Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2008,
20.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2008, 20.23

8 let

Petkovšek in Šajnova do finala, Bertoncelj za las ostal brez

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Telovadec Mitja Petkovšek se je na svetovnem pokalu v Cottbusu kljub napaki na bradlji s šesto oceno uvrstil v nedeljski finale. Enak dosežek je uspel tudi Adeli Šajn. Sašo Bertoncelj ostal brez.

"Ni ravno spodobna ocena, kajne? Nastopil sem s 'staro' vajo z izhodiščem 16,4 točke in med sestavo naredil veliko napako, ko sem se pri prvini tippelt usedel. Enostavno - zmanjkalo mi je moči. Ne vem, zakaj je do tega prišlo, star sem že," se je po nastopu šalil svetovni in evropski prvak na bradlji Mitja Petkovšek, ki je pri 31 letih resda že gimnastični veteran.

A telovadec Narodnega doma se je kljub napaki s šesto oceno kvalifikacij na bradlji (15,4 točke) uvrstil v nedeljski finale, kjer bo po napovedih izvajal za dve desetinki točke težjo sestavo. "Seveda, v finalu bom delal vajo 16,6. Jasno! Ni druge! Če ti steče, ti steče, in menim, da en element več ne bi smel pomeniti kakšne velike razlike," je še dejal. Prvo oceno kvalifikacij je, tako je že pred tekmo pravilno napovedal Petkovšek, prejel kitajski veteran Li Xiaopeng, nekdanji olimpijski in svetovni prvak na bradlji, ki je bil s tekmovališč dlje časa odsoten zaradi poškodbe. Za sestavo z visokim izhodiščem 7,2 točke je prejel oceno kar 16,5 in že najbližjega tekmeca, Nemca Fabiana Hambüchna (15,95) na drugem mestu, ugnal za več kot pol točke.

Šajnova do novega uspeha

Nov velik uspeh je z uvrstitvijo v finale na gredi uspel še ne 18-letni telovadki Adeli Šajn - prihodnji ponedeljek bo praznovala rojstni dan -, ki je prejela sedmo oceno kvalifikacij (14,625). Nastopilo je kar 38 telovadk, večina najboljših na svetu na čelu s Kitajkami in Romunkami, in telovadka Zelene jame je imela precej časa celo drugo oceno. Svoj nastop je dobro opravila in začelo se je mučno čakanje, ali bo dovolj. "Vaja mi je kar lepo uspela. Za zdaj sem še med finalistkami, kar nekaj jih bo še nastopilo, a vseeno upam, da bom tudi sama med njimi," je mlada telovadka sporočila iz Cottbusa. Ni se zmotila in se tako vnovič znašla med elito.

"Telovadila je zelo dobro, resda je spet delala vajo z izhodiščem 16 točk, namesto dve desetinki težjo, a tako pač pride. Vesel sem, da se je tako izšlo, saj sva imela oba z Adelo pred nastopom kar precej treme ob pogledu na dolg seznam prijavljenih telovadk - v Nemčijo so pripotovale vse najboljše. Zelo sem zadovoljen z njenim nastopom in upam, da ji bo v nedeljo podobno uspel," je svojo varovanko pohvalil trener Silvo Marinčič.

Bertoncelj: Nimam sreče

Zgodba z nesrečnim razpletom pa se je vnovič pripetila Sašu Bertonclju. "Saj kar ne morem verjeti, da sem spet za malček ostal zunaj tako želenega finala. To je že res prava smola. Res je, da sem sodnikom malo odbitkov poklonil sam, ampak vseeno: očitno nimam sreče," je po dobrem nastopu na konju z ročaji, ki pa mu z oceno 15 točk ni prinesel uvrstitve med najboljšo osmerico - to je zgrešil le za 0,05 točke -, z glavo zmajeval Bertoncelj. "V sestavi sem sicer naredil dve izvedbeni napaki, brez katerih bi lahko posegel tudi do 15,4 točke in dvomov o finalu ne bi bilo. A vseeno ostaja grenak priokus," je pojasnil 23-letni telovadec Narodnega doma, ki so ga v minulih tednih pestile številne zdravstvene težave.

"No, glede na okoliščine, sem lahko zelo zadovoljen, da sem spet naredil vajo brez večje napake in se v konkurenci 49 tekmovalcev uvrstil na deseto mesto. A potrebno bo še popraviti izvedbo, da ne bom odvisen od drugih telovadcev, ampak le od sebe," se zaveda Bertoncelj, ki se mu je podobno pripetilo tudi na minulem svetovnem pokalu v Dohi, kjer je z devetim mestom v kvalifikacijah prav tako za malenkost ostal brez finalnega nastopa: "Že čez dva tedna bo nova priložnost na svetovnem pokalu v Mariboru in upam, da jo bom izkoristil."

Telovadke in telovadce tako v soboto kot nedeljo čakajo finalni nastopi, a Šajnova na gredi in Petkovšek na bradlji se bosta predstavila v nedeljo.

Ne spreglejte