Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 7. 2023,
17.00

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

kajak Žiga Lin Hočevar Lea Novak

Sobota, 22. 7. 2023, 17.00

9 mesecev, 2 tedna

EP v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane

Še peti in šesti bron za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Žiga Lin Hočevar |  Žiga Lin Hočevar | Foto Nina Jelenc

Žiga Lin Hočevar

Foto: Nina Jelenc

Slovenski kajakaši in kanuisti na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane dokazujejo, da se za prihodnost tega športa v Sloveniji ni bati. Žiga Lin Hočevar je v kajaku mladincev osvojil bronasto kolajno, enak dosežek pa je v konkurenci kajakašic do 23 let uspel Lei Novak.

Lea Novak | Foto: Nina Jelenc Lea Novak Foto: Nina Jelenc Lea Novak je na znameniti kajakaški progi v Bratislavi priveslala do enega največjih uspehov v karieri. Tekmovalka tacenskega kluba je že v preteklosti kazala dobre vožnje, tudi precejšen napredek, a vselej je manjkala pika na i. Tokrat se ji je popoln napad v finalu evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane izšel in veselila se je bronaste kolajne v močni konkurenci kajakašic do 23 let.

Vse tri prvourvščene tekmovalke so z zahtevno progo na Donavi opravile brez kazenskih sekund, Lea pa je za zmagovalko zaostala za sekundo in 82 stotink. Naslova evropske prvakinje med mlajšimi članicami se je veselila Čehinja Lucie Nesnidalova.

Najboljše tri. | Foto: Nina Jelenc Najboljše tri. Foto: Nina Jelenc

V konkurenci kajakašic do 23 let je v polfinalu veslala tudi Eva Alina Hočevar, ki je bila na koncu 12., finalni nastop pa se ji je izmuznil za vsega 26 stotink sekunde.

Boljše se je odrezal njen mlajši brat Žiga Lin Hočevar, ki je osvojil še tretjo bronasto kolajno na tem evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane. Po dveh tretjih mestih v ekipnih tekmah kanuistov (med mlajšimi člani in mladinci) je bil tokrat tretji še v finalu kajakašev mladincev. Ljubljančan je lani na mladinskem EP osvojil srebrno kolajno.

Žiga Lin Hočevar | Foto: Nina Jelenc Žiga Lin Hočevar Foto: Nina Jelenc Ko je priveslal v cilj tokratnega finala, ni bil zadovoljen, saj je semafor pokazal tretje mesto, ko je prečkal ciljno linijo, na startu pa je bila še peterica mladih slalomistov. Vsi so na zahtevni progi naredili napake in zaostali, tako da se je Žiga Lin lahko veselil novega uspeha. Naslov mladinskega evropskega prvaka med kajakaši si je priveslal Francoz Martin Cornu.

V mladinskem polfinalu sta veslala še Mark Jeklin, ki je bil na koncu 24., in Atej Zobec Urbančič, ki je tekmo zaključil na 29. mestu, saj je prejel 50 kazenskih sekund. Brez njih bi tudi on veslal v finalu.

Odličen rezultat je dosegel tudi celjski kajakaš Lan Tominc, ki se je uvrstil na peto mesto med kajakaši do 23 let. Kako napet je bil finale, pove dejstvo, da je bil peti s pičlimi petimi stotinkami sekunde zaostanka za tretjeuvrščenim tekmovalcem finala. Zmagal je Španec Miquel Trave. V polfinalu je veslal tudi Marko Petek, ki pa je nastopil bolan, tako da žal ni imel dovolj moči, da bi se boril za najvišja mesta. Tekmo je zaključil na 29. mestu.

Zelo blizu uvrstitvi v finale je bila kajakašica Ula Skok, ki je v konkurenci mladink zasedla končni enajsti rezultat, finale pa se ji je izmuznil za vsega eno mesto. Usodne so bile kazenske sekunde, ki jih je bilo tokrat kar šest, kar je bilo preveč za uvrstitev v zadnjo fazo tekmovanja in boj za kolajne. V isti konkurenci je bila Naja Pinterič dvanajsta, Ema Lampič pa 17. Zmage se je veselila Paulina Pirro, za katero je to že tretji naslov mladinske evropske prvakinje v kajaku v štirih poizkusih. 

Žiga Lin Hočevar
Sportal V dveh dneh štiri kolajne za slovenski slalomski podmladek
Ne spreglejte