Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2022,
13.21

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

evropsko prvenstvo kanu kajak Eva Terčelj

Sobota, 28. 5. 2022, 13.21

1 leto, 10 mesecev

EVROPSKO PRVENSTVO V SLALOMU NA DIVJIH VODAH, MIKULAŠ

Terčeljeva hitra, a po napakah brez odličja, Srabotnik 11.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Eva Terčelj, Tacen, evropsko prvenstvo | Eva Terčelj je na evropskem prvenstvu zasedla peto mesto. | Foto Nina Jelenc

Eva Terčelj je na evropskem prvenstvu zasedla peto mesto.

Foto: Nina Jelenc

Slovenska kajakašica Eva Terčelj je v finalu evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v slovaškem Liptovskem Mikulašu zasedla peto mesto. Naslova evropskih prvakinj sta se z enakim časom veselili domačinka Eliška Mintalova in Stefanie Horn, ki nastopa za Italijo. Češki kajakaš Jiri Prskavec je osvojil naslov evropskega prvaka v slalomu na divjih vodah. Edini slovenski predstavnik v finalu Martin Srabotnik je bil 11. z zaostankom 5,19 sekunde. 

Mintalova in Hornova sta imeli v cilju enak čas; 107,24 sekunde. Obe sta progo zmogli brez dotikov. Tretje mesto in s tem bron je osvojila Britanka Mallory Franklin z zaostankom 3,05 sekunde ob enem dotiku vratc.

Terčeljevi se nastop v finalu ni posrečil. Kljub hitri vožnji se je dotaknila devetih in zadnjih, 25. vratc, tudi v srednjem delu pa je v vodi storila napako in v cilju za zmagovalkama Mintalovo in Hornovo zaostala 4,51 sekunde.

"Ta dva dotika bolita, saj sta odnesla stopničke"

"Sam razplet tekme je bil, kot sem si ga želela. Gre za zahtevno, tehnično in dolgo progo, kar je velik izziv. Zelo dobro sem se je lotila v polfinalu. Ni bilo enostavno, ampak mi je uspela, kot sem si zamislila. To je bila dobra popotnica za finale," je sprva za Kajakaško zvezo Slovenije dejala Terčeljeva.

Drugega zaporednega odličja na EP jo je nato torej stal en dotik preveč, sicer pa je bila 30-letna Ljubljančanka tretja najhitrejša v vodi v Liptovskem Mikulašu. "Počutila sem se dobro, vedela sem, da moram napadati in dobiti dodatno hitrost. Želela sem si odpeljati vožnjo, ki sem jo trenirala. Napake se hitro prikradejo, saj sem si želela vsak tok vode izkoristiti za dodatno hitrost. Ta dva dotika bolita, saj sta odnesla stopničke. Na žalost se je to pripetilo, a vedela sem, da tvegam v želji po čim hitrejši vožnji," je še dodala 30-letnica.

Terčeljeva je sicer na Slovaškem branila srebro z lanskega EP v Ivrei v Italiji, leta 2019 pa je bila tudi že svetovna prvakinja v španskem Seu d'Urgellu.

Martin Srabotnik je finale končal kot 11. | Foto: Kajakaška zveza Slovenije Martin Srabotnik je finale končal kot 11. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Srabotnik, sicer dvakratni dobitnik kolajne na EP z ekipnih tekem, je v polfinalu zasedel deseto mesto, v finalu pa je znova progo premagal brez dotikov. Po napaki v vodi v srednjem delu pa je bil na koncu s časom 101,54 za dobro sekundo počasnejši kot v dopoldanskem polfinalu. Do prve posamične članske kolajne na EP sta ga ločili dobri dve sekundi.

"Na začetku sezone sem prišel v finale, v katerem pa se ni izšlo. Malo je pihal tudi veter in težko je dirkati. Tudi v kvalifikacijah smo imeli s tem že težave. Vsak se sicer s tem spopada na drugačen način, mene pa je metalo iz rutine. Vseeno bom skušal nadaljevati v tem ritmu in napadati finala ter boljše rezultate," je po preizkušnji za Kajakaško zvezo Slovenije dejal 26-letni Srabotnik.

Za Prskavcem, ki je slavil s časom 96,35 sekunde, sta se na oder za zmagovalce povzpela še srebrni Italijan Giovanni De Gennaro (+1,32) in bronasti Avstrijec Felix Oschmautz (+3,10).

Branilec brona z lanskega EP v Ivrei Peter Kauzer je izpadel v četrtkovih kvalifikacijah, tako kot Ulan Valant.

kajak Anja Osterman Špela Ponomarenko Janić
Sportal Izjemen slovenski dan v Račicah, uspeh Ostermanove dopolnil še Zakrajšek
Ne spreglejte