Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
7. 1. 2010,
14.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 7. 1. 2010, 14.56

8 let

Kajakaši na zimskih pripravah na Pokljuki

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Naši najboljši divje- in mirnovodaši se te dni mudijo na Pokljuki, kjer imajo skupine zimske priprave. Med njimi je tudi aktualni svetovni prvak kajakaš Peter Kauzer.

Poleg Kauzerja so na pripravah tudi naš bronasti dvojec s svetovnega prvenstva v Španiji Luka Božič in Sašo Taljat ter naša najboljša ''spustaša'' Nejc Žnidarčič in Jošt Zakrajšek. Priprave potekajo pod budnim očesom nekdanjega spustaškega asa Srečka Masleta in trenerja našega mladega dvojca Dejana Testena.

Že utečena praksa je, da se naši veslači pozimi pripravljajo na snegu, kjer nabirajo kondicijo s tekom na smučeh. Zadnja leta so se pripravljali v Planici, zaradi letošnjih slabših snežnih razmer so se v vodstvu kajakaške zveze odločili za Pokljuko, kjer domujejo v novem športnem objektu. Razmere za trening so idealne, tako da delo poteka nemoteno. Poleg teka na smučeh trenirajo naši asi tudi v fitnesu, ki jim ga je odstopila slovenska vojska. Da je trening bolj razgiban in zanimiv, so se podali tudi na pohodniško turo na Viševnik pod vodstvom izkušenega alpinista in predsednika kajakaškega kluba Bohinj Staneta Klemenca, en dan pa so si vzeli tudi za smučanje. Po besedah direktorja slovenskih reprezentanc Andreja Jelenca fantom motivacije ne manjka.

Sistem dela v slovenskem veslanju se od lani ni spremenil. Tekmovalci v pripravljalnem obdobju trenirajo v svojih klubih, skupaj pa se dobijo na zimskih pripravah, kot so sedaj na Pokljuki, februarja pa še opravijo skupni trening na vodi. Nekateri bodo odpotovali v Atene, tam bo treniral tudi naš najboljši kajakaš Peter Kauzer, pridružili se mu bodo mlajši tekmovalci pod vodstvom Jožeta Vidmarja. Petra smo poklicali po telefonu, potem ko je opravil prvi današnji trening in se takoj pohvalil s sončnim vremenom na Pokljuki: ''Super je, danes imamo sonce,'' se je najprej pohvalil naš divjevodaški as, ki se je danes odpovedal smučanju in bo raje opravil še dva treninga na tekaških smučeh. ''Do sedaj se nisem preveč posvečal specialnemu treningu. Bolj ali manj sem prosto veslal (Peter je dodobra izkoristil zadnje poplave v Sloveniji) in se ukvarjal z drugimi športi, tako da sem vzdrževal kondicijo. Po novem letu pa sem začel na polno s pripravami za svetovno prvenstvo v Tacnu,'' je dodal 25-letni Kapsl, kot ga kličejo prijatelji. Po vprašanju, kam se bo odpravil na priprave na divjo vodo, je brez premisleka odgovoril: ''Odhajam za tri tedne v Atene, Avstralija, kjer sem bil lani, je nekoliko predaleč. In glede na to, da so pogoji za trening v Atenah odlični, bom treniral raje tam. Z menoj gredo oče, klubski kolega Janoš Peterlin in Benjamin Savšek,'' je še dodal.

Za Avstralijo sta se, tako kot lani, odločila Jure Meglič in Dejan Kralj, ki bo še pred tem šel na divjevodaško avanturo po Novi Zelandiji. Tam bosta v družbi drugih tekmovalcev, ki trenirajo pod vodstvom Andreja Nolimala in Mihe Terdiča. Naša najboljša mirnovodašica Špela Ponomarenko se bo na trening odpravila v Južno Afriko, preostali mirnovodaši in spustaši pa se bodo odpravili na skupne priprave v Skradin pri Šibeniku.

Vodstvo kajakaške zveze Slovenije septembra čaka svetovno prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah: ''Dela in priprave na svetovno prvenstvo potekajo po načrtih, nekateri pogovori glede organizacije še potekajo, a do septembra bo vse nared,'' je povedal Andrej Jelenc, direktor kajakaških reprezentanc, ki je obiskal tekmovalce na Pokljuki.

Ne spreglejte