Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2008,
9.39

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 11. 2008, 9.39

8 let, 2 meseca

Slovenski telovadci dobro razpoloženi v Stuttgart

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V slovenskem gimnastičnem taboru so dobro razpoloženi pred zadnjo tekmo svetovnega pokala v jesenskem delu sezone v Stuttgartu.

Tekmi v Stuttgartu sledi le še veliki finale svetovnega pokala dveh sezon, ki bo sredi decembra v Madridu. Od Slovencev bo v Španiji po odpovedi dvakratnega zmagovalca velikega finala Mitje Petkovška bržčas nastopil le Aljaž Pegan.

Bo Pegan zmagal še petič?

Čeprav je Petkovšek na bradlji prepričljivo na prvem mestu lestvice svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG), se je zaradi poškodbe prsta že pred časom odločil, da bo sezono končal in tako ne bo nastopil v Madridu na velikem finalu dveh sezon, ki ga je doslej v karieri že dobil dvakrat (1999/2000, 2003/04). V Španiji bo nastopilo le po osem najboljših telovadcev in telovadk v minulih dveh sezonah na posameznih orodjih, tako da bo - kljub dobrim nastopom mladih slovenskih telovadcev in telovadk v zadnjem času - edini slovenski predstavnik na Pirenejskem polotoku Pegan, ki je prav tako prvi na lestvici svetovnega pokala FIG na drogu.

A prej ga čaka še zadnja tekma svetovnega pokala v jesenskem delu, tradicionalni 26. pokal Nemške gimnastične zveze (DTB) na prizorišču zadnjega svetovnega prvenstva v Stuttgartu. V sloviti dvorani Hans Martin Schleyer se bo zbralo največ zvezdnikov v jesenskem delu doslej, konkurenca bo najmočnejša, saj ima tekma v gimnastičnem svetu nekakšen prestiž. A kljub temu so v slovenskem taboru dobro razpoloženi.

"To bo moj zadnji test pred velikim finalom dveh sezon v Madridu, zato si želim, da bi dobro izpeljal svojo sestavo. V teh nekaj dneh po nastopu na svetovnem pokalu v Ostravi sem dobro treniral, a moram priznati, da ne vem, kaj lahko pričakujem. Enkrat mi gre odlično, spet drugič ne, zato nisem najbolj prepričan, kako bo. A upam na najboljše," je pred odhodom v Nemčijo, kamor se rad vrača, saj je na tej tekmi že štirikrat zmagal (1995, 1998, 2005, 2006) po superfinalu, povedal 34-letni Ljubljančan, ki je bil na svoji uvodni tekmi sezone v Glasgowu tretji, v Ostravi pa po napaki pri zvinku osmi.

Ta čas najbolj razpoložen telovadec v slovenskem taboru je gotovo Alen Dimic, ki je v Glasgowu zmagal na drogu in bil osmi na bradlji, na minulem svetovnem pokalu je bil v finalu na bradlji drugi, na preskoku pa peti. Tudi v Nemčiji se bo predstavil na treh orodjih: preskoku, bradlji in drogu, od katerega največ pričakuje. "Sem še precej utrujen, a sem se te dni nekoliko spočil, v sredo pa obiskal še savno in spet sem dobro razpoložen. Treniral sem dobro, a nisem delal celih vaj, temveč le sestave po delih, da sem vzdrževal kondicijo. Pričakujem, da bom vse svoje vaje dobro izpeljal," je o svojih željah pred odhodom na tekmo povedal 24-letni telovadec Narodnega doma, ki bo za razliko od izkušenejšega reprezentančnega kolega Pegana sploh prvič v karieri nastopil v Stuttgartu.

Šajnova si želi med najboljšo osmerico

V Nemčijo je danes odpotoval tudiSašo Bertoncelj, z drugim mestom na svetovnem pokalu v Ostravi prav tako eden od junakov slovenske ekipe. "Še od Ostrave sem zelo dobre volje, za Stuttgart pa si želim le, da bi sezono zaključil z dvema dobrima in lepima vajama, tako kot sem jo lani v Glasgowu, ko sem bil tretji za konec sezone. To je moja edina želja," je razkril 24-letni Škofjeločan in dodal, da sicer že razmišlja, kako bi še lahko otežil sestavo na konju z ročaji: "Premor do marca 2009, ko so naslednje tekme svetovnega pokala, bo kar dolg, a mi bo prišel prav za dobro pripravo na spomladanski del sezone. A s tem se bom ukvarjal po nastopu v Stuttgartu."

Poleg že omenjenih bodo v Nemčiji od telovadcev nastopili še finalista minule tekme Rok Klavora (parter, preskok) in Žiga Šilc (parter) ter Žiga Britovšek (konj z ročaji).

V ženski konkurenci se bo vnovič predstavila tudi najboljša slovenska telovadka, olimpijka Adela Šajn, ki bo nastopila na gredi in parterju. "Te dni sem dobro trenirala, a ne vem, kaj naj pričakujem, saj bo Stuttgart daleč najmočnejša jesenska tekma. Moj cilj je tako uvrstitev v finale, med najboljšo osmerico, in če mi to uspe, bom zelo zadovoljna," je dejala 18-letna telovadka Zelene jame, ki se ji bo v Nemčiji pridružila debitantka na svetovnih pokalih, Tamara Glažar, ki je letos sicer nastopila na svetovnem pokalu v Mariboru, a zunaj konkurence. Tokrat se bo predstavila na preskoku, gredi in parterju, po besedah njenega trenerja Klemna Bedenika pa je 18-letna telovadka dobro pripravljena za nastop.

V Stuttgartu se bodo telovadci in telovadke v petek pomerili v kvalifikacijah, v soboto pa so na sporedu vsi finalni nastopi.

Ne spreglejte