Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
21.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 21.00

8 let

Peter in Anja poskrbela za zlat lesk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Debrecenu se je končalo plavalno EP v 25-metrskh bazenih. Izjemen je bil tudi zaključek slovenske izbrane vrste, ki se poslavlja z dvema novima zlatima medaljama.

Zlata medalja Petra Mankoča, že osma zaporedna na 100 m mešano, je bila vsaj v slovenskem taboru nekako pričakovana, za najslajše presenečenje v slovenski vrsti pa je poskrbela Triglavanka Čarmanova, ki je na 100 m hrbtno nakazala, da se lahko približa odličju, nihče pa v močni konkurenci ni pričakoval, da lahko seže prav po najžlahtnejšem.

Že v predtekmovanju je Čarmanova z 2:07,12 nakazala, da je v dobri formi, saj je krepko izboljšala osebni in državni rekord. V finalu je z 2:05,20 dodala skoraj še dve sekundi. Skupaj je državni rekord popravila za 2,64 sekunde. V konkurenci z aktualno evropsko prvakinjo in evropsko rekorderko Francozinjo Ester Baron ter prejšnjo evropsko prvakinjo Ukrajinko Irino Amšenikovo se Čarmanova ni predala. Tekmo je začela hitreje kot v predtekmovanju, na polovici tekmovanja pa so bile vse tri tekmovalke popolnoma poravnane, saj sta jih na obratu ločile dve stotinki. Nato pa je krenila 22-letna Triglavanka, z vsakim zavesljajem večala prednost in jo zanesljivo obdržala do cilja, ko so tekmice resno napadle. Le Francozinja Alexianne Castel, ki se je tri četrtine proge dobro upirala, je v končnici popustila.

Čarmanova po prihodu v cilj sama ni verjela, da je po letu 2001, takrat je v Antwerpnu zmagala na 400 m prosto, ko je v dramatičnem finalu ugnala tudi ukrajinsko zvezdnico Janjo Kločkovo, spet prva plavalka Evrope. Presenečenje je bilo tudi zanjo popolno: "Na medaljo nisem želela niti pomisliti. Na tekmi sem šla na vso moč. Kolikor se je le dalo. Plavala sem povsem svojo tekmo in bila osredotočena na vse elemente plavanja." Medalja pa ni bila naključna, čeprav Čarmanova vnaprej o tej temi ni želela govoriti. "Vedela sem, da sem zelo dobro pripravljena. To sem jeseni dokazovala na mitingih v ZDA, pa tudi tukaj na 100 hrbtno. Tako dobrega izida seveda nisem pričakovala. Tudi moj trener Steve Colins je bil uspeha prav tako zelo vesel."

Stoodstoten je bil vnovič tudi Ilirijan Peter Mankoč. Čeprav se je pred EP Mankoč branil vloge favorita in govoril o kopici plavalcev, ki mu lahko vzamejo medaljo, se je na tekmi izkazalo, da je njegov edini resen nasprotnik, ki mu na 100 mešano lahko vzame medaljo, evropski rekorder Nemec Thomas Rupprath, ki je letos že dosegel izid 52,77. Na polovici, po delfinovem in hrbtnem slogu, v katerih je Rupprath hitrejši, pa je Mankoč zaostajal le za 29 stotink sekunde in zlata medalja je bila še osmič zapored slovenska. "Tukaj sem po predtekmovanju vedel, da lahko osvojim medaljo, po polfinalu tudi, da lahko osvojim zlato. V finalu je bilo to jasno na polovici, saj sem sam zelo slab prsni plavalec, a je Thomas še bistveno slabši. Sicer pa sem bil pred nastopi kar malce v dilemi, saj pred EP nisem pokazal res pravega nastopa. Še na državnem prvenstvu v Kranju sem se mučil z dosežkom 54,7," je med drugim povedal Mankoč. "Peter je pač najboljši na tej progi. Sam sem na nemškem prvenstvu dokazal, da sem lahko hitrejši, pred EP pa sem bil teden dni bolan, zato nisem imel prave možnosti," pa je po nastopu povedal Nemec.

Mankoč je zelo pohvalil lastno plavanje, manj je bil zadovoljen z obrati, saj bi v nasprotnem primeru lahko dosegel osebni in tudi evropski rekord. "Če bi se mi izšli obrati tako kot v polfinalu, bi plaval okrog 52,3. Doslej mi je stoodstotno uspelo plavati le v Antwerpnu, kjer sem leta 2001 dosegel tudi svetovni rekord." Morda mu bo ta dosežek uspel aprila na svetovnem prvenstvu v Manchestru, sicer pa se bo, kot je napovedal sam, v olimpijski sezoni osredotočal predvsem na 100 m delfin, svojo drugo disciplino, v kateri je na tukajšnjem EP osvojil bronasto medaljo. Pred tem pa ga v sredo v Ljubljani čaka izjemno močna tekma - sprinterski Ilirija Challenge.

Ne spreglejte