Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2009,
16.50

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 21. 4. 2009, 16.50

8 let, 2 meseca

Kmalu center Petkovšek-Pegan?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri Gimnastični zvezi Slovenije (GZS) so spet oživili idejo o izgradnji težko pričakovanega gimnastičnega centra Petkovšek-Pegan.

Takšno središče bi slovenskim telovadkam in telovadcem ter ritmičarkam ponudilo boljše razmere za trening. Dvorana naj bi stala na Viču, v športnem parku Svoboda, in ta možnost je že preverjena tudi na mestnem oddelku za urbanizem.

Danes so Študijsko telovadnico ob Letnem telovadišču v osrčju Ljubljane, v kateri trenira večina slovenskih reprezentantov in se ni dosti spremenila vse od časov Mira Cerarja, pa že takrat so jo njegovi tekmeci označili za zastarelo, obiskali predstavniki ministrstva za šolstvo in šport na čelu z ministrom Igorjem Lukšičem, predstavniki MOL in dolgoletni podpornik slovenske gimnastike Jože Mermal. Tako so se lahko na lastne oči prepričali, v kakšnih nemogočih razmerah vadijo slovenski telovadci, saj se ljudje zaradi izjemnih in odmevnih uspehov telovadcev - Mitji Petkovšku in Aljažu Peganu so se v zadnjih letih pridružili še Sašo Bertoncelj, Alen Dimic, Rok Klavora, Žiga Britovšek, Žiga Šilc in drugi, velik korak naprej pa je naredila tudi ženska gimnastika na čelu z Adelo Šajn in Sašo Golob - ne zavedajo, kakšne pogoje za trening imajo.

Petkovšek: Zaslužimo si boljše pogoje

Kljub temu, da je pomoč pri izgradnji nove dvorane leta 2005 obljubila že prejšnja vlada, pa se ni nič premaknilo, Mitja Petkovšek še ni izgubil upanja, da bo nekoč telovadil vsaj v podobnih razmerah, kot jih imajo njegovi tekmeci. "Novinarska zasedba je fantastična, odziv medijev je res lep, zdaj pa čakamo še ministra, župana in sponzorja, da si ogledajo, v kakšnih razmerah treniramo. Treba se je zavedati, da je to najboljša telovadnica v Sloveniji, želimo pa pokazati, kako je pravzaprav stara, da se ni nič spremenila iz Cerarjevih časov. Težko je pokazati, kako je nefunkcionalna, glede na naše uspehe, a dejstvo je, da si telovadci zaslužimo boljše pogoje za vadbo," je uvodoma dejal slovenski šampion in dodal: "Mislim, da smo na dobri poti, da se zdaj dejansko pospeši gradnja dvorane na Viču. Ker sem optimist, upam, da bo dvorana zgrajena nekje v treh letih in želim si, da bi zadnja leta kariere tudi sam telovadil v njej."

Lukšič: Z novo telovadnico še nadgraditi rezultate

Minister Lukšič je povedal, da se v mali Študijski telovadnici počuti odlično. "Tu je Miro Cerar, tu je Mitja Petkovšek in ostali naši fantje, ki so na orodjih pokazali, kaj znajo. Po eni strani mi je kar malo žal, da se bo ta objekt v kratkem rušil, saj so tu emocije, tu so se gradili rezultati, po drugi strani pa je velika zaveza pred državo in mestom, da zgradita novo telovadnico, ki bo še nadgradila rezultate, ki jih je slovenska gimnastika ustvarila do zdaj," je uvodoma na obisku v dvorani, kjer telovadci lahko nemoteno trenirajo zgolj bradljo in konja, pri vadbi krogov in droga nimajo kje vaditi seskoka, parterja sploh nimajo, zalet pri preskoku pa je tako prekratek, da ga jemljejo izza vogala iz drugega prostora, dejal Lukšič.

"Kot veste, bi morala gradnja nove dvorane steči že letos, pa se to ni zgodilo. Mi na ministrstvu smo pripravljeni in imamo rezervirana sredstva, tako da težava ni na naši strani. Tudi pri MOL obstaja volja, tako da pričakujemo, da bi dela stekla najpozneje leta 2010. Rezultati, ki jih dosegata Mitja in Aljaž, so glede na razmere, v katerih trenirata, res neverjetni. Že Miro je pripovedoval, da tekmeci, ko so leta 1970 v ljubljanski dvorani Tivoli nastopili na SP, niso mogli verjeti, v kako slabih razmerah trenira. In ta dvorana se od tistih časov ni dosti spremenila," je dejal Lukšič in dodal: "Mislim, da bi morala država, čeprav smo v krizi, ali pa ravno zato, večji del kolača nameniti športu, sploh tistim športom, ki prinašajo tako izjemne uspehe. V krizi so namreč še večje težave s sponzorskim denarjem."

Miro Cerar: Razen orodij se ni skoraj nič spremenilo

"Žal je telovadba glede infrastrukture še vedno v takšni fazi, kot da bi bili oddaljeni nekaj svetlobnih let od realnega sveta in tudi od rezultatov, ki jih tako fantje kot dekleta dosegajo v svetovnem merilu. Mislim, da si že zgolj na osnovi izjemnih rezultatov zaslužijo to dvorano. Primarni nosilec takšnih projektov morata biti mesto in država, seveda pa se bomo tudi pokrovitelji potrudili in pomagali po najboljših močeh, da že enkrat zaključimo to zgodbo," pa je dejal Jože Mermal in dodal, da je sam optimističen: "Poznamo župana in vemo, da ko se zavzame za določen projekt, vztraja pri tem, da ga izpelje. Izgradnjo te dvorane je dal med ožje prioritete in mislim, da bo držal besedo." Na obisk je bil povabljen tudi župan Zoran Janković, a je bil službeno zadržan.

Spomine na vadbo v Študijski telovadnici, v kateri so se kovali vsi izjemni uspehi Mira Cerarja, sta obujala tudi zakonca Miro in Zdenka Cerar. "Razen v spremembi orodij, ki jih je prinesel razvoj gimnastike, se v telovadnici ni skoraj nič spremenilo. A že takrat, ko so nas obiskale tuje reprezentance, spočetka niso mogle verjeti, da res treniramo v tej telovadnici. Vedno so nam rekli: no, zdaj pa pokažite še tisto dvorano, v kateri zares vadite, a to je bilo to. Veselim se nove dvorane, saj v takšno ne moreš pritegniti mladih, da bi se preizkusili v gimnastiki. In tu ne govorim zgolj o vrhunskem športu," je poudaril Cerar, s 30 kolajnami slovenski rekorder po številu osvojenih odličij z največjih tekmovanj, v svoji zbirki pa ima tudi dva naslova olimpijskega prvaka na konju z ročaji (1964, 68) ter bron z OI leta 1964 na drogu.

Ne spreglejte