Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 7. 2016,
12.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

plezanje Mina Markovič

Nedelja, 10. 7. 2016, 12.36

6 let, 7 mesecev

Pred začetkom svetovnega pokala v težavnostnem plezanju

Mina Markovič: Ne čutim več tistega pritiska, da bi si morala z rezultati nekaj dokazovati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

V Chamonixu se 11. in 12. julija začenja svetovni pokal v težavnostnem plezanju. Na uvodni tekmi v kraju zgodovinskega dosežka za slovensko športno plezanje bo med svetovno elito nastopilo šest članov slovenske reprezentance. Lani sta bili na tekmi pod masivom Mont Blanca na prvih dveh mestih Mina Markovič in Janja Garnbret.

"Želim uživati na tekmah, saj jih jemljem kot nagrado, ki sem si jo poklonila sama sebi, potem ko sem bila v zadnjih osmih letih ves čas v vrhu v skupnem seštevku svetovnega pokala," pred začetkom sezone pravi Mina Markovič. | Foto: Grega Valančič / Sportida "Želim uživati na tekmah, saj jih jemljem kot nagrado, ki sem si jo poklonila sama sebi, potem ko sem bila v zadnjih osmih letih ves čas v vrhu v skupnem seštevku svetovnega pokala," pred začetkom sezone pravi Mina Markovič. Foto: Grega Valančič / Sportida

"Zelo se veselim novega začetka sezone. Moje priprave so potekale precej drugače kot prejšnja leta, tekmovanjem oziroma pripravam na tekmovanja sem se v celoti posvetila šele aprila. Kljub poznemu začetku priprav sem prepričana, da sem naredila marsikaj in da sama forma ni slaba. Osebno želim uživati na tekmah, saj jih jemljem kot nagrado, ki sem si jo poklonila sama sebi, potem ko sem bila v zadnjih osmih letih ves čas v vrhu v skupnem seštevku svetovnega pokala, povsem na vrhu ali na stopničkah, prva ali druga, tako da ne čutim več tistega pritiska, da bi si morala nekaj dokazovati z rezultati," je po sobotnem zadnjem treningu pred današnjim odhodom v Chamonix dejala najuspešnejša slovenska športna plezalka Mina Markovič,

Prvi vrhunec sezone za trikratno skupno zmagovalko svetovnega pokala v disciplini težavnost v letih 2011, 2012 in 2015 bo septembrsko svetovno prvenstvo v Parizu: "Do Pariza je še nekaj časa, do takrat pa tekme v Villarsu, Brianconu, Imstu in Arcu, ki bo generalka pred svetovnim prvenstvom." Interna konkurenca znotraj reprezentance je zelo močna: "Sem zelo vesela, da prihajajo mlajši, boljši, to je res ena dobra perspektiva za naprej," pravi Markovičeva.

Na SP najverjetneje le v eni disciplini

Že od lani se ne ukvarja več z disciplino balvani ter se je v celoti posvetila težavnosti, kar pomeni, da bo zaradi natrpanega urnika na SP v Parizu najverjetneje nastopila le v eni disciplini: "Po koncu minule sezone sem preplezala nekaj dobrih smeri v naravnih plezališčih, uspelo mi je uskladiti priprave in plezanje v skali, ki je na nek način tudi del priprav na tekmovanja."

Mina Markovič | Foto: Grega Valančič / Sportida Foto: Grega Valančič / Sportida

Vse poti najboljših športnih plezalcev trenutno vodijo v Chamonix, kjer bo v ponedeljek in torek na sporedu prvo dejanje letošnjega svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Slovenske barve bo zastopalo šest članov slovenske reprezentance: Mina Markovič (ŠPK Plus), Janja Garnbret (Šaleški AO) in Rebeka Kamin (AO PD Domžale) v ženski ter Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), Urban Primožič (PK Škofja Loka) in Martin Bergant (PK Škofja Loka) v moški konkurenci.

"Vsi že nestrpno pričakujemo prvo tekmo svetovnega pokala v težavnosti. Pred prvo tekmo je zelo težko oceniti, kje smo v primerjavi z ostalo konkurenco, verjamem pa, da smo dobro pripravljeni. Izbral sem šest tekmovalcev, tri dekleta in tri fante, za katere mislim, da lahko posežejo po visokih uvrstitvah. Zelo sem vesel, da z nami ostaja zmagovalka lanske sezone Mina Markovič, in verjamem, da bosta skupaj z našo najmlajšo Janjo Garnbret ponovno nizali odlične rezultate. Tretje dekle je Rebeka Kamin, ki je najmanj izkušena, a si je mesto v 'prvi postavi' priborila z dobrim plezanjem na reprezentančnih treningih. Domen Škofic, Urban Primožič in Martin Bergant so naši najboljši fantje, med katerimi najbolj izstopa Domen, ki je že lani dokazal, da sodi v sam vrh svetovnega pokala. Tudi Urban in Martin sta zelo sposobna tekmovalca in upam, da jima bo uspelo svoje znanje pokazati tudi na tekmah," je pred odhodom v Francijo povedal novi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Po SP v Parizu bosta še tekma v kitajskem Xiamenu (22. in 23. oktobra) ter tradicionalno sklepno dejanje sezone v Kranju (26. in 27. novembra). Vmes, 12. in 13. 8., bo v Münchnu finalna tekma svetovnega pokala v balvanih.
Ne spreglejte