Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 9. 2010,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 11. 9. 2010, 13.23

8 let

Nepozabni kolajni v Bratislavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na sinočnji slovesnosti ob 60.obletnici Kegljaške zveze Slovenije so z 'Zlatim kegljem' nagradili najuspešnejše tekmovalke in tekmovalce, nosilce kolajn z velikih tekmovanj, ter dva trenerja.

Marika Kardinar iz Dobrovnika ima v svoji zbirki kar sedem zlatih odličij. Katero ji je še posebej pri srcu? "Najraje se spominjam moje prve zlate ekipne kolajne leta 1982 v Brnu, tudi tiste štiri leta kasneje v Münchnu, ko sem dosegla svetovni rekord. Seveda je najbolj cenjena tista za samostojno Slovenijo iz Bratislave. Moram povedati, da so občutki ob 60. obletnici KZS enkratni, to je treba doživeti."

V zadnjih devetih letih je Celjanka Barbara Fidel osvojila v različnih starostnih kategorijah kar 15 kolajn. "Zelo sem počaščena, da sem dobila 'Zlati kegelj', rezultati so bili in so se seštevali, vesela sem tega lepega priznanja. Pred mano je še veliko izzivov, prepričana sem, da lahko še veliko dosežem. Škoda, da je kegljaški šport pri nas premalo cenjen, ker ni olimpijski. Pač tako je, s tem se moramo sprijazniti."

Franc Kirbiš je z Borisom Benedikom, Harryjem Steržajem, Borisom Urbancem, Darkom Bizjakom, Dušanom Ivačičem, Zdravkom Štrukljem, Bogdanom Hribarjem osvojil prvi slovenski naslov svetovnih prvakov v Bratislavi. "Če se spomnim nazaj od leta 1992 pa do danes, mi je tista moštvena zlata kolajna še vedno v zlatem spominu. V Bratislavi smo imeli iz Slovenije veliko podporo navijačev, bilo je po osamosvojitvi, zato smo še z večim ponosom igrali na tistem prvenstvu.

Z "Zlatim kegljem" sta bila nagrajena tudi Miro Steržaj in Boris Urbanc, med trenerji pa Franc Belcijan, ki je bil selektor tiste prve slovenske moške reprezentance. "Spominjam se, da sem po Sloveniji takrat zbiral igralce, odšli smo na temeljite priprave, prišli v Bratislavo in – osvojili zlato!"

Celjski strokovnjak Lado Gobec je že vrsto let selektor naše ženske reprezentance. "Ob tem visokem jubileju imam mešane občutke. Vesel sem, ker je zveza v šestdesetih letih dosegla veliko uspehov, tudi sam v 37 letih dovolj. Sprašujem se le, do kdaj bomo to še zmogli. Zdržali bomo še nekaj let, potem pa upam, da se bodo našli mlajši, ki bodo nadaljevali delo. Vsekakor je to zahtevna naloga v tem obdobju, ko je tudi kadrovska kriza, kajti mlade je težko privabiti zlasti v športe, ki niso tako komercialni."

Predsednik Milan Kurelič je desetletje na čelu KZS. "Bil sem izredno zadovoljen in vesel, ko sem na slovesnosti v 'Monsu' videl toliko športnikov, kegljaških delavcev in funkcionarjev iz OKS in mednarodne kegljaške zveze. Zadovoljen sem tudi zaradi tega, ker smo javnosti uspeli predstaviti naše uspehe na svetovni ravni. Ob tem se moram zahvaliti tudi številnim trenerjem in selektorjem, ki so tekmovalcem ustvarili ustrezne razmere za delo. Na osnovi amaterizma in samoodrekanja naš šport živi in žanje velike uspehe, kajti s sredstvi, ki nam jih namenjajo, ne bi mogli dosegati takšnih rezultatov."

Šestdeset let KZS je mimo, nova izziva za sedanjo genaracijo kegljačic in kegljačic pa bosta posamično svetovno prvenstvo prihodnji mesec v avstrijskem Ritzingu ter ekipno SP 2011 v Sarajevu.

Ne spreglejte