Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 10. 2010,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 10. 2010, 12.40

8 let

Igral proti 523 šahistom naenkrat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izraelski šahovski velemojster Alik Geršon je podrl svetovni rekord v simultanki, saj je naenkrat igral prot 523 šahistom. Šahovski maraton je trajal 19 ur.

Zmagal je 454, remiziral 58 in izgubil 11 partij, kar pomeni 86-odstotni uspeh. Za priznanje rekorda je moral doseči vsaj 80-odstotni izkupiček. Tekmovanje je potekalo na Rabinovem trgu v Tel Avivu, za utrudljivo simultanko pa se je Geršon fizično nekaj mesecev pripravljal s tekom in plavanjem. Njegov prehodnik in prejšnji rekorder, iranski velemojster Morteza Kahjoob, je namreč med simultanko prehodil kar 40 kilometrov, za vsako potezo pa je v povprečju porabil pet sekund. ''Občutek je odličen. Za dosežek sem se pripravljal zelo dolgo, zato sem izjemno vesel uspeha,'' je dejal Geršon. ''Upam tudi, da bodo vse vojne z Iranom potekale zgolj na šahovnici. Za takšne boje sem pripravljen,'' je še dodal.

Geršon, bivši izraelski in dvakratni mladinski svetovni prvak, je igral proti amaterjem iz vse države. Simultanka je bila organizirana ob dvajseti obletnici velike šahovske Alije (selitve) iz nekdanje Sovjetske zveze, ko so v Izrael prišli številni priseljenci, med njimi pa tudi velemojstri židovskega porekla. Prireditve so se udeležili številni znani obrazi iz sveta športa in politike, ki jih navdušujejo črno-bela polja.

Rekordi padajo eden za drugim

V zadnjih letih so rekordi v simultankah sicer pogosti. Leta 1996 je legendarni Šved Ulf Andersson igral proti 310 nasprotnikom, osem let pozneje pa je angleški mednarodni mojster Andrew Martin odigral na 321 deskah z izjemnim rezultatom (294 zmag, 26 remijev, en poraz oz. 95,64 % uspešnost). Rekord je zdržal le leto, ko ga je podrla nekdanja ženska svetovna prvakinja in ena izmed legendarnih sester Polgar, velemojstrica Susan Polgar, in odigrala sočasno na 326 deskah. Lani je bolgarski velemojster Kiril Georgiev osupnil šahovsko javnost z igro proti 360 nasprotnikom (284 zmag, 70 remijev, šest porazov). Povsem nepričakovano pa se je kmalu zatem s kar 500 šahisti naenkrat v Teheranu spopadel iranski velemojster Mortez Mahjoob (397 zmag, 90 remijev, 13 porazov). Njegov najstarejši nasprotnik je imel 81 let, najmlajši štiri, celotna eksihibicija pa je trajala 19 ur.

Najtežja preizkušnja blesteče kariere

Za Geršona je bila to najtežja preizkušnja v blesteči karieri. Rodil se je v še sovjetski Ukrajini (1980) in se šahovskih pravil naučil pri dveh letih. Leta 1990 je z družino emigriral v Izrael in bil leta 1993 že izraelski prvak v kategoriji do 16 let. Leta 1994 je bil okronan za mladinskega svetovnega prvaka (U14), uspeh pa je ponovil še leta 1996 (U16). Mednarodni mojster je postal pri 17, velemojster pa pri 20 letih. Kmalu je v močni konkurenci osvojil tudi naslov državnega prvaka.

Poleg tega je ustanovitelj in urednik prvega izraelskega spletnega šahovskega tednika ''Schachnet'' in soavtor knjige ''St. Louis 2005'', ki mu je prinesla prestižen naslov šahovske knjige leta. Leta 2005 se je odrekel poklicni šahovski karieri in se posvetil študiju informatike.

Ne spreglejte