Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2024,
12.40

Osveženo pred

2 uri, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Natisni članek

Luka Kuralt Marjan Fabjan judo

Sreda, 11. 9. 2024, 12.40

2 uri, 46 minut

Pred grand prixem v judu v Zagrebu

Marjan Fabjan se po treh letih vrača ob tatamije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Marjan Fabjan | Marjan Fabjan bo v Zagrebu od bližje spremljal nastopa Leile Mazouzi in Nike Tomc. | Foto Ana Kovač

Marjan Fabjan bo v Zagrebu od bližje spremljal nastopa Leile Mazouzi in Nike Tomc.

Foto: Ana Kovač

Zagreb konec tedna gosti grand prix v judu, s čimer se na vrhunski ravni odpira obdobje do olimpijskih iger 2028 v Los Angelesu. Prvič po olimpijskih igrah v Tokiu 2021 se bo članskega tekmovanja z mladima Leilo Mazouzi (do 62 kilogramov) in Niko Tomc (do 57 kilogramov) udeležil tudi najuspešnejši slovenski trener Marjan Fabjan iz celjskega Sankakuja.

Kaja Kajzer
Sportal Čustvena izpoved Kaje Kajzer, ki je sprejela pomembno odločitev glede prihodnosti

"Čas je, da tekmovalki stopita korak naprej. V Zagrebu bosta prvič debitirali na najvišji ravni. Ob blazini bo z njima Igor Trbovc, sam bom deloval bolj v ozadju," je vrnitev ob tatamije za STA razložil Marjan Fabjan.

Želi si, da bi katera od mladih članic kluba morda še letos nastopila tudi na katerem od grand slamov. "Pomembno je, da v Zagrebu obe nastopita brez kakršnegakoli pritiska. Na blazini morata pokazati samo dober judo in borbenost. Po tekmi bo čas za analizo in odpravljanje napak. Če nam bo to uspelo, bomo naredili nov korak naprej, sicer bomo dalje delali na odpravljanju napak."

O svojih varovankah dodaja: "Pomembna bo tudi samozavest. Vem, česa sta realno sposobni. Vem, da se bosta borili od začetka do konca. A rezultat tukaj ne bo v ospredju."

Leški in Kajzer že zaključili tekmovalno leto

Andreja Leški bo poskušala prihodnje leto dopolniti zbirko največjih uspehov in postati še svetovna prvakinja. | Foto: Ana Kovač Andreja Leški bo poskušala prihodnje leto dopolniti zbirko največjih uspehov in postati še svetovna prvakinja. Foto: Ana Kovač Slovenskih olimpijcev v Zagrebu ne bo, saj so s Parizom zaključili tekmovalno leto. Luka Kuralt, trener zlate Andreje Leški in Kaje Kajzer za Bežigradom, bo na tekmi spremljal obetavni Kajo Schuster in Niko Koren (obe do 70 kilogramov). Predvsem Schuster je kot osma nosilka tekmovanja tista, ki se po olimpijski izkušnji, kjer je bila sparing partnerka slovenskim borkam, lahko vključi tudi v boj za višja mesta.

"Čas je, da mlade bolj aktivno vključimo v člansko konkurenco. Zagreb je tako blizu, da bi bilo res škoda, da bi tekmo izpustili. Tekma zanju seveda ni ciljna. Oktobra ju čaka mladinsko svetovno prvenstvo v Tadžikistanu in Zagreb bo pomemben test na tej poti."

Sprejem koprskih olimpijcev
Sportal Toni bo spet lahko zaspal brez budilke, Andreja bo uživala na koncertu Taylor Swift

Za Slovenki tekma ni novost, saj je Nika Koren letos že nastopila v Tbilisiju, Kaja Schuster pa v Linzu. In kdaj Kuralt na bojišče vrača zlato Koprčanko Andrejo Leški. "Za letos je konec. Po igrah je bilo tudi nekaj časa za malo odmora, zdaj se počasi vračata na treninge. Tekmovanja nas čakajo spet v prihodnjem letu." Izzivov v letu 2025 ne bo manjkalo, osrednji tekmovanji pa bosta evropsko prvenstvo v Podgorici in svetovno prvenstvo v Budimpešti.

Konec tedna bodo v Zagrebu nastopili še trije slovenski tekmovalci. Izkušeni David Štarkel bo nastopal v kategoriji do 60 kilogramov, Aljaž Plantak in Nace Herkovič, nedvomno največje presenečenje slovenskega tabora v novi sezoni, pa v kategoriji do 81 kilogramov.

Ne spreglejte