SiolNET. Sportal Drugi športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lahko Kamničankam in Mariborčankam kdo prekriža načrte?

1

termometer

 | Foto:
Calcit Volleyball: Formis, Nova KBM Branik: Hit, Aliansa: Kema in Luka Koper: Zgornja Gorenjska so četrtfinalni pari končnice ženskega državnega prvenstva, ki se začenja v sredo.

V četrtfinalu in polfinalu moštva igrajo na dve dobljeni tekmi, v finalu oz. v boju za naslov državnega prvaka pa na tri zmage. Naslov branijo odbojkarice Nove KBM iz Maribora, ki so poleg Kamničank glavni favoriti za nastop v finalu, toda obe najboljši ženski ekipi, tako pravijo tekmice, se do finala ne bodo 'sprehodile'. V četrtfinalu so Kamničanke, Mariborčanke in Šempetrčanke proti nasprotnicam velike favoritinje, precej bolj negotov pa zna biti obračun med Luko Koper in Zgornjo Gorenjsko.

Calcit Volleyball (Kamnik)

Po osvojitvi naslova pokalnih zmagovalk in glede na zasedbo v letošnji sezoni so odbojkarice iz mesta ob Kamniški Bistrici v vlogi prvega favorita končnice. V letošnji sezoni so bile na domačih tleh zelo suverene, točko jim je odščipnila le Kema, zato so še vedno prve kandidatke za državno krono. Pot do nje, predvsem v pričakovanem finalu proti Mariboru, pa ne bo nič kaj lahka, Štajerke so jim namreč v polfinalu srednjeevropske lige 'vrgle rokavico', zato se obeta še zelo zanimiv obračun do naslova. V uvodnem krogu Kamničanke igrajo proti Formisu, ki ne bi smel biti prezahteven zalogaj. ''Lepo je biti favorit na papirju, toda za to je potrebno nenehno delati. Vsekakor je naš cilj finale in nato naslov, toda že v četrtfinalu in polfinalu moramo igrati na polno, izkoristiti svoj potencial. Z zmago v pokalu smo dokazale česa smo sposobne, naš cilj v letošnji sezoni pa je zagotovo naslov državnih prvakinj,'' je po tekmi v Zabreznici pred začetkom končnice dejala 'začasna' kapetanka Calcita Maja Guštin.

Nova KMB Branik Maribor

V Mariboru se od osamosvojitve naprej ponašajo z desetimi naslovi državnih prvakinj, zato so njihove ambicije vselej na visokem nivoju. Nič drugače ni niti v letošnji sezoni. Štajerke branijo naslov prvakinj in tudi letos bodo najbrž v tem boju ostale do konca končnice. Novogoričanke, njihove prve nasprotnice v končnici so daleč od kvalitete izpred nekaj let, ko so bile 'top' moštvo med dekleti, zato bi bilo nenapredovanje Nove KMB v polfinale velika senzacija. Najtrši oreh Mariborčanke zagotovo čaka v finalu, kjer naj bi se pomerile s Kamničankami, ki v letošnjih medsebojnih dvobojih vodijo s 3: 1. Pred začetkom končnice nam je cilje nove KMB razkrila Mihaela Planinšec: ''Za nastope v modri skupini moram reči, da smo jih odigrale na visokem nivoju in ves čas zelo skoncentrirano, kar nam je prineslo želene rezultate. S takšnim tempom želimo nadaljevati tudi v končnici, brez kakršnegakoli podcenjevanja, le takšen pristop vodi do finala, kjer bo vse mogoče.''

Aliansa Šempeter

Odbojkarice iz Savinjske doline so lani postale tretja ekipa v Sloveniji, to pozicijo pa si želijo obdržati tudi letos. V prvem delu prvenstva so varovanke Bena Božiča igrale precej suvereno, z manjšimi nihanji so bile zanesljivo najboljše, svojo kvaliteto pa so potrdile tudi v modri skupini, kar jim je prineslo tretje mesto, čeprav so v zadnjem krogu izgubile v Kopru, kar pa ni za njih imelo nobenega pomena. Njihov tekmec v četrtfinalu bodo Prekmurke, ki jih odbojkarice Alianse po besedah njihove kapetanke Mojce Božič spoštujejo, a hkrati verjamejo v zmago in napredovanje v polfinale: ''Naš osnovni cilj je s tretjim mestom v modri skupini izpolnjen, toda sedaj je to potrebno nadgraditi. Naslednji korak je vsekakor uvrstitev v polfinale, saj bo to pokazatelj uspešnosti oz. neuspešnosti letošnje sezone. V obračunu s Puconci pričakujemo našo skupno zmago in uvrstitev v polfinale, če bi se obrnilo drugače, bi bil to za nas neuspeh, zato smo osredotočene le na prvi krog končnice.''

Luka Koper

Odbojkarice z Obale se že vrsto let uvrščajo med štiri najboljše ekipe v državi, takšen cilj pa so si zastavile tudi pred letošnjo sezono. Prvi del so sicer končale na tretjem mestu, tako da so nastope v modri skupini začele s petega, v drugem delu pa so prehitele Gorenjke, tako da bodo imele v prvem krogu končnice v obračunu z Zgornjo Gorenjsko prednost domačega parketa na morebitni tretji tekmi. ''Z dosedanjim delom prvenstva smo zelo zadovoljne, saj smo napredovale kot posameznice in tudi kot ekipa v celoti. Igramo vedno boljše, kar se je na koncu tudi odrazilo z rezultati. Z osvojitvijo četrtega mesta v modri skupini smo naše cilje že nekoliko presegle, a bomo poskušale narediti še korak višje. Uvrstitev v polfinale bi bila za nas odličen dosežek, toda za ta preboj bo potrebno preskočiti oviro z Gorenjske. Z njimi smo v letošnji sezoni precej izenačene, tako da bodo odločale malenkosti, upamo pa tudi, da nam bo domače igrišče predstavljalo malenkostno prednost,'' pravi Maja Bratož, kapetanka Kopra.

Zgornja Gorenjska

Ko so se pred začetkom prvenstva v 'domačo jato' vrnile nekatere igralke so bili postavljeni temelji na dolgi rok. V prvem delu prvenstva so bile Gorenjke tako pravi hit, z osvojenim drugim mestom in kar enajstimi zmagami pa so presegle vsa pričakovanja. V modri skupini je sledil padec forme, četa Tanje Božinović je slavila 'le' dvakrat, toda pred končnico so odbojkarice Zgornje Gorenjske prepričane, da se bo nivo njihove igre vnovič dvignil in da so sposobne preboja med štiri najboljše. Kapetanka Urša Jerala: ''Modra skupina je bila z dvema tekmama na teden kar naporna, tudi forma je nekoliko padla, kar se je poznalo na rezultatih. Upam, da se bomo v 'play offu' pobrale in naredile še korak više. Koper poznamo dobro, prednost domačega igrišča ne bi smela biti velika prednost, o napredovanju pa bo odločala dnevna forma. Tista ekipa ki bo boljše pripravljena bo zmagala. V končnici štejejo le zmage, me smo naše cilje sicer že presegle, sedaj pa počakajmo na razplet.''

Kema Puconci

Podobno kot Gorenjke so tudi Prekmurke svoj cilj z uvrstitvijo v modro skupino že dosegle, v končnici pa jih čaka trd oreh, Aliansa. Na eno izmed teh tekem imajo odbojkarice Keme grenak spomin, saj so v enem nizu osvojile vsega dve točki, toda končnica je poglavje zase, zato je tudi ta spodrsljaj pozabljen. Prekmurke so po drugi strani edina ekipa, ki je prvim favoritinjam prvenstva odščipnila točko, zato so sposobne pripraviti tudi presenečenje, ne glede na to, da so Savinjčanke v tem paru nesporen favorit. ''Naše zastavljene cilje v letošnji sezoni smo že dosegle, ko smo točke najbolj potrebovale smo stisnile zobe, to pa nam je prineslo uvrstitev v modro skupino. Aliansa, naš uvodni nasprotnik v končnici je zelo neugoden tekmec, ki ga dobro poznamo in jih bomo poskušale presenetiti. So zelo konstantna ekipa, zato moramo ves čas igrati zbrano. Naredile bomo vse za morebiten preboj v polfinale in boj za tretje mesto,'' je o željah Prekmurk povedala Ana Praprotnik, njihova kapetanka.

Hit Nova Gorica

Odbojkarice iz mesta vrtnic so bile v svoji zgodovini že na slovenskem ženskem odbojkarskem prestolu, v letošnji sezoni pa so po dolgih letih ostale brez neposredne uvrstitve v končnico. Uvrstitev med osmerico so si zagotovile z odličnimi igrami v zeleni skupini, kjer so zmagale petkrat, enkrat so izgubile in med štirimi ekipami osvojile prvo mesto. To jim v uvodnem krogu končnice prinaša obračun z Mariborom, napredovanje Goričank v polfinale pa bi bila senzacija, toda žoga je okrogla. ''Glede na vse okoliščine v letošnji sezoni, je uvrstitev v končnico pozitiven dosežek. Na sredini prvega dela se je naš sistem precej porušil, zato smo začele graditi na novo, rezultat pa je bil viden z osvojitvijo prvega mesta v zeleni skupini. V uvodnem krogu končnice, ko se bomo pomerile z Mariborom, je vsem jasno, da so Štajerke favoritinje, naša naloga pa je čim dražje prodati svojo kožo, se Mariboru dostojno upirati in morda presenetiti,'' sporoča iz Nove Gorice kapetanka Katarina Spačal.

Formis Miklavž

Skozi 'šivankino uho' so se kot zadnje v letošnjo končnico uvrstile odbojkarice Formisa, ki so imele pred začetkom sezone cilje postavljene nekoliko višje, a glede na veliko izenačenost ekip v prvem delu, so dekleta iz 'predmestja' Maribora zadovoljne z neposrednim obstankom v prvi ligi. V uvodnem krogu končnice jih najbrž čaka najtežje delo, igrale bodo proti visoko favoriziranim Kamničankam, zato so najverjetneje 'obsojene' na izpad že po dveh tekmah. Da so odbojkarice iz mesta ob kamniški Bistrici v tem obračunu velike favoritinje se zaveda tudi kapetanka Formisa Maja Horvat: ''Z zmago na zadnji tekmi proti Novi Gorici smo si priigrali obstanek, tako da je glavni cilj sezone izpolnjen. Pred začetkom so bili sicer nekoliko višji, vendar smo bile letos ekipe zelo izenačene, zato je bilo razplet težko napovedati. Končnica je za nas velik izziv, saj bomo dobile priložnost igrati s trenutno najboljšo ekipo v Sloveniji, kjer pa razen dobre igre in kakšnega dobljenega seta, ne pričakujemo preveč.''

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin