Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 5. 2012,
17.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mina Markovič

Sobota, 19. 5. 2012, 17.32

8 let

Mina Markovič 12. v Innsbrucku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič je na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v avstrijskem Innsbrucku osvojila 12. mesto.

Markovičeva je tekmo končala že po polfinalu in prvič letos ostala brez nastopa v finalu in brez boja za odličja.

Markovičeva je v petkovih kvalifikacijah med 48 tekmovalkami zasedla 15. mesto ter se prebila v svoj že četrti letošnji polfinale, v katerem je sicer izboljšala uvrstitev, vendar pa ostala zunaj šesterice najboljših in finalnega boja. Na uvodni tekmi na Kitajskem je bila šesta, na domači tekmi na Logu pri Brezovici je zmagala, na Dunaju pa je bila druga, kar jo je pred Innsbruckom postavilo na drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Seveda se to lahko vse spremeni že zvečer.

"Tekma je za nami, zame tokrat brez finala. Kot ste sami povedali, smo se kar malo razvadili na uspehe, tako da me po odličnih uvrstitvah in stopničkah tokrat ne boste spremljali zvečer v finalu. Vendar pa to ne bo izjemen dogodek samo za mene, temveč tudi za trenutno vodilno v svetovnem pokalu Japonko Akijo Noguči, saj sva prvo in drugouvrščena z Dunaja ostale zunaj finala oziroma za to nehvaležno črto. Moje plezanje ni bilo najboljše, slabo pa tudi ne, v smereh so bile tudi takšne stvari, ki jih ne obvladam ravno perfektno. Se mi zdi, da so se Avstrijci kar dobro naučili, kaj nam ne paše, potem imaš še slabši dan in se vse kar nekako sestavi. S formo vem, da je vse v redu. En nekoliko slabši rezultat mi ni vzel motivacije, zato zelo pozitivno gledam naprej in na tekme, ki me še čakajo. Prepričana sem, da vas znam letos tako v balvanih kot v težavnosti še marsikdaj zelo lepo presenetiti," je po tekmi razmišljala Markovičeva, ki bo prvič po dolgem času večerni finale spremljala po televizijskem zaslonu oziroma v živo kot gledalka. V svetovnem pokalu je nazadnje ostala brez finala na 19. mestu na balvanski tekmi lani maja na Dunaju.

Na poti do svoje prve letošnje zmage je domača junakinja, branilka skupne zmage Anna Stöhr, vodilna po kvalifikacijah in z najboljšim izidom polfinala. Stöhrova je trenutno skupno tretja, v skupnem seštevku za Markovičevo pa zaostaja 31 točk. Tudi Britanka Shauna Coxsey, ki se je prav tako uvrstila v finale, lahko ogrozi skupno drugo mesto, saj za najboljšo Slovenko zaostaja 37 točk.

V finale so se prebile še Južnokorejka Jain Kim, Američanka Alex Puccio, Francozinja Melissa Le Neve in Avstrijka Katharina Saurwein. Trenutno vodilna Nogučijeva je zasedla sedmo mesto.

Pri moških so napredovali Kanadčan Sean McColl z najboljšim izidom polfinala, branilec skupne zmage Avstrijec Kilian Fischhuber in njegov rojak Jakob Schubert, Britanca Stewart Watson in Edvard Feehally ter Rus Rustam Gelmanov. Njegov rojak, aktualni svetovni prvak Dimitrij Šarafutdinov je ostal tik pod črto na sedmem mestu.

Ostali štirje Slovenci Mateja Hohkraut, Jernej Kruder in brata Jure in Klemen Bečan so obstali že v petkovih kvalifikacijah. Še najbližje polfinalu je bil Kruder, ki je dvajseterico zgrešil za malenkost na 21. mestu.

Ne spreglejte