Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 9. 2008,
18.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 14. 9. 2008, 18.32

8 let

Slovenski odbojkarji na EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je uvrstila na svoje tretje evropsko prvenstvo. V dodatnih kvalifikacijah je še drugič premagala izbrano vrsto Portugalske, tudi tokrat s 3:0.

Po zmagi s 3:0 prejšnjo nedeljo v Mariboru je tudi na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu premagala portugalsko izbrano vrsto, tudi tokrat s 3:0. Nastop na evropskem prvenstvu so si naši zaradi zmage s 3:0 Mariboru sicer zagotovili že z dobljenim prvim nizom s 25:21.

Hribar začel s pričakovano postavo

Selektor Gregor Hribar je povratno srečanje dodatnih kvalifikacij začel s pričakovano postavo: Dejanom Vinčičem na mestu organizatorja igre, za sprejem sta bila zadolžena Matija Pleško in Tine Urnaut, blokerja Alen Pajenk in Matevž Kamnik, korektor Mitja Gasparini ter libero Sebastijan Škorc. V portugalski izbrani vrsti je bil najbolj razigran Flavio Cruz, ki je nekajkrat našel luknjo v slovenskem bloku. Prvo prednost dveh točk so si Hribarjevi izbranci priigrali. Zanjo je po izenačenju na 5:5 poskrbel Matija Pleško z dvema odličnima začetnima udarcema. Portugalci so sicer izenačili na 11:11, potem pa so naši spet zapretili z svojim najmočnejšim orožjem. Projektili junaka prve tekme Mitje Gasparinija so trenerja Portugalcev Schmita prisilili kar k dvema polminutnima odmoroma, naši pa so do drugega tehničnega odmora že vodili s 16:12. Tudi v nadaljevanju je blestel Gasparini, Portugalci so se uspeli približati le na dve točki, a so naši držali niti igre v svojih rokah in se ob zmagi s 25:21 veselili zmage v prvem nizu in s tem tudi že poti na evropsko prvenstvo, saj jim je ob zmagi s 3:0 za to zadoščal že en dobljen niz.

Napravili manj napak od gostiteljev

Selektor Hribar se po dobljenem prvem nizu ni odločil za menjave v naši izbrani vrsti, tudi drugega je začela ista postava, saj si v našem taboru niso želeli le dobljenega enega niza, pač pa so uspeh želeli potrditi tudi s končno zmago. Po dobljenem prvem nizu je tempo igre našim malo padel, kar je povsem razumljivo, saj jim je z ramen padlo veliko breme, kljub temu pa Portugalcem niso dovolili, da bi si priigrali občutnejšo prednost. Ti so sicer ves čas vodili, dvakrat za 3 točke (10:7 in 13:10), a so jih naši obakrat ujeli in izenačili, prek Gasparinija pa v drugem nizu tudi prvič povedli s 15:14. Tudi na drugi tehnični odmor so odšli s prednostjo, povedli nato z 18:14, a tudi oni zapravili vodstvo, v zaključku pa napravili manj napak od gostiteljev in drugi niz dobili s 25:22. Tudi v tretjem nizu so bili naši večji del boljši nasprotniki, ob visokem vodstvu 19:14 je Hribar priložnost ponudil tudi blokerju Damirju Šabcu, ki je tako prvič v karieri zaigral za našo reprezentanco. Portugalci so prednost slovenskih odbojkarjev sicer v nadaljevanju začeli ogrožati, izenačili na 20:20, Hribar pa je na igrišče namesto Gasparinija poslal še mladega Alena Šketa. Naši so v zaključku potrdili svojo premoč, niz dobili s 25:22 in se veselili končne zmage s 3:0 ter uvrstitve med 16 najboljših ekip stare celine.

Žreb skupin EP bo 9. oktobra

Na evropsko prvenstvo so bile neposredno uvrščene reprezentance Turčije (gostiteljica prvenstva) in najboljših šest reprezentanc z zadnjega prvenstva v Rusiji: Španija, Rusija, Srbija, Finska, Nemčija in Italija. V prejšnjem delu kvalifikacij so si nastop na EP zagotovile Slovaška, Nizozemska, Francija, Grčija, Bolgarija ter Estonija. Dodatne kvalifikacije so določile še zadnje tri potnike. Poljaki so bili hud boj z Belgijci. Potem, ko sta se obe tekmi končali s 3:2, je odločal skupni seštevek vseh točk, v katerem so bili za 10 točk boljši Poljaki. Slovenija je večji del posla opravila že prejšnji teden v Mariboru in se tudi po zmagi na Portugalskem veseli zaslužene uvrstitve na prvenstvo stare celine. Zvečer bo še drugo srečanje med Makedonci in Čehi. Prvo srečanje so s 3:0 dobili favorizirani Čehi. Žreb skupin za evropsko prvenstvo bo 9. oktobra v Ankari, prvenstvo pa bo od 3. do 13. septembra v Ankari in Carigradu.

Ne spreglejte