hladnem vremenu in kar je še pomembnejše, v prav vsakem pomembnem obdobju treninga do OI v Pekingu bom imel ob sebi odlične 'sparing' partnerje," je na svoji spletni strani zapisal "Župa", ki bo prav na zadnji dan EP dopolnil 28 let, avgusta pa bo v kitajski prestolnici lahko preizkusil tudi svojo skledo.

Ne spreglejte