Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 11. 2008,
13.05

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 19. 11. 2008, 13.05

8 let, 2 meseca

Petkovšek prvi v zgodovini FIG preko 1000 točk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski telovadec Mitja Petkovšek je kot prvi v zgodovini točkovanja svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG) na lestvici zbral preko 1000 točk, so sporočili iz FIG.

Petkovšek ima na prvem mestu na bradlji kar 1016,34 točke, na prvem mestu lestvice pa je sezono svetovnega pokala končal tudi Aljaž Pegan, ki ima na drogu 714,12 točke.

Danes dopoldan so namreč pri FIG izdali najnovejše lestvice po minulem svetovnem pokalu v Stuttgartu in končanem azijskem prvenstvu v Dohi. Posebej so izpostavili slovenskega telovadca Petkovška, ki je kot prvi v zgodovini presegel magično mejo 1000 točk ali "perfect 1000". O prevladi slovenskega asa, svetovnega in evropskega prvaka na bradlji, dovolj zgovorno priča dejstvo, da ima njegov najbližji zasledovalec na lestvici Francoz Yann Cucherat "zgolj" 461,56 točke na drugem mestu, tretji pa je olimpijski prvak Kitajec Li Xiaopeng (453,05). Med najboljšo stoterico bradlje je tudi Alen Dimic na 44. mestu (30 točk).

Na prvem mestu končal tudi Pegan

Dve leti dolgo sezono svetovnega pokala je na prvem mestu lestvice FIG na drogu končal še en slovenski šampion, Pegan. Svetovni in evropski podprvak je zbral 714,12 točke na prvem mestu, drugi na lestvici je nemški športnik leta, svetovni in evropski prvak Fabian Hambüchen (479,65), tretji pa nekdanji svetovni in evropski prvak Grk Vlasios Maras (411,36). Tudi na drogu je med najboljšo stoterico cikel svetovnega pokala končal tudi Dimic, ki je na lestvici na visokem 16. mestu (110,36).

Po najboljših osem telovadcev in telovadk na posameznem orodju si je pritelovadilo pravico do nastopa na velikem finalu svetovnega pokala dveh sezon, ki bo 13. in 14. decembra v Madridu. Vendar bo od Slovencev v Španiji nastopil le Pegan, saj je Petkovšek že pred časom zaradi poškodbe prsta odpisal nastop.

Petkovšek vesel in ponosen

"Uau, tega pa res nisem vedel," se je smejalo Petkovšku, ko je izvedel, da je postal prvi v zgodovini gimnastike z več kot 1000 točkami v ciklu svetovnega pokala. "Res sem vesel in ponosen, da mi je kaj takega uspelo. To je noro, noro!" je dejal 31-letni Ljubljančan v svojem slogu in dodal: "Škoda, da zaradi poškodbe prsta ne bom mogel nastopiti na velikem finalu dveh sezon. Sicer hodim na treninge vsak dan, a zgolj za vzdrževanje kondicije. Sanacija poškodbe gre precej počasi, naredim lahko le nekaj stoj in že me preveč boli. Opravil sem že pregled z magnetno resonanco in danes dobim izvide. Menim oziroma upam, da ni nič hujšega, a bolje je, da sem opravil pregled."

Pegan pripravlja nov element

Na velikem finalu pa bo skušal prvo mesto zadržati Pegan, ki se te dni pridno pripravlja za nastop. "Zelo sem zadovoljen, da mi je uspelo več kot dve leti zadržati prvo mesto na lestvici FIG. Ni lahko biti ves čas v vrhu. Tudi na finalu v Madridu bom seveda skušal ubraniti prvo mesto z lestvice, zato pripravljam tudi nov element, s katerim bom težavnost sestave dvignil na 17 točk. Vse bom dal od sebe, da bi na najlepši možen način - na vrhu - končal ta ciklus svetovnega pokala," je v pogovoru dejal 34-letni telovadec, ki že skoraj 15 let, vse od leta 1994 in zmage na evropskem prvenstvu v Pragi, kroji gimnastični svetovni vrh na drogu.

Med telovadkami je najboljša na lestvici Adela Šajn

Med telovadci je Sašo Bertoncelj na konju z ročaji sezono končal na 18. mestu lestvice FIG s 104,32 točke, na parterju sta med najboljšo stoterico Žiga Šilc 62. (21,1 točke), Rok Klavora pa 68. (18,8), na preskoku pa je Dimic 74. (14,37), Šilc pa 76. (14).

Med telovadkami je najboljša na lestvici Adela Šajn, ki je na gredi 30. (72,8 točke), med stoterico pa je na 97. mestu tudi Saša Golob (15). Obe telovadki sta tudi na parterju med "top 100" na lestvici; Šajnova je 36. (49,8), Golobova pa 82. (16).

Ne spreglejte