Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
8.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mina Markovič

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 8.06

8 let

Markovičeva deseta plezalka na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po zadnji tekmi športnih plezalcev v balvanih v Münchnu je znana tudi končna razvrstitev v svetovnem pokalu. Najvišje uvrščena Slovenka je Mina Markovič, ki je sezono sklenila kot deseta.

Jernej Kruder je skupno 11., Klemen Bečan pa je na 16. mestu. Markovičeva in Kruder sta na zadnji tekmi svetovnega pokala v balvanih zasedla 10. oziroma 13. mesto ter ostala brez finalnih obračunov. Tretji Slovenec Bečan je tekmo končal že v kvalifikacijah na 47. mestu. Markovičeva je sicer zaradi priprav na evropsko prvenstvo v težavnosti v Chamonixu, na katerem je osvojila srebro, izpustila dve tekmi svetovnega pokala. Letos se je v balvanskem pokalu dvakrat prebila v finale ter obakrat zasedla peto mesto. Markovičeva je bila lani in predlani uspešnejša, sezono pa končala na četrtem oziroma petem mestu skupno.

V ženski konkurenci je prepričljivo slavila letos skorajda nepremagljiva Avstrijka Anna Stöhr, ki je z münchensko zmago potrdila tudi zmago v skupnem seštevku. Avstrijka je četrtič v karieri osvojila skupno zmago, tretjič zapored. Tekmovalka iz Innsbrucka je bila na stopničkah na vseh osmih letošnjih tekmah, od tega je sedemkrat zmagala, enkrat je bila druga, edina v münchenskem finalu pa je tudi preplezala vse štiri balvanske probleme do vrha.

V moški konkurenci je zadnjo tekmo presenečenj dobil Japonec Rei Sudžimoto, v skupnem seštevku deseti, ki pred tem v članski konkurenci še ni stal na stopničkah. Izid kariere je z drugim mestom vpisal tudi Nemec Thomas Tauporn. Zmagovalec v skupnem seštevku Rus Dimitrij Šarafutdinov je na zadnji tekmi zasedel četrto mesto.

Po zadnji tekmi svetovnega pokala v balvanih bo prihodnji konec tedna sledilo še evropsko prvenstvo, ki ga bo gostil nizozemski Eindhoven in na katerem bodo nastopili trije Slovenci Markovičeva, Kruder in Bečan. Markovičeva bo na prvenstvu naskakovala tudi vrhunsko uvrstitev v kombinaciji, v kateri ima že zlato kolajno z EP v Innsbrucku izpred treh let. Markovičeva se sicer bolj kot balvanom posveča težavnosti, v kateri je letos že štirikrat stopila na stopničke ter je vodilna v svetovnem pokalu, ki se bo sklenil s tekmo v Kranju 16. in 17. novembra.

Ne spreglejte