Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2014,
16.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odbojka slovenska odbojkarska reprezentanca mladinke Maribor Jože Časar

Petek, 6. 6. 2014, 16.29

8 let

Neverjetno: V Mariboru padle svetovne prvakinje!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska ženska mladinska reprezentanca je ta teden v prvem sklopu priprav na EP odigrala prijateljski turnir v mariborskem Draš centru in poskrbela za senzacijo.

Poleg mnogih univerzitetnih ekip iz ZDA se je na svoji evropski turneji v njem ustavila tudi kitajska ženska mladinska reprezentanca, aktualne svetovne prvakinje. Poleg Slovenk in Kitajk se je v Sloveniji pripravljala tudi mladinska reprezentanca Francije.

Slovenke so v torek najprej premagale Francijo s 3:1, v četrtek (5. junij) pa smo bili priča zgodovinski zmagi nad Kitajsko, svetovno velesilo, do katere so varovanke Jožeta Časarja prišle po izjemnem preobratu in na koncu slavile s 3:2 (-21,-19, 22, 17, 10).

Po začetni nervozi in velikem spoštovanju do renomiranih tekmic, ki so vseskozi igrale s prvo postavo, smo bili v tretjem nizu priča preobratu, Slovenke so zaigrale tako, kot znajo, vodile so že 24:17, a so se Kitajke nevarno približale 24:22, kljub vsemu pa so naše junakinje z navezo Lana Ščuka-Eva Mori uspešno pripeljale niz do 25. točke.

Slovenke so se v nadaljevanju niza še bolj razigrale: Anita Sobočan na sprejemu in napadu, Katja Mihevc in Sara Đukić v bloku, libero Maja Pahor je reševala nemogoče žoge v obrambi, motor je, kot rečeno, zagnala naveza Mori-Ščuka, prijetno je presenetila novinka Helena Mijoč. Uspešno so v igro vstopale tudi Katja Mihalinec, Pia Blažič in Zala Zbičajnik. Tako so v četrtem nizu povsem nadigrale gostje. Odlično igro so nadaljevale tudi v petem nizu, ko so povedle 5:2, 8:5 in 12:8. Visoke Kitajke so se sicer še približale na 12:10, a več niso zmogle, saj so Slovenke z zanesljivim sprejemom omogočale, da je podajalka Eva Mori lahko razvila hitro igro, ko so naše napadalke v napadalnih akcijah prihajale do položaja z enojnim blokom. Slovenke so tako pripravile izjemen preobrat in prišle do skalpa svetovnih prvakinj, dosežek, ki je vreden prav vsega spoštovanja.

Prihodnji konec tedna se reprezentanca odpravlja na močan turnir v ZDA. Po informacijah bodo nastopile reprezentance domačink, Brazilije (ki je te dni na Češkem), Mehike, Hrvaške in Peruja.

"Ko smo dobili priložnost, da igramo proti Francozinjam in Kitajkam, bi bil resnično greh, če bi to zavrnili. Obe reprezentanci sta v vsem pred nami, tako organizacijsko, kot po številu igralk in tudi po kakovosti, kajti v članski konkurenci še nobena naša ekipa ni nikoli premagala Francije, kaj šele Kitajsko. Malce me moti, da zdaj nekateri že razmišljajo, kako je normalno, da se redno uvrščamo na EP in da igramo proti tako močnim reprezentancam ter jih premagujemo. Dejstvo je, da imamo izredno nadarjeno generacijo, ki je resnično sposobna igrati na visoki ravni, kar so dekleta včeraj tudi potrdile. Kitajke so tekmo vzele zelo resno, zato je bilo po porazu na njihovi klopi kar nekaj jeze, vendar so nam športno čestitali in priznali, da smo bili včeraj preprosto boljši," je o zmagi proti velesili, kakršna je Kitajska, povedal selektor slovenskih mladink Jože Časar, ki na teh pripravah ni mogel računati na Elo Pintar, ki ima maturo in Niko Markovič.

Ne spreglejte