Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 8. 2015,
7.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Damir Dugonjić Kazan

Torek, 4. 8. 2015, 7.37

8 let

Dugonjić pred popoldanskim vrhuncem: Tudi svetovni rekord je blizu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Južnoafričan Cameron Van der Burgh je novi svetovni rekorder na 50 m prsno. V polfinale svetovnega prvenstva sta se s tretjim in 13. časom uvrstila tudi Slovenca Damir Dugonjić in Peter John Stevens.

Damir Dugonjić je s 26,70 stari svetovni rekord zgrešil za tri stotinke sekunde in bil tri minute celo evropski rekorder. Britanec Adam Peaty je lani v Berlinu sicer plaval 26,62 sekunde, a zaradi zapleta z merjenjem časa ta izid ni bil nikoli priznan kot svetovni in evropski rekord. Povsem na kratko je bil Dugonjić zato tudi v igri za najhitrejšega Evropejca vseh časov, a je Peaty v zadnji skupini z dosežkom 26,68 spet prevzel primat na stari celini.

Cameron Van der Burgh (s 26,62 je dosežek s svetovnega prvenstva v Rimu in obdobja visokotehnoloških kopalk popravil za pet stotink sekunde), Peaty in Dugonjić so bili v predtekmovanju tudi z naskokom najhitrejši in napovedali boj za odličja. V ozadju pa je presenetil aktualni mladinski svetovni rekorder in mladinski svetovni prvak Peter John Stevens iz kranjskega Triglava, ki se je ob premieri med svetovno elito zavihtel med najboljših 16 tekmovalcev na svetu. Z izidom 27,46 je bil 12. in si priplaval še najmanj eno tekmo.

"Plavam zraven van der Burgha. Cilj bo, da ga prehitim"

"Zaradi tiste male nesreče na 100 prsno sem se odločil, da danes ničesar ne prepustim stotinkam. Bil sem kar malo jezen, saj je bil na 100 m prsno dosegljiv tudi finale. Danes sem tekmecem hotel pokazati, da me ne bo tako lahko premagati, in zelo sem zadovoljen z osebnim in državnim rekordom, pa tudi svetovni rekord je povsem blizu. Super je bilo plavati," je po tekmi dejal najboljši slovenski plavalec, kot popoldanski načrt - polfinale ima ob 15.48 - pa dodal: "Plavam zraven van der Burgha. Cilj bo, da ga prehitim. Mislim, da sem suveren in če ne bo večje napake, bom zelo vesel tudi popoldan."

Z jutranjim nastopom pa je že končala tudi ponedeljkova junakinja slovenskega tabora Gaja Natlačen iz Fužinarja, ki je na 1500 m prosto zasedla 11. mesto, danes pa z 2:02,32 osvojila na 200-metrski razdalji 39. mesto. "Zadovoljna sem, plavala sem blizu osebnemu rekordu, a malo se je še poznal včerajšnji nastop. Če bi imela kakšen dan več, bi dosegla tudi osebni rekord, je pa to moja najhitrejša jutranja tekma, s čimer sem vesela." Manj zadovoljen je bil z 1:58,55 in 23. mestom na 200 m delfin Robert Žbogar iz Radovljice: "Treniral sem veliko bolje kot prejšnja leta, a se to na tekmah ne izide. Preprosto ni šlo, drugih 100 metrov nisem imel več moči. Ampak tak je šport in gremo naprej."

Prav na koncu je nastopil še Mariborčan Martin Bau, ki je z najboljšim izidom v sezoni 8:04,11 zasedel 28. mesto na 800 m prosto: "Lani mi je šlo na 800 prosto zelo dobro, letos mi ne gre. Bolj pomemben bo nastop na 1500 m prosto, kjer bo cilj osebni rekord."

V sredo dopoldan bo slovenske barve branila le Anja Klinar na 200 m delfin, ki ima z 10. mestom in osebnim rekordom na 400 m prosto še vedno najboljšo slovensko uvrstitev na letošnjem tekmovanju.

Ne spreglejte