Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
10.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 10.30

7 let, 12 mesecev

Slovenske nastope zasenčil spor v reprezentanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Solidne rezultate slovenske plavalne reprezentance na SP na Kitajskem - eno finale in šest uvrstitev do 16. mesta - je zasenčil spor znotraj ekipe, ki pred OI 2012 kliče po rešitvi.

"Ni skrivnost, da je na relaciji med Anjo Klinar in Miho Potočnikom prišlo do problema, a obenem verjamem, da ni ta ni tak, da se ga ne bi dalo rešiti. Pričakujem, da bosta trener in plavalka septembra normalno začela sezono in se pripravljala na olimpijske igre v Londonu," pravi trenutno "prvi" slovenski trener Roni Pikec.

Trener Pikec ne skriva, da se take zadeve dogajajo, tudi sam je imel podobne težave na prvenstvu leta 2007 v Melbournu s svojim varovancem Emilom Tahirovićem, vse skupaj pa je pogojeno tudi z velikansko napetostjo, ki je na tako velikih tekmovanjih vedno prisotna in vedno se najde pot za rešitev težav. "Take stvari se dogajajo, saj smo vsi zelo napeti." Po selektorjevem mnenju se je težava povečala, ko sta trener in tekmovalka zadevo reševala preko javnosti, s čimer se je vse še bolj zapletlo.

Potočnik in Klinarjeva sta se sprla, ker naj bi plavalka trenerju in selektorju sporočila, da se "ji ne da plavati" in trener je takrat prekinil sodelovanje s plavalko, v nadaljevanju pa med seboj nista več komunicirala. Selektor Pikec je prepričan, da bi se velik del težav razrešil že, če bi plavalka svojo izjavo spremenila in uradno potrdila svoj nastop.

Zavrača tudi trditev Klinarjeve, da je vzdušje v ekipi slabo. "To ni res. V ekipi je veselje, navijanje in vzdušje je dobro. Sam sem po Anjini izjavi o tem povprašal tekmovalce in mislim, da posameznik tega ne sme ocenjevati negativno, če sam drugače čuti in če ima sam v določenem trenutku težave. Mene je njena izjava presenetila in resnica je precej drugačna."

Uspehi slovenskih plavalcev so ob sporu v reprezentanci ostali nekako spregledani, čeprav je reprezentanca izpolnila osnovne cilje, želje pa so bile pred odhodom še višje. "Nismo dosegli vseh ciljev. Pričakoval sem vsaj dva finala, imeli smo enega. Žal mi je predvsem za Matjaža Markiča, ki je v predtekmovanju pokazal, da je sposoben odplavati vrhunski izid in v finalu bi imel celo možnost za medaljo. Lepo se je vrnil Peter Mankoč, ki še 14 dni pred tekmo ni dosegal vrhunskih izidov, a se je na prvenstvu prebil v polfinale, med 16 najboljših se je prebila Klinarjeva, ki je bila prav tako sposobna priti v finale, pa Isakovićeva, moška štafeta. Izjemne izide sta odplavala Robi Žbogar in Jan Karel Petrič, lepo se je vrnila Anja Čarman, solidno je nastopil mladinka Špela Bohinc. Kot vselej, pa je bilo tudi tokrat nekaj pričakovanih dosežkov in nekaj slabših od pričakovanj. Prav tako ne smemo spregledati vrhunskih uvrstitev daljinske plavalke Teje Zupan."

Selektor Pikec je prav tako pričakoval še nekaj olimpijskih norm A, a kar nekaj plavalcev, v prvi vrsti predvsem Peter Mankoč, je s svojimi dosežki tako blizu normi, da so si verjetno zagotovili tudi že pot v London.

V mednarodnem smislu je slovenski selektor opazil predvsem vse večjo zgoščenost izidov med najboljšimi. "Rezultati za vrh se niso kaj dosti spremenili. Gostota dosežkov pa se je podvojila, v nekaterih disciplinah potrojila in desetinka sekunde je v posameznih disciplinah lahko pomenila tudi deset mest nižjo uvrstitev. Zaradi tega je brez finala ostalo kar nekaj zvezdnikov in razlika med petim in 25. mestom res ni več velika."

Slovenija razkoraka v primerjavi z najboljšimi ni zmanjšala in ostaja na mestu, kot je bila pred SP. "Manjka nam nekaj financ in delamo, kar si lahko privoščimo, ne pa vse tisto, kar bi morali. A to je naša realna slika in znotraj te skušamo storiti najboljše, seveda pa bomo v okviru olimpijskih programov skušali še kaj izboljšati."

Ne spreglejte