Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 4. 2012,
20.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mina Markovič

Sobota, 28. 4. 2012, 20.42

8 let

Mina Markovič druga na Dunaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska športna plezalka Mina Markovič se je uspešno prebila skozi izločilne boje tekme svetovnega pokala v balvanih na Dunaju v tretjem letošnjem finalu osvojila drugo mesto.

V kvalifikacijah si je delila prvo mesto, v polfinalu je bila peta, po finalu pa je bila znova na stopničkah. Zmagala je Japonka Akijo Noguči, tretja pa je bila Američanka Alex Puccio.

Markovičeva je na Dunaju nastopila po suvereni in zelo prepričljivi zmagi na domači tekmi pred tednom dni na Logu pri Brezovici, ko je kot edina finalistka preplezala do vrha vse štiri balvane. Na Dunaju pa se je veselila nove vrhunske uvrstitve. Malce ji je zmanjkalo pri tretjem balvanu, zato pa je preostala dva, prvega in četrtega, premagala že v prvem poskusu, za drugega pa je potrebovala tri poskuse. Japonka Akijo Noguči, zmagovalka uvodne tekme na Kitajskem, je bila tokrat boljša in edina v finalu osvojila vrhove vseh štirih smeri.

Po zadnjem balvanu, ko je z obema rokama v prvem poskusu potrdila tretji vrh, je Markovičeva uspešen nastop potrdila z glasnim vzklikom navdušenja, saj je vedela, da si je zagotovila stopničke. Po dveh zmagah lani v Münchnu in letos na Logu je zbirko odličij v balvanih tako dopolnila še s srebrom: "Vedela sem, da peto mesto ni prav optimalno, a je bilo vseeno dovolj za finale. Zvečer me je tako čakala nova priložnost. Uspelo se mi je precej bolje pripraviti, z izjemo manjših napak sem vseeno zelo dobro odplezala in drugo mesto je samo še dodatna nagrada za vse skupaj. Po treh napornih, a prijetnih tednih bo sledil zdaj kratek čas brez tekem, ki ga bom izkoristila za priprave na preostanek sezone. Mislim, da bo še 'fajn' oziroma še bolj 'fajn', pa itak je že zdaj noro."

V finalu so morale tekmovalke premagati štiri smeri. V prvem finalnem balvanu so bile uspešne skoraj vse finalistke, tudi najboljša Slovenka, vrha ni osvojila le Rusinja Olga Šalagina. Drugi balvan je nekaterim tekmovalkam že predstavljal večjo uganko. Do vrha ga nista preplezali branilka skupne zmage Avstrijka Anna Stöhr in Britanka Shauna Coxsey, edina slovenska finalistka je za vrh potrebovala tri poskuse, Nogučijeva dva, Američanka Puccio pa enega.

Osip je bil tudi na tretjem balvanu. Do vrha ga je zmogla v prvem poskusu preplezati le Nogučijeva, ki je z osvojenim vrhom prevzela tudi vodstvo na tekmi. Stöhrova in Markovičeva sta osvojili cono in bonus, a ostali brez vrha, Coxseyjeva je potrebovala za vrh štiri poskuse, Šalaginova pa je bila neuspešna tudi v tem balvanu. V odločilnem zadnjem balvanu je bila najboljša Slovenka, ki se je vrha dotaknila v prvem poskusu. Skupaj z Nogučijevo sta sicer edini četrti balvan preplezali do vrha.

V polfinalu sta nastopila še dva slovenska reprezentanta Maja Vidmar in Jernej Kruder. Vidmarjeva je na Dunaju tekmovala kljub močnim bolečinam v rami. V polfinalu je zasedla 15. mesto. Kruder je sicer bil v nekaterih balvanih zelo blizu in mu je za preboj v večerni finale manjkal le en vrh, prvega se je celo držal, a ga ni potrdil. Na koncu je zasedel 12. mesto, tako kot pred tednom dni na Logu. Klemen Bečan, ki je bil lani na Dunaju drugi, je tokrat izpadel že v predtekmovanju na 47. mestu.

Do konca sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju so še tri tekme. Naslednja tekma bo čez tri tedne v Innsbrucku, 18. in 19. maja, nato sledita še tekmi v Vailu, 1. in 2. junija, in v Münchnu, 25. in 26. avgusta. Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v Parizu od 12. do 16. septembra. Uvodna tekma v svetovnem pokalu v težavnosti bo 12. in 13. julija v Chamonixu. Zadnja tekma sezone pa bo v Kranju 17. in 18. novembra.

Ne spreglejte