SiolNET. Sportal Drugi športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plezalci začinili priprave z gimnastiko

3

termometer

S pomladjo se je uradno začela sezona športnega plezanja. Slovenci imajo v svetovnem pokalu v tej sezoni smele načrte v balvanskem in v težavnostnem plezanju.

Najuspešnejša je Mina Markovič, ki je lani zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Slovenska reprezentanca se je na pripravah v Franciji v Fontainebleau udeležila tudi izbirnega treninga z močno avstrijsko reprezentanco. Markovičeva je imela tako možnost za primerjavo z Anno Stöhr, svetovno prvakinjo in skupno zmagovalko svetovnega pokala v balvanih. "Pri plezanju se lahko vsak od vsakega nekaj nauči, imaš močne in šibke točke in prav slednje ti dajo motivacijo, ker vidiš, da lahko napreduješ in greš naprej," je po primerjavah razmišljala Markovičeva, ki je lani v svetovnem pokalu v težavnosti kar devetkrat stala na zmagovalnem odru, od tega je petkrat zmagala, prvič pa je vpisala zmago tudi na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju (München).

V korak s serijsko zmagovalko želijo stopiti tudi ostali člani reprezentance. Maja Vidmar, ki je prvo mesto skupnega seštevka svetovnega pokala osvojila leta 2007, je lansko sezono v skupnem seštevku z eno zmago končala na tretjem mestu, štiri mesta višje kot leto poprej. V balvanih bo nastopila le na domači tekmi, ko bo 21. in 22. aprila Log pri Brezovici drugo leto zapored gostil tekmo svetovnega pokala, korak naprej pa želi narediti v težavnosti. Sezona v tej zvrsti športnega plezanja se bo začela s tekmo 12. in 13. julija v Chamonixu.

"Letos imam podobne cilje kot lani. Upam, da se mi bo vse še bolj sestavilo. Ne bom rekla, da je bila lani slaba sezona. Na enih tekmah sem zelo dobro plezala, upam, da slabših tekem letos ne bo. Na treningih delam tisto, kar mi ne ustreza, zato upam, da bom napredovala tudi v skokih, ki so moja velika slabost, precej pa moram delati tudi na moči in eksplozivnosti. Pri balvanih mi pomaga sestra Katja, ki je dobra bolderašica in se lahko tudi od nje kaj naučim," je dejala Vidmarjeva.

Najstarejši član ekipe je Klemen Bečan, ki je bil lani v balvanih dvakrat drugi, nekoliko pod pričakovanji pa se je končala sezona v težavnosti. "Rezerve so tako v balvanih kot v težavnosti, da se priti še više. V bolderjih še nisem zmagal, seveda pa bi bil rad dober v obeh disciplinah," je razkril načrte Bečan, ki je leta 2008 v Kranju osvojil prvo in za zdaj edino zmago moške ekipe na tekmah svetovnega pokala.

Zelo dobro formo je na pripravah pokazal Jernej Kruder, ki je bil lani enkrat s četrtim mestom zelo blizu stopničkam: "Tudi sam čutim precej napredka v primerjavi z lani, vprašanje je le, ali bom to dobro formo znal prenesti tudi na tekme. Mislim, da lahko v balvanih dosežem veliko, če bo še prava motivacija, bi lahko z izkušnjami, ki jih imam, dosegel še kaj več. Letos se je treba še bolj potruditi glede na to, da so za nama s Klemenom še mladi, ki jim sicer primanjkuje izkušenj, vendar pa so na zelo dobri poti, so zelo močni in jih nikakor ne gre spregledati. V ekipi je zelo dobro vzdušje, prisotna je zdrava tekmovalnost, s katero vlečemo eden drugega naprej."

Selektor Simon Margon je reprezentantom monotonost treningov, večino časa preživijo na umetnih stenah, začinil tudi z gimnastiko, novost so člani ekipe sprejeli z mešanimi občutki. "Prvič smo se lotili gimnastike, delali poskoke, skakali čez konja, se preizkušali na prožni ponjavi, padali in se razbijali ter skušali dobiti občutek za lovljenje v zraku. Bilo je zabavno, kadar ni bolelo," je treninge slikovito opisal veteran Bečan, ki se ob plezanju najraje vozi z gorskim kolesom, medtem ko se mu smučanje zdi preveč nevarno.

Sezona svetovnega pokala se bo začela 13. in 14. aprila s tekmo v balvanih na Kitajskem (Chongqing), kamor zaradi zaostrenih finančnih razmer potuje močno okrnjena slovenska ekipa v postavi Mina Markovič, Jernej Kruder in Klemen Bečan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin