Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
1. 9. 2009,
18.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 18.41

8 let

Janša ''obljubil'' nove medalje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Veslaška reprezentanca se je na čelu z bronastim četvercem brez krmarja vrnila v domovino in na sprejemu na Bledu nazdravila novi medalji slovenskega veslanja.

''So se znova vrnili naši veslači,'' se je spraševal starejši domačin, ko se je v Zaki na Bledu malo pred 17. uro oglasila godba na pihala in napovedala slovesen sprejem za slovensko reprezentanco ob vrnitvi s svetovnega prvenstva v Poznanu. V gorenjskem turističnem središču so namreč že dobro vajeni tovrstnih prireditev, saj so slovenski veslači – v veliki večini člani blejskega kluba – v zadnjih enaindvajsetih letih z velikih tekmovanj domov prinesli prav toliko medalj. Zbiranje se je začelo z bronom dvojca Mujkič-Prešeren na olimpijskih igrah 1988 v Seulu, do danes pa se je na slovenskem računu znašlo pet olimpijskih medalj in kar 16 s svetovnih prvenstev. Za zadnjo je v soboto poskrbel četverec brez krmarja v postavi Tomaž Pirih, Rok Kolander, Miha Pirih in Rok Rozman, ki se je na jezeru Malta v Poznanu otresel slovesa ''osmoljenca'' velikih tekmovanj.

Uigrana posadka, ki je skupaj veslala že na zadnjem svetovnem prvenstvu in pa na olimpijskih igrah v Pekingu, je to pot z izjemnim zaključkom postavila piko na i dosedanji skupni poti in potrdila pravilno usmeritev pred prihodnjimi sezonami. ''Ko smo odhajali na prvenstvu, smo vedeli, da imamo močna železa v kar treh kategorijah. Sanjali smo celo o treh medaljah. No, poglejte, vrnili smo se s štirimi,'' se je v družbi številnih nekdanjih veslačev, ministra za šolstvo za šport Igorja Lukšiča in drugih uglednih gostov pošalil predsednik Veslaške zveze Slovenije Denis Žvegelj in dodal: ''Zadovoljen sem, ker se naše veslanje krepi. Poznan je to dokazal. Tlakujemo pot do prvenstva na Bledu. Lahko smo navdušeni nad našimi dosežki, predvsem pa lahko veselijo številne primerjave, denimo z Američani. V ZDA je imajo dva milijona veslačev, a so se morali v Poznanu zadovoljiti z zgolj enim finalom v olimpijskih disciplinah.''

Bronasti četverec je skupaj z ostalimi posadkami, ki so na Poljskem, kamor se ob koncu tedna odpravlja košarkarska reprezentanca, na slovesen sprejem prišel z znamenito blejsko pletnjo, vesel v svojih rokah pa to pot ni pogrešal. ''Finalni nastop mi je pobral vso energijo. Ob prihodu v cilj sem je našel še toliko, da sem dvignil roki in zavriskal. Izjemen dosežek. Užival sem,'' je na sprejemu dejal najmlajši član posadke Rok Pozman, veselja pa ni skrival niti starejši del posadke. ''Hja, če bo kdo gledal moje rezultate, bo misli, da sem nastopal le v Poznanu. Tam mi je šlo delo namreč že v preteklosti dobro od rok,'' je dejal ''štroker'' Miha Pirih, ki bi rad po nadgradnji dosedanjih rezultatov in pričakovanem napredku četvercu poveljeval tudi v prihodnje.

V zgoraj omenjenih statističnih podatkih velja podčrtati dejstvo, da je tokratna medalja četverca brez šele šesta brez neposredne pomoči najboljšega slovenskega veslača vseh časov Iztoka Čopa. Slednji je to pot nastopil kot član dvojnega četverca in z Janezom Zupancem, Gešperjem Fistravcem in Janezom Juršetom po dolgem času ostal brez finala, prvenstvo končal kot prepričljivi zmagovalec finala B. Čopov dolgoletni partner v dvojnem dvojcu Luka Špik pa je tokrat veslal z bratom Janom, s katerim sta moči združila že na sredozemskih igrah in priveslala do srebra, in z odličnim polfinalnim nastopom in končnim petim mestom prav tako dokazal, da se je v reprezentanci sestavila kakovostna posadka z mislijo na svetovno prvenstvo 2011, ki bo potekalo prav gladini blejskega jezera. ''Odličje je vrh naše piramide. Kot selektor pa sem vesel, da so vse posadke delovale dobro. Vsi, žal, niso pristali med dobitniki medalj. A delamo dobro in verjamem, da se bomo še vračali z medaljami,'' je nastope na SP ob vrnitvi na kratko povsem selektor Miloš Janša.

Ne spreglejte