Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 5. 2009,
19.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 31. 5. 2009, 19.01

8 let

Padalcem motiva nikoli ne manjka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V zadnjem desetletju ali še dlje prav vsako padalsko zgodbo med klasičnimi padalci začenjamo na identičen način, to je z vrhunskimi uvrstitvami, ki jih naši junaki višav dosegajo iz leta v leto.

Če se ozremo le v obdobje novega tisočletja, so medalje padale z neba kot po tekočem traku. Pa najsi gre za svetovna ali evropska prvenstva, evropski in v novejši zgodovini svetovni pokal, zimska tekmovanja v paraskiju ali pa za tekmovanja v vojaški konkurenci. Prav vsako tekmo vedno znova krojijo tudi Slovenci, ki so tekmecem že davno nagnali strah v kosti, ti pa nikakor ne najdejo recepta, da bi ugnali naše fante in dve imenitni dekleti. Lani so slovenski fantje na svetovnem prvenstvu na Slovaškem v skokih na cilj svoje tekmece prav osmešili, nič drugače pa ni bilo po koncu šestih tekem za svetovni pokal. Najboljša slovenska in tudi svetovna ekipa zadnjih let Elan je lani svoje delo opravila brezhibno, za kar so bili zaslužni Roman Karun, Uroš Ban, Senad Salkič, Borut Erjavec in Domen Vodišek. Zlati fantje bodo zagotovo tudi letos krojili vrh tekmovanja v skokih na cilj za točke svetovnega pokala, ki se začenja prihodnji konec tedna na Grobniku.

Padalska karavana se bo zadnji vikend v juniju ustavila tudi v Lescah. Med vsemi slovenskimi padalskimi junaki, je bilo leto 2008 še posebej v znamenju Senada Salkiča, ki je na svetovnem prvenstvu ekipnemu zlatu dodal še posameznega, v svetovnem pokalu pa je bil na skupnem četrtem mestu. "Ponoviti lansko sezono, ki je bila pravzaprav sanjska bo izredno težko, a kljub temu smo tudi letos vsi skupaj visoko motivirani. Konkurenca je iz leta v leto vse bližje, a tudi sami vedno znova najdemo še kakšnega aduta, s katerim posegamo po visokih uvrstitvah. Teh si želimo čim več tudi letos, a naloga ne bo prav preprosta," je teden dni pred odhodom na uvodno tekmo dejal Senad Salkič, lanski slovenski junak.

Na stopničkah različnih tekmovanj naši fantje nikoli niso osamljeni. Svetovni vrh med dekleti namreč že dolga leta krojita tudi Maja Sajovic in Irena Avbelj, ki je zagotovo ena najbolj kompletnih padalk v 'klasiki', kot padalci radi rečejo figurativnim skokom in skokom na cilj. Irena Avbelj je pred dnevi na treningu praznovala svojevrsten jubilej, kajti zabeležila je že desettisoči skok, ki bo tako kot številne medalje v njeni karieri, zabeležen z zlatimi črkami. "Tako kot prvega ne bom nikoli pozabila niti desettisočega, z velikim veseljem pa se spominjam še tudi vmesnih, ki so mi prinesli veliko uspehov. Predvsem me veseli, da nisem imela v vsej svoji karieri prav posebnih težav, nobenih resnejših poškodb, tako mi tudi zavoljo tega motiva nikoli ne zmanjka. Resda sem v tem športu že dobri dve desetletji, a dokler se bom počutila tako kot se počutim in dokler bom imela še dovolj motivacije bom z velikim veseljem še naprej tekmovala in upam da, podobno uspešno," pa pred novo sezono razmišlja Irena Avbelj.

V petek se na Grobniku nova sezona začenja zares, sodeč po prijavah pa se nam obeta novo dolgo in vroče padalsko poletje s številnimi ekipami iz Evrope in še kod. Naše barve bodo zastopali Leščani z dvema ekipama, Elanom in Flycomom, tretje slovensko moštvo prihaja s Ptuja. Prva preizkušnja je ponavadi 'kriterij prvega vetra', če malce priredimo smučarski izraz, sodeč po dobrem treningu naših pred sezono, pa se vnovič lahko nadejamo uvrstitev, ki nas bodo razveseljevala.

Ne spreglejte