Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
17. 7. 2015,
16.43

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

balinanje Aleš Škoberne

Petek, 17. 7. 2015, 16.43

5 let, 7 mesecev

Otroke lahko vpišete v šport, ki je zastonj

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Balinanje spada v tisto kategorijo športov, s katerim se lahko ukvarjajo tako najmlajši kakor najstarejši. Slovenija, kjer dajejo vse več poudarka delu z mladimi, je po uspehih v svetovnem vrhu.

Balinanje je v Slovenijo prišlo po prvi in drugi svetovni vojni, večji naval pa je bil iz italijanske smeri. V Ljubljani in na Gorenjskem se je ta šport takrat zelo prijel, zdaj pa se je spet vrnilo tja, od koder je k nam prišlo – torej na Primorsko.

Gre za šport, ki ima srce in dušo na Mediteranu, a je vse več držav, ki se s to panogo ukvarja. Slovenija spada v sam svetovni vrh. V zadnjih štirih letih je namreč reprezentanca pod taktirko Aleša Škoberneta po uspehih najboljša država na zemeljski polobli, kar je tudi motivacija za najmlajše, da lahko v enem športu zavihtijo tako visoko.

Kdaj začeti balinati in zakaj balinanje?

Na Balinarski zvezi Slovenije so v zadnjih petih letih zavihali rokave in naredili veliko za popularizacijo tega športa pri nas. "Resno smo se lotili dela z mladimi. Po vsej Sloveniji smo ustanovili regijske centre. Iz vrtcev ter šol novačijo otroke. Rezultati se kažejo in imamo veliko število otrok balinarjev, ki kažejo vrhunske rezultate v kategoriji dečkov do 15 let. Prav tako so zelo dobre deklice. Veseli smo, da je ideja obrodila sadove," razlaga Škoberne.

Z balinanjem se lahko otroci začnejo ukvarjati že pri 6, 7 letih, jasno pa ne dobijo takoj v roke kilogram težke krogle, ki jo imajo člani, temveč njim prilagojeno. Težka je 600 gramov, povrhu vsega pa imajo tudi prilagojeno igrišče.

Vsi otroci ne morejo igrati nogometa, košarke, tenisa in drugih popularnih športov, kot pravi Škoberne, zato je po tej plati balinanje odprt šport za vse: "Otroci potrebujejo le štiri krogle, ki jih dobijo v klubu, in športno opremo. V balinanju so prisotni vsi elementi odraščanja otroka, od socializacije med vrstniki do spoštovanja, borbenost … Tudi če niso vsi fizično atletski, balinanje omogoča bodisi rekreativno bodisi vrhunsko tekmovanje. Vsi so dobrodošli in se zabavajo ter tekmujejo na igrišču. Ni selekcije, da bi prišel v balinanje zaradi svoje postave. Povrhu vsega tisti, ki so v reprezentanci, spoznavajo svet …"

Koliko stane balinanje?

Odgovor je kratek in jedrnat, nič. Starši boste lahko svoje otroke vpisali v klube, kjer bodo poskrbeli za balinarski razvoj vašega otroka. "Večina me sprašuje, koliko stane ta šport in vsakemu odgovorim, da pri nas nič. Klub prav tako krije vse stroške prevoza na tekme, priskrbimo drese, torbe …," poudarja Dušan Kavčič, predsednik Balinarskega kluba Tržič.

Izpostavlja mlada nadarjena balinarja Jako Kosirnika in Mateja Kavčiča, ki sta bila že pri 9 letih reprezentanta: "Na začetku otroci trenirajo enkrat tedensko po uro in pol, nato se počasi začne stopnjevati. Jaka in Matej sta denimo po petkrat tedensko trenirala, ko sta bila v reprezentanci. Sicer pa pri otrocih ni takšne količine, da se potem ne zasičejo, zato je veliko poudarka na igrah."

Sezona balinanja normalno traja približno od 8 do 9 mesecev, odvisno od vremenskih razmer, a tisti najbolj vestni vadijo tudi pozimi, pravi Kavčič: "Pozimi gremo v dvorano in imamo tam treninge. Za to pa moramo iti v Ljubljano."

Se da od balinanja živeti?

Z balinanjem se lahko ukvarjaš vse do pozne jeseni življenja oziroma kolikor ti telo dopušča. Imamo pa Slovenci tudi nekaj profesionalcev, ki se ukvarjajo izključno z balinanjem in ne hodijo v službo. "Prebijajo se iz meseca v mesec. Trenirati morajo veliko, da uspejo v tujih ligah, kjer je konkurenca zelo močna. Balinarji služijo v italijanski in hrvaški ligi. Namesto da bi hodili delat za 1000 evrov na mesec, jih lahko pribalinaš v tujini in se ukvarjaš s tistim, kar imaš rad. Ni pa to zaslužek, da bi lahko po karieri gostilno ali hotel kupil," se je zasmejal Škoberne, ki pogleduje proti letu 2024.

Če bodo namreč poletne olimpijske igre v Parizu, Rimu ali Istanbulu, potem obstaja velika možnost, da bo balinanje postalo olimpijska disciplina, s tem pa bo ta panoga dobila več sredstev s strani države, kar bo pomagalo k dodatnemu razvoju balinanja pri nas.

Ne spreglejte