Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
14. 10. 2014,
14.29

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

odbojka svetovno prvenstvo FIVB CEV evropsko prvenstvo finance stroški OZS Gregor Humerca Odbojkarska zveza Slovenije

Torek, 14. 10. 2014, 14.29

7 mesecev, 4 tedne

Slovenija se nagiba k samostojni organizaciji evropskega prvenstva

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Časi so vse težji, sponzorjev, ki vlagajo v šport, je vse manj, zato so se tudi pri odbojki odločili za prijeme, kot je na primer organizacija velikih tekmovanj v dveh državah. Učinki so pozitivni.

Prvo moško odbojkarsko evropsko prvenstvo je bilo organizirano leta 1948 v Italiji, žensko pa leto pozneje na Češkem. Vse do leta 2005 so organizacije največjega evropskega tekmovanja potekale v eni sami državi, omenjenega leta pa sta moči prvič združili dve državi, to sta bili Italija ter Srbija in Črna gora. Pri ženskah se je to zgodilo še dve leti pozneje (2007), ko sta EP organizirali Belgija in Nizozemska. Po besedah generalnega sekretarja Odbojkarske zveze Slovenije Gregorja Humerce ima dvojna organizacija velikega tekmovanja več pozitivnih učinkov kot pa enojna. In to niso le finance.

Odlično za promocijo

"Gledano s strani organizatorjev je tukaj vsekakor bolj prijazen finančni vidik, saj se stroški organizacije porazdelijo med organizatorje. Pozitivno je tudi z vidika popularizacije športa, saj se promocija lahko izvaja širše. Učinek je z enim prvenstvom nekako dvojen, saj dve državi lahko izkoristita možnosti, ki jih ponuja takšno tekmovanje, in imata v različnih segmentih pozitivne učinke," meni Humerca, ki se je nato ozrl še na morebitne težave, na katere lahko naletijo organizatorji obeh držav: "Osnova je, da so naloge in obveznosti med organizatorjema točno določene in usklajene. Treba je oblikovati skupen organizacijski tim, ki izvaja naloge generalno, ter za vsako prizorišče svojega, kar močno poveča število ljudi, potrebnih za izvedbo vseh aktivnosti. Težavo lahko predstavlja tudi logistika, predvsem z vidika prevozov ekip z enega prizorišča na drugega. Če so razdalje med kraji manjše, so tudi stroški manjši, saj se lahko uporabi avtobusni prevoz. Če pa je potreben letalski prevoz, je strošek lahko bistveno višji."

Od leta 2011 stalnica v obeh konkurencah

Trend organizacij evropskih prvenstev se je po letu 2011 dokončno spremenil, saj sta tako v ženski kot tudi moški konkurenci EP vedno organizirali dve reprezentanci. Tako bo tudi leta 2015, moški EP bo v Bolgariji in Italiji, ženski pa tako kot leta 2007 na Nizozemskem in v Belgiji. Nič ne kaže, da se ta trend ne bi nadaljeval. "Prepričan sem, da bo, čeprav tega ne morem z gotovostjo trditi. Več je pozitivnih vidikov skupne organizacije. Tudi odbojkarsko razvite ali bogate države združujejo moči z nekoliko slabše razvitimi državami pri takšnih projektih. V tem primeru gre tudi za neko vrsto pomoči odbojkarsko slabše razvitim državam, če te le znajo potem to izkoristiti za razvoj športa," pravi generalni sekretar OZS.

Želja ostaja, a pot do tja je še dolga

Da je organizacija odbojkarskega EP v Sloveniji velika želja vseh, ni skrivnost, a po besedah predsednika Odbojkarske zveze Slovenija Metoda Ropreta še niso našli primernega kandidata. Omenil je tudi, da je Hrvaška tista, ki naj bi Sloveniji priskočila na pomoč, a tudi če iz sodelovanja z našimi južnimi sosedi ne bo nič, kandidatov za sodelovanje naj ne bi manjkalo.

Generalni sekretar nam je ponudil novo in zanimivo informacijo. "Slovenija bi bila ob primerni podpori države sposobna evropsko prvenstvo organizirati sama. Leto 2019 je primeren termin, zavedati pa se je treba, da bi pred tem, okvirno leta 2017 ,morali organizirati EP za eno od mlajših kategorij, saj je to nekako pogoj CEV."

Ni kotizacije, dvorane so: EP samo v Sloveniji?

Dodal je, da je morebitno sodelovanje s Hrvaško odbojkarsko zvezo bolj kot ne padlo v vodo, zato bodo CEV predlagali, da bi EP 2019 organizirali kar sami, pa čeprav smo v zgornjem delu članka pisali in hvalili ravno tisto drugo pot. A Odbojkarska zveza Slovenije ima asa v rokavu. "Na OZS še vedno potekajo aktivnosti pridobivanja informacij glede organizacije. Želja je, da se EP organizira leta 2019. Dejstvo je, da so možnosti za organizacijo s Hrvati zelo majhne ali skoraj nične, zato vse bolj razmišljamo, da bi prvenstvo organizirali sami. V prid nam gre dejstvo, da ni treba plačati kotizacije, kar bi nam lahko predstavljalo veliko postavko na odhodkovni strani. Prav tako bi z relativno majhnimi vložki zagotovili potrebno infrastrukturo za izvedbo tako velikega tekmovanja. Za organizacijo bi potrebovali štiri prizorišča, ta pa so v tem trenutku, vsaj kar zadeva dvorane, v Sloveniji že na voljo. Še ta mesec bo potekal tudi kongres CEV in tam bomo s predstavniki tudi govorili na temo organizacije prvenstva," je v izjemno spodbudnem tonu končal Humerca.

Po EuroBasketu, vsaj tako kaže, bomo čez pet let na slovenskih tleh spet gostili veliko tekmovanje, kar evropsko prvenstvo v odbojki vsekakor je. Bomo videli, kako se bodo stvari okoli tega odvijale tudi v prihodnje …

Ne spreglejte