Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 4. 2009,
15.03

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 16. 4. 2009, 15.03

8 let, 2 meseca

Lukna pripravljena na gimnastični spektakel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maribor bo v petek, soboto in nedeljo gostil 42. Šalamunov memorial, svetovni pokal v moški in ženski športni gimnastiki, ki bo prvič v športni dvorani Lukna.

Na tekmovanju bo sodelovalo 106 tekmovalcev in tekmovalk iz 27 držav, med njimi tudi vsi najboljši slovenski predstavniki.

Kot so na današnji novinarski konferenci v hotelu Habakuk pod Pohorjem povedali prireditelji, je prizorišče že nared. V dvorano Lukna so prav danes spravili vsa orodja, v Mariboru pa so tudi že vsi prijavljeni tekmovalci in tekmovalke. Prispelo je 27 držav, na tekmovanju pa ne bo predstavnikov Tunizije, ki jim niso odobrili vstopnih vizumov, prvič pa bodo v Mariboru za točke svetovnega pokala tekmovali ruski telovadci. Prireditelji so morali žal tudi sporočiti, da je nastop v sredo odpovedal evropski prvak na krogih, Nizozemec Yuri van Gelder.

V moški konkurenci bo nastopilo 73 tekmovalcev, med njimi bo tudi šest Slovencev. Slovenski grb bodo na tekmovanju nosili Mitja Petkovšek, Aljaž Pegan, Alen Dimic, Sašo Bertoncelj, Rok Klavora in Žiga Britovšek. V ženski vrsti bo nastopilo 33 posameznic, med njimi štiri Slovenke; Adela Šajn, Saša Golob in Tjaša Kysselef, medtem ko bo Alenko Dolničar, ki se je poškodovala v četrtek, v mnogoboju zamenjala bodisi Karmen Horvat bodisi Ivana Kamnikar.

Oči slovenske javnosti, ta bo morala za vstop v dvorano odšteti med tremi (mladina) ali petimi evri (odrasli, otroci do 14. leta imajo prost vstop), bodo vsekakor znova uprte v slovenski šampionski dvojček P & P. Aljaž Pegan se v tekmovalni ritem vrača po skoraj sanirani poškodbi hrbta, zaradi katere bo na drogu opravljal nekoliko lažjo vajo, evropski podprvak iz Milana 2009 Mitja Petkovšek pa je najbolj potarnal zaradi velike utrujenosti. "Po EP sem bil v evforiji, adrenalina je bilo še veliko, zdaj po praznikih pa sem popolna razvalina. Po občutkih sodeč bi lahko bil do nedelje spet 'stari', a vseeno bom opravil nekoliko lažjo vajo z izhodiščno oceno 16,2. Menim, da bi glede na konkurenco to moralo biti dovolj," je dejal telovadec ljubljanskega Narodnega doma.

Pegan se vrača

Bolj optimističen je bil Pegan: "Poškodba ne vem, če je že sanirana, a vseeno imam dober občutek. S trenerjem sva sklenila, da bo vaja nekoliko lažja, izpustil bom dva elementa, pri katerih v križu še čutim bolečine. Mislim, da se lahko uvrstim v finale, vsekakor pa si želim kolajno in upam, da mi bo uspelo." Oba telovadca je pohvalil tudi selektor moške izbrane vrste Edi Kolar, ki ni skrival želje, da bi se še kdo uvrstil v finale in morda posegel tudi po odličju. "Vse več je posameznikov, ki jim to lahko uspe. Dejstvo je, da so zelo motivirani nad uspehi Aljaža in Mitje, prav tako pa tudi drži, da bosta prav onadva še dolgo gonilna sila tega športa pri nas. V Mariboru so v ekipi vsi, ki so sposobni uvrstitve v finale na svojih orodjih, teh pa si želimo čim več. Seveda so v primeru Pegana in Petkovška pričakovanja povezana s kolajno, morda je na odru za zmagovalce lahko tudi Sašo Bertoncelj," je povedal Kolar.

V ženski vrsti, ta največ pričakuje od Adele Šajn, bi se lahko visoko zavihtela tudi mlada Tjaša Kysselef, se pa ekipa ubada s poškodbo Dolničarjeve, ki jo bo v mnogoboju zamenjala ena od reprezentančnih kolegic.

Tekmovanje se bo s kvalifikacijami začelo v petek ob 14. uri, v soboto bodo finalne preizkušnje na sporedu ob 13.30, ob isti uri pa bodo boji za odličja potekali tudi v nedeljo.

Ne spreglejte