Gluhi športniki optimistično na olimpijado v Samsun #foto

Slovenska odprava na olimpijado gluhih, ki se bo naslednji teden začela v turškem Samsunu, je danes odpotovala na najpomembnejše tekmovanje gluhih športnikov. Slovenija bo imela predstavnika v treh panogah, košarki, atletiki in tenisu.

Na olimpijadi gluhih bo tekmovalo več kot 3300 športnikov iz 96 držav v 21 različnih športnih panogah.

1 / 10

Na olimpijadi gluhih bo tekmovalo več kot 3300 športnikov iz 96 držav v 21 različnih športnih panogah. Foto: Vid Ponikvar

2 / 10

Foto: Vid Ponikvar

3 / 10

Foto: Vid Ponikvar

4 / 10

Foto: Vid Ponikvar

5 / 10

Foto: Vid Ponikvar

6 / 10

Foto: Vid Ponikvar

7 / 10

Foto: Vid Ponikvar

8 / 10

Foto: Vid Ponikvar

9 / 10

Foto: Vid Ponikvar

10 / 10

Foto: Vid Ponikvar

V Samsunu bosta na igrah, ki se bodo začele 18. julija, ob košarkarjih nastopila še teniški igralec Marino Kegl in atlet Tadej Enci.

Slovenija je na olimpijadah gluhih doslej osvojila 23 kolajn, šest še v času nekdanje skupne države Jugoslavije, 17 pa med letoma 1993 in 2015. Prvo kolajno je prismučal Anton Kogovšek leta 1953, najuspešnejši športnik je Samo Petrač, ki je osvojil šest medalj na olimpijadi gluhih (eno na poletnih, pet na zimskih).

"V Sloveniji si še vedno prizadevamo, da bi doživljali naše športnike kot vrhunske športnike in da jih prenehajo gledati skozi objektiv invalidnosti. Javnost se morda ne zaveda tega, da naši športniki vlagajo v trenažni proces enako število ur treninga kot športniki neinvalidi, vadbene metode so prav tako napredne. Toda pred nami je še dolga pot in mi kot Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite moramo biti na vrhunski ravni, če želimo, da bodo naši športniki tekmovali na svetovni ravni," je na brniškem letališču z dobrimi željami zbrane športnike v Turčijo pospremil Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijskega komiteja.

Gluhi športniki Foto: Vid Ponikvar

"Kot vodja odprave ocenjujem, da so priprave uspele in so gluhi športnik zelo dobro pripravljeni na tekmovanja. Cilj celotne odprave je doseganje dobrih rezultatov. Košarkarska reprezentanca bo igrala brez ključnega igralca Mihe Jakofčiča, ki se je tik pred odhodom huje poškodoval na treningu. Njemu želimo čim prejšnje okrevanje in celotna odprava bo v mislih s poškodovanim, še posebej pa njegovi kolegi - košarkarski igralci," pa je pred odhodom povedal Robert Žlajpah, predsednik Športne zveze gluhih Slovenije. Jakofčič si je prejšnji teden strgal Ahilovo tetivo in so ga že operirali.

V teku na 400 metrov se bo preizkusil 22-letni Velenjčan Tadej Enci, ki je na zadnjem EP v dvorani zasedel prvo mesto, na prostem prvenstvu Stare celine je bil bronast. Marino Kegl, 21-letni tenisač, odhaja na svojo drugo olimpijado, leta 2013 je bil deveti. Letos meri višje, tekmece bo dobil na žrebu 18. julija.

Slovenija je na olimpijadah gluhih doslej osvojila 23 kolajn. Slovenija je na olimpijadah gluhih doslej osvojila 23 kolajn. Foto: Vid Ponikvar

Košarkarji bi radi povečali svojo bogato bero uspehov: manjka jim olimpijsko zlato, v letih 2010 in 2005 so prišli do srebra na olimpijadi v Italiji oziroma Avstraliji. Na olimpijadi bodo igrali Miha Zupan, Saša Lukič, Aleksander Perič, Damjan Šebjan, Matic Makuc, Šime Mrša, Lukas Mord, Peter Rankovič, Jan Orešnik, Luka Žabot, Domen Starc in Jurij Koderman.

"Mislim, da smo se v zadnjih dveh mesecih dobro pripravili. Trener Nejc Višnikar je prinesel pravo energijo in motivacijo, svoje je dodal še kondicijski trener Igor Cesar. Dosegli smo napredek na področju tehnike in taktike. Lahko rečem, da sem zadovoljen s tem, kar smo zadnji teden kazali na treningu," je povedal košarkar Miha Zupan.

Na olimpijadi gluhih bo tekmovalo več kot 3300 športnikov iz 96 držav v 21 različnih športnih panogah. Slovesno odprtje bo v torek, 18. julija, ko bosta slovenske športnike in celotno odpravo obiskala tudi Igor Jukič, slovenski veleposlanik v Turčiji, ter Tamara Ikič, atašejka za konzularne zadeve.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano