Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2022,
11.36

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Natisni članek

Metka Sparavec plavanje Katja Fain

Torek, 13. 12. 2022, 11.36

1 leto, 4 mesece

SP V PLAVANJU V 25-METRSKIH BAZENIH (MELBOURNE)

Katja Fain z državnim rekordom peta na svetu: Super dosežek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Katja Fain | Katja Fain je v Melbournu na 400 m prosto zaostala le za štirimi tekmicami. | Foto OKS/Aleš Fevžer

Katja Fain je v Melbournu na 400 m prosto zaostala le za štirimi tekmicami.

Foto: OKS/Aleš Fevžer

Plavalka Katja Fain je na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Melbournu osvojila peto mesto na 400 m prosto. V finalu je s 4:01,46 za 33 stotink sekunde izboljšala tudi lasten slovenski rekord iz leta 2019. "Osebni rekord in peto mesto na svetu je super dosežek," je dejala Mariborčanka.

Katja Fain
Sportal Katja Fain v boj za odličja, Neža Klančar izboljšala sedem let star rekord

S 3:55,04 se je prepričljive zmage veselila 20-letna Avstralka Lani Pallister, leto mlajša Novozelandka Erika Fairweather je zaostala 96 stotink sekunde, Američanka Leah Smith na tretjem mestu pa že 4,74 sekunde. "Moj prvi finalni nastop v Melbournu je za mano. Cilj je bil z uvrstitvijo v finale dosežen. V finalu sem se borila, kolikor sem se lahko. Odplavala sem državni rekord, s tem seveda tudi osebnega in s tem sem zadovoljna. Mogoče sem vseeno prvih 200 metrov malo prepočasi začela, ampak zaenkrat se še nekako znova navajam na to disciplino, ki sem jo včasih res neprestano plavala. Osebni rekord in peto mesto na svetu je super dosežek," je povedala 21-letna Mariborčanka.

Katja Fain je nastop v disciplini 800 m prosto odpovedala, naslednja preizkušnja zanjo bo v petek, ko bo tekmovala na 1500 m prosto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Katja Fain je nastop v disciplini 800 m prosto odpovedala, naslednja preizkušnja zanjo bo v petek, ko bo tekmovala na 1500 m prosto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Državni rekord. Kot kaže, sva se super pripravili za tekmo na drugem koncu sveta, z deseturno časovno razliko. Res dobra poteza, da sva lahko opravili adaptacijo v Avstraliji in prišli sem dovolj zgodaj," pa je po tekmi Plavalno zvezo Slovenije zbodla trenerka Metka Sparavec Malenko, saj zveza ni želela pokriti vseh stroškov zgodne adaptacije za prvo favoritinjo reprezentance.

O tekmi pa je dodala: "Katja ima še rezervo v hitrejšem začetku. Ko bo naredila ta klik, bo res vrhunsko. Njena naslednja disciplina bo 1500 prosto v petek. Da je vzdržljiva se vidi, tako da bo spet plavala na svoj najboljši rezultat."

Že dopoldan je s 25,85 sekunde nov slovenski rekord na 50 m delfin dosegla tudi Neža Klančar in bila 17., po dodatnem plavanju za prvo rezervo v popoldanskem polfinalu pa je bila 18.

Kdo je stopil na zmagovalni oder?

Gregorio Paltrinieri je osvojil zlato medaljo na 1500 metrov prosto. | Foto: Reuters Gregorio Paltrinieri je osvojil zlato medaljo na 1500 metrov prosto. Foto: Reuters Na 200 m mešano je z rekordom ZDA 2:02,12 osvojila Kate Douglass, ostro sta se za srebro udarili druga Američanka Alex Walsh in Avstralka Kaylee McKeown, bronasta in srebrna z olimpijskih iger. Ločili sta ju dve desetinki sekunde, Avstralka pa se je ob bronu veselila tudi novega državnega rekorda.

V moški konkurenci se je na 200 m mešano z afriškim rekordom 1:50,15 veselil Južnoafričan Matthew Sates. Srebro je osvojil Američan Carson Foster, bron pa Kanadčan Finlay Knox.

Na 1500 m prosto so bile kolajne evropske. Prepričljivo je zmagal nekdanji svetovni rekorder Italijan Gregorio Paltrinieri pred Francozom Damienom Jolyjem in Dancem Henrikom Christiansenom.

V štafetah na 4 x 100 m prosto Avstralke Mollie O'Callaghan, Madison Wilson, Meg Harris in Emma McKeon z novim svetovnim rekordom 3:25,43, Američanke so dosegle nov ameriški rekord 3:26,29, bron pa so osvojile Kanadčanke. V moški konkurenci so bili prav tako s svetovnim rekordom 3:02,75 najboljši Italijani Alessandro Miressi, Paolo Conte Bonin, Leonardo Deplano in Thomas Bonin. Srebro so osvojili Avstralci, bron Američani.

V sredo imata na SP v 25-metrskih bazenih Peter John Stevens in Tara Vovk prijavljena nastopa na 100 m prsno, Fain na 800 m prosto in Klančar na 100 m prosto.

Ne spreglejte