Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
10.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rajko Hrvat

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 10.38

8 let

Olimpijske sanje v napačnem čolnu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lahki veslač Rajko Hrvat je največji slovenski adut za vidno uvrstitev na svetovnem veslaškem prvenstvu na jezeru Aiguebelette, a se vendarle (še) ne bo boril za olimpijsko vozovnico.

Sezonska popotnica Rajka Hrvata je pred osrednjo tekmo sezone sila obetavna. Primorec, ki bo prihodnji mesec dopolnil 29 let, je namreč na evropskem prvenstvu v Poznanju osvojil bronasto kolajno, domačo tekmo svetovnega pokala na Bledu pa končal na drugem mestu. Tudi zaradi tega se pred začetkom svetovnega prvenstva v Franciji spogleduje s finalom A, torej uvrstitvijo med najboljšo šesterico.

Njegova zgodba pa ima vendarle lepotno napako. Član izolskega kluba Argo namreč nastopa v konkurenci lahkih enojcev, torej panogi, ki ni olimpijska, zato njegovi nastopi v Aiguebelettu ne bodo imeli tudi kvalifikacijskega pridiha.

"Nastop na olimpijskih igrah ostaja moj cilj," poudarja Hrvat, ki je na julijski tekmi svetovnega pokala v Luzernu v olimpijskem lahkem dvojnem dvojcu združil moči z Markom Bolho, a posadka ni našla konkurenčnega zavesljaja. Pristala sta na zadnjem mestu finala C, zato je Hrvat s trenerjem ocenil, da se bi bilo pred tekmo sezone modro vrnitvi med enojce. "Olimpijski projekt smo prestavili na prihodnje leto. Cilj ostaja Rio 2016," pravi trener Iztok Butinar.

Cilj: nastop v finalu

Prvenstvo v Franciji, na katerem se bodo delile olimpijske vozovnice (dodatne bodo na voljo prihodnje leto na predolimpijski regati v Luzernu), se bo začelo v nedeljo, Rajko Hrvat pa po vrnitvi v svoj čoln ne skriva visokih rezultatskih ambicij.

"Na svetovno prvenstvo potuje z dvignjeno glavo. Opravil sem niz kakovostih trening v Peruču na Hrvaškem in v Bohinju. Deloma sem z Bolho treniral v dvojcu, večinoma pa v enojcu s 'sparing' partnerji. Menim, da lahko kljub močni konkurenci napadem finale A, tam pa je nato možno prav vse," pravi Hrvat.

Poleg najboljšega slovenskega lahkega veslača bo slovenske barve na SP 2015 branil še dvojni dvojec v postavi Janez Zupan - Gašper Fistravec.

Ne spreglejte