Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 5. 2023,
12.46

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Damijan Turk Aleks Kravanja Matija Brodnjak Uroš Krajnc Footgolf

Četrtek, 25. 5. 2023, 12.46

11 mesecev

Rekordna slovenska zasedba na SP v footgolfu

Slovenci v Disney World po športno pravljico

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
disney world orlando | Svetovno prvenstvo v footgolfu, ki bo na Floridi od 27. junija do 9. julija, je do zdaj največji projekt v 15-letni zgodovini tega športa. | Foto Pexels

Svetovno prvenstvo v footgolfu, ki bo na Floridi od 27. junija do 9. julija, je do zdaj največji projekt v 15-letni zgodovini tega športa.

Foto: Pexels

Nogomet in golf poznajo vsi. Prvi že dolgo časa navdušuje največje število športnih zanesenjakov na svetu, drugi je iz leta v leto bolj privlačen tudi za tiste z manj debelimi denarnicami. Kaj pa footgolf? To pa je šport, ki združuje elemente nogometa in golfa ter uživa vse večjo priljubljenost. Izjema ni niti Slovenija. Konec tedna se bo čez veliko lužo na svetovno prvenstvo podala rekordno številčna slovenska zasedba. Odpravlja se v Orlando, v Disney World, zabavišče, vajeno fantazij, uspešnic in pravljic. Morda kakšno spišejo tudi Slovenci!

Kaj je footgolf? To je šport, ki se igra z nogometno žogo, vključuje domiselna golf pravila in predstavlja izjemen potencial. Zlasti v ZDA, kar potrjujejo ocene, kako bo letošnje svetovno prvenstvo medijsko najbolj odmevno v zgodovini tega športa. Desetkrat bolj od tistega, ki je pred petimi leti potekal v Marakešu.

Poleg svetovnih prvenstev so slovenski reprezentanti nastopili tudi na dveh evropskih prvenstvih. Leta 2019 v Oxfordu, leta 2021 pa v madžarskem termalnem središču Bük, kjer so ekipno v match play igri osvojili deseto mesto. To je največji uspeh Slovenije na velikih tekmovanjih v footgolfu. | Foto: Footgolf zveza Slovenije Poleg svetovnih prvenstev so slovenski reprezentanti nastopili tudi na dveh evropskih prvenstvih. Leta 2019 v Oxfordu, leta 2021 pa v madžarskem termalnem središču Bük, kjer so ekipno v match play igri osvojili deseto mesto. To je največji uspeh Slovenije na velikih tekmovanjih v footgolfu. Foto: Footgolf zveza Slovenije

Takrat je Slovenija nabirala prve izkušnje, bila novinka na največjem tekmovanju, v vsem tem času pa zgradila že zavidanja vredno tradicijo ter postala pomemben partner evropskega footgolfa, katerega posamezniki znajo na največjih tekmovanjih zasedati tudi najvišja mesta. In to v vseh starostnih kategorijah. Tako kot pritiče medgeneracijskemu športu, ki dokazano zbližuje mlado in staro.

Nastopili bodo z vseh celin, od velikih bo manjkala le Rusija

Slovenska zasedba v footgolfu, štela bo kar 23 tekmovalcev in tekmovalk (na SP 2018 v Marakešu v Maroku jih je sodelovalo pet), odhaja na vročo Florido, ki prinaša svoje podnebne posebnosti. Pa tudi krokodile, o čemer so se v slovenskem taboru pred odhodom večkrat pošalili. O tem, kako lahko zmotijo športne prireditve, so se na največjih tekmovanjih na Floridi nekajkrat prepričali že golfisti. Zato bodo nastopajoči na SP v footgolfu skušali poslati čim manj žog v katero izmed mlak, kjer bi lahko postale plen nepredvidljivega plazilca.

Slovenske barve bo v Orlandu zastopal tudi novi državni prvak Uroš Krajnc. | Foto: Footgolf zveza Slovenije Slovenske barve bo v Orlandu zastopal tudi novi državni prvak Uroš Krajnc. Foto: Footgolf zveza Slovenije

Svetovno prvenstvo bo potekalo na igriščih v sklopu Disney Worlda, enega najbolj znanih zabaviščnih kompleksov na svetu. Ravno letos praznuje 50-letnico delovanja. Jubilej bodo tako popestrili največji mojstri na svetu v footgolfu. Prišli bodo z vseh celin, nastopili bodo predstavniki 39 držav. Izmed največjih bo manjkala le Rusija, ki zaradi političnih razlogov, vojaške invazije na Ukrajino, ne sme nastopiti na mednarodnih tekmovanjih.

Orlando je mesto, kjer je pred tremi leti Goran Dragić z Miamijem nastopil v velikem finalu lige NBA in po žalostni prigodi, poškodoval se je na prvi tekmi z LA Lakers, nato v mehurčku ostal brez prstana. Zdaj se bodo v tem mestu za čim boljše uvrstitve potegovali njegovi rojaki in rojakinje, najboljši slovenski tekmovalci v footgolfu. Prvenstvo bo potekalo na dveh velikih golf prizoriščih Walt Disney World Golf, kjer so posebej za prvenstvo pripravili kar pet igrišč za footgolf. Trajalo bo od 27. junija do 6. julija.

Polovico stroškov so morali plačati tekmovalci

Footgolf je šport, ki se igra zraven služb. Slovensko odpravo bo projekt SP 2023 stal 90 tisoč evrov. Polovico so poravnali s pomočjo sponzorjev, drugo polovico pa so morali plačati sami, a jim to ni bilo težko. Footgolf igrajo z veseljem in zadovoljstvom.

Največje možnosti za vrhunski dosežek pripisujejo Slovenci v konkurenci veteranov, kjer bo nastopil tudi 66-letni Nani Franc Matjašič. | Foto: Footgolf zveza Slovenije Največje možnosti za vrhunski dosežek pripisujejo Slovenci v konkurenci veteranov, kjer bo nastopil tudi 66-letni Nani Franc Matjašič. Foto: Footgolf zveza Slovenije

V Orlandu bo nastopilo tisoč tekmovalk in tekmovalcev iz 39 držav. Največ, okrog 500, jih bo nastopilo v osrednji konkurenci moških (do 46 let). V slovenskem taboru ocenjujejo, da bi se lahko za najboljše uvrstitve poskrbeli novi državni prvak Uroš Krajnc, Dejan Novak in Ian Emeršič. "Konkurenca je izjemno huda. Zadovoljni bi bili s prebojem med 20 najboljših veteranov in med 50 najboljših moških posameznikov," sporoča Damijan Turk, nekdanji predsednik Footgolf zveze Slovenije, ki ga je nasledil Matija Brodnjak, in tudi eden izmed nastopajočih na prvenstvu.

V Orlandu ne bo nekaterih najmočnejših slovenskih orožij. Denimo štirikratnega državnega prvaka Gaja Rosiča, nekdanjega igralca futsala, in Nike Gerbec, nekdanje nogometašice, ki je v zadnjih letih zaznamovala slovenski footgolf. In razlog? Zelo simpatične narave. Nika in Gaj sta namreč par ter sta v veselem pričakovanju.

V Sloveniji že na šestih destinacijah

Footgolf ima svetlo prihodnost, potekajo tudi lobiranja, da bi se v določenem času pridružil olimpijski športni družini. Nenazadnje ga igrajo na vseh celinah, redna tekmovanja potekajo v več kot 40 državah, tako da so zagotovljeni vsi pogoji, da bi se lahko nekoč v tem športu, ki ga na sončni strani Alp spoznava (in igra) vse več radovednežev, potegovali celo za medalje olimpijskega leska. Nedavno se je slovenska krovna zveza pridružila Olimpijskemu komiteju Slovenije, sodeluje tudi s krovnima zvezama v nogometu in golfu.

Začetek razvoja footgolfa v Sloveniji sega v leto 2015. Začelo se je v Bovcu in na Ptuju. Številni Slovenci so se približali najboljšim na svetu. Lani je na turnirju na Ptuju nastopilo 134 tekmovalcev, od tega dve tretjini tujcev. Vsi, ki jih zanima ta šport, si ga bodo lahko v Sloveniji znova ogledali med 23. in 25. junijem, ko bo na zelenicah Golf igrišča Ptuj potekal turnir I Feel Slovenia Footgolf Open – Ptuj 2023. Turnir bo tako močan, da se uvršča med 20 najmočnejših na svetu. | Foto: Footgolf zveza Slovenije Začetek razvoja footgolfa v Sloveniji sega v leto 2015. Začelo se je v Bovcu in na Ptuju. Številni Slovenci so se približali najboljšim na svetu. Lani je na turnirju na Ptuju nastopilo 134 tekmovalcev, od tega dve tretjini tujcev. Vsi, ki jih zanima ta šport, si ga bodo lahko v Sloveniji znova ogledali med 23. in 25. junijem, ko bo na zelenicah Golf igrišča Ptuj potekal turnir I Feel Slovenia Footgolf Open – Ptuj 2023. Turnir bo tako močan, da se uvršča med 20 najmočnejših na svetu. Foto: Footgolf zveza Slovenije

Slovenija se lahko pohvali že s šestimi footgolf destinacijami (Bovec, Radenci, Ljubljana – Stanežiče, Olimje, Šmarje pri Jelšah in Ptuju), kjer je možno uživati z nogometno žogo ob ciljanju 52 centimetrov široke luknje z zastavico. Kot tekmovalec in kot rekreativec.

Svetovna footgolf zveza FIFG ima sedež v Lozani, vlogo podpredsednika pa opravlja Slovenec Aleks Kravanja. Je dolgoletni golfist, ki je v footgolfu našel osvežitev za golf terene in skrbi v svetovni zvezi za področje komunikacije po več kot 40 državah.

Kdo bo na SP v Orlandu zastopal slovenske barve?

Ženske: Sabina Huber in Sanda Lah Kravanja

Moški: Matija Brodnjak, Simon Detellbach, Ian Emeršič, Danilo Huber, Admir Ićanović, Uroš Krajnc, Dejan Novak, Aleksander Stojanović, Marko Toplak in Damijan Turk 

Moški (veterani): Peter Dirnbek, Robert Korošec, Vasja Kovač, Aleksander Kravanja, Nani Franc Matjašič, Dejan Obradovič, Miran Perić, Simon Sladič, Leon Suntner, Boris Šibila in Bojan Taneski

FootGolf
Sportal Novi šport, v katerem Slovenija vse bolj opozarja nase v Evropi
Ne spreglejte